Quantcast
Μισθοί: Οι αλλαγές που φέρνει το 2021 - Ποιοι και γιατί θα δουν αύξηση στις αποδοχές τους - enikonomia.gr
share

Μισθοί: Οι αλλαγές που φέρνει το 2021 – Ποιοι και γιατί θα δουν αύξηση στις αποδοχές τους

δημοσιεύτηκε:

Αλλαγές και στον τομέα των μισθών φέρνει το 2021. Συγκεκριμένα η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες από 1η Ιανουαρίου 2021 φέρνει αυξήσει στις καθαρές αποδοχές των μισθωτών που αρχίζουν από τα 8 ευρώ τον μήνα στον κατώτατο μισθό των 650 ευρώ και φτάνουν ή ξεπερνούν τα 23 ευρώ σε μισθωτούς με μηνιαίο μισθό ίσο ή υψηλότερο των 2.000 ευρώ. Για τους εργοδότες, το αντίστοιχο κέρδος από το “ψαλίδι” των εισφορών αρχίζει από 12 ευρώ τον μήνα για τον κατώτατο μισθό των 650 ευρώ και ξεπερνά τα 35 ευρώ, εάν ο μισθός είναι άνω των 2.000 ευρώ. Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών σημαίνει ετήσιο κέρδος 228 ευρώ για τον μισθωτό των 1.000 ευρώ, 342 ευρώ για όποιον αμείβεται με 1.500 ευρώ, 456 ευρώ για μισθό των 2.000 ευρώ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”, άλλη μια αλλαγή είναι το “πάγωμα” της εισφοράς αλληλεγγύης. Μηδενίζεται από τον Ιανουάριο η μηνιαία παρακράτηση για εισφορά αλληλεγγύης που διενεργείται στη μισθοδοσία των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα. Έτσι, από τον πρώτο κιόλας μήνα του νέου έτους, οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα θα διαπιστώσουν αύξηση στον μισθό τους καθώς δεν θα παρακρατείται εισφορά αλληλεγγύης στις μηνιαίες αποδοχές τους. Για παράδειγμα, ο ιδιωτικός υπάλληλος με ετήσιο εισόδημα 25.000 ευρώ θα γλιτώσει φόρο που φτάνει τα 426 ευρώ τον χρόνο. Το φορολογικό όφελος υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ για όσους αποκτούν εισόδημα πάνω από 35.000 ευρώ.
Ακόμη στο τελευταίο 10ήμερο του Μαρτίου θα αρχίσει η διαδικασία για τον νέο κατώτατο μισθό η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί το δεύτερο 15ήμερο του Ιουλίου, όταν ο υπουργός Εργασίας θα πρέπει να εισηγηθεί τον νέο κατώτατο μισθό στο υπουργικό συμβούλιο. Σύμφωνα με τον νόμο το ύψος του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου πρέπει να καθορίζεται “λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και τις προοπτικές της για ανάπτυξη από την άποψη της παραγωγικότητας, των τιμών και της ανταγωνιστικότητας, της απασχόλησης, του ποσοστού της ανεργίας, των εισοδημάτων και μισθών”. Η ίδια διαδικασία ορίζει πως ο υπουργός Εργασίας δεν δεσμεύεται από το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων αλλά το λαμβάνει υπόψη του για να προτείνει στο υπουργικό συμβούλιο το νέο ύψος του μισθού. Ο κατώτατος μισθός ανέρχεται σήμερα στα 650 ευρώ.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.