Quantcast
Μισθοί: Ποιοι θα δουν αυξήσεις μετά την 1η Απριλίου και ποιοι από το 2024 - enikonomia.gr
share

Μισθοί: Ποιοι θα δουν αυξήσεις μετά την 1η Απριλίου και ποιοι από το 2024

δημοσιεύτηκε:

Έρχονται αυξήσεις στους μισθούς των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα με τη νέα αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού αλλά και στους δημοσίους υπαλλήλους με το νέο μισθολόγιο.

Αναλυτικά:

Κατώτατος μισθός στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα

Από την 1η Απριλίου θα τεθεί σε εφαρμογή η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα. Μερικά από τα επικρατέστερα σενάρια που θα βρεθούν στο τραπέζι των κοινωνικών εταίρων για τον κατώτατο μισθό είναι:

  • Να αυξηθεί κατά 5,5%. Δηλαδή ο κατώτατος να διαμορφωθεί στα 751 ευρώ, δηλαδή σε προμνημονιακά επίπεδα.
  • Να αυξηθεί κατά 6%. Δηλαδή ο βασικός μισθός να φτάσει τα επίπεδα των 756 ευρώ.
  • Να αυξηθεί κατά 7%-8%. Δηλαδή ο κατώτατος να κυμανθεί μεταξύ 763 ευρώ και 770 ευρώ

Οι τριετίες 

Δεν αποκλείεται πάντως να “ξεπαγώσουν ” οι τριετίες για τους εργαζόμενους εάν η ανεργία στη χώρα μας πέσει κάτω από το 10%. Πάντως εάν συμβεί αυτό, τότε ενδέχεται να επανέλθουν οι μισθολογικές τριετίες για όλους τους εργαζόμενους. Αυτό θα σήμαινε προσαύξηση μισθού κατά 30% για τους εργαζομένους που έχουν την απαραίτητη προϋπηρεσία (τρεις τριετίες). Υπενθυμίζεται δε πως μόνο οι εργαζόμενοι που είχαν συμπληρώσει την απαραίτητη προϋπηρεσία (μία, δύο ή τρείς τριετίες) μέχρι τον Φεβρουάριο του 2012λαμβάνουν σήμερα  τα ποσοστά των τριετιών.

Δημόσιο: Οι αλλαγές στο μισθολόγιο

Νέο μισθολόγιο θα έχουν από την 1η Ιανουαρίου του 2024 όλοι δημόσιοι υπάλληλοι. Αυτό θα επιφέρει κυρίως αλλαγές στα χαμηλότερα κλιμάκια και στους εισαγωγικούς μισθούς.  Αυξήσεις θα υπάρξουν και για όσους κατέχουν θέσεις ευθύνης, όπως ειδικούς και γενικούς γραμματείς, γενικούς διευθυντές, διευθυντές, υποδιευθυντές και τμηματάρχες.

Σημειώνεται πως στο Δημόσιο:

  • ο υπάλληλος Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης λαμβάνει πρώτο μεικτό μισθό 780 ευρώ,
  • ο υπάλληλος  Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης παίρνει πρώτο μεικτό μισθό 858 ευρώ,
  • ο υπάλληλος  Τεχνολογικής Εκπαίδευσης λαμβάνει πρώτο μεικτό μισθό 1.037 ευρώ
  • ο υπάλληλος Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης παίρνει πρώτο μεικτό μισθό 1.092 ευρώ.

Μάλιστα οι μηνιαίες αυξήσεις των μηνιαίων βασικών μισθών στα κατώτατα μισθολογικά κλιμάκια αναμένεται να κυμανθούν μεταξύ  60 ευρώ και 100 ευρώ.

Οι γιατροί του ΕΣΥ

Μεσοσταθμική αύξηση 10% του βασικού μισθού, του επιδόματος νοσοκομειακής απασχόλησης και του επιδόματος θέσης ευθύνης θα έχουν από την 1η Ιανουαρίου οι γιατροί του ΕΣΥ με το ειδικό μισθολόγιο. Αυξήσεις  θα λάβουν στις αποδοχές τους και όσοι κατέχουν θέσεις ευθύνης, δηλαδή οι ειδικοί και γενικοί γραμματείς, οι γενικοί διευθυντές, οι διευθυντές, οι υποδιευθυντές και οι τμηματάρχες.

Ένοπλες Δυνάμεις

Έχει θεσμοθετηθεί  ένα πλέγμα μέτρων για τη μισθολογική εξέλιξη εθελοντών μακράς διάρκειας και οπλιτών βραχείας ανακατάταξης, την επέκταση της μάχιμης πενταετίας ενστόλων και σε λοιπές κατηγορίες προσωπικού, την έκδοση απόφασης για καταβολή της ειδικής αποζημίωσης για τη νυχτερινή απασχόληση των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, την ειδική πρόσθετη αμοιβή για πληρώματα πολεμικών πλοίων. Ακόμη σχεδιάζεται να καταργηθεί και η φορολόγηση των «πτητικών» για τους πιλότους της Πολεμικής Αεροπορίας.

 

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.