Quantcast
Μόλις 3 στους 10 πληρώνουν έξτρα φόρο – Ποιοι «γλιτώνουν» τον μισό  - enikonomia.gr
share

Μόλις 3 στους 10 πληρώνουν έξτρα φόρο – Ποιοι «γλιτώνουν» τον μισό 

δημοσιεύτηκε:

Με σχεδόν 3 στους 10 πολίτες να καλούνται να πληρώσουν «έξτρα» φόρο συνεχίζεται η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. «Προνομιακό» φορολογικό καθεστώς, πάντως, θα ισχύσει και στις φετινές φορολογικές δηλώσεις για νέους ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες, οι οποίοι προέβησαν σε έναρξη επαγγέλματος από το 2020 και μετά, καθώς θα πληρώσουν φόρο μόλις 4,5%. Οι συγκεκριμένοι μαζί με και κάποιες άλλες κατηγορίες φορολογουμένων θα έχουν απαλλαγή και από το τέλος επιτηδεύματος. 

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης 

Φόρο ως και 450 ευρώ, όπως και το τέλος επιτηδεύματος το οποίο φτάνει τα 1.000 ευρώ γλιτώνουν και φέτος «παλιοί» αλλά και νέοι επαγγελματίες και επιτηδευματίες Το συνολικό ποσό της φορο-ελάφρυνσης φτάνει τα 1.450 ευρώ.   

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για… μισό φόρο

Προϋπόθεση για να καταβάλλουν οι νέοι επαγγελματίες μισό φόρο είναι τα εισοδήματά τους το 2022 να φτάνουν ως και 10.000 ευρώ που είναι το όριο μέχρι το οποίο εφαρμόζεται ο μειωμένος φορολογικός συντελεστής.

Η συγκεκριμένη φορο-απαλλαγή αφορά νέες επιχειρήσεις κατά βάση μικρές οι οποίες έκαναν έναρξη εργασιών από το 2020 και μετά και για τα πρώτα τρία χρόνια της επιχειρηματικής δραστηριότητάς τους φορολογούνται με συντελεστή 4,5% έναντι 9% που εφαρμόζεται για όλες τις υπόλοιπες επιχειρήσεις με ετήσια ακαθάριστα έσοδα (τζίρος) έως 10.000 ευρώ.

Αν έκαναν έναρξη εργασιών το 2020, θα φορολογηθούν με τον μισό εισαγωγικό συντελεστή της κλίμακας και για τα κέρδη του 2022, ενώ όσοι έκαναν έναρξη το 2021, θα φορολογούνται με συντελεστή 4,5% για τα φορολογικά έτη 2021, 2022 και 2023.

Σχετικά με το όριο των κερδών που ορίζεται σε 10.000 ευρώ, προκειμένου ο επιτηδευματίας να απολαμβάνει την προνομιακή φορολογική μεταχείριση για την πρώτη τριετία της επιχειρηματικής του δραστηριότητας λειτουργεί και ως «ταβάνι» των δηλούμενων καθαρών κερδών, καθώς εάν δηλώσει ένα ευρώ παραπάνω αποκλείεται. 

Ποιοι εξαιρούνται από το τέλος επιτηδεύματος

Σύμφωνα, λοιπόν, με τις διατάξεις του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, για τα τρία  πρώτα έτη άσκησης επιχειρηματικής δραστηριότητας από φυσικό πρόσωπο, ο φορολογικός συντελεστής του πρώτου κλιμακίου της μειώνεται κατά 50% εφόσον το ετήσιο ακαθάριστο εισόδημά του από επιχειρηματική δραστηριότητα δεν υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ.

Αλλά το εκκαθαριστικό της εφορίας δεν θα είναι ελαφρύτερο μόνον από φόρο εισοδήματος για εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες, επιτηδευματίες: Το σημείωμα που θα λάβουν δεν θα περιλαμβάνει καταβολή τέλους επιτηδεύματος για τα εισοδήματα του 2022. 

Έτσι θα γλιτώσουν επιπλέον από 400 έως και 1.000 ευρώ – ανάλογα με το είδος και την έδρα της επαγγελματικής δραστηριότητας.

Όπως αναφέρει ο Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος οι  ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και η ατομική άσκηση ελευθέριου επαγγέλματος, απαλλάσσονται από το τέλος επιτηδεύματος εφόσον δεν έχουν παρέλθει 5 έτη από την πρώτη έναρξη εργασιών.

Σημειώνεται ότι με βάση τον νόμο, το τέλος επιτηδεύματος βεβαιώνεται με την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης ανεξάρτητα από το εάν οι επιχειρήσεις είχαν το περασμένο έτος κέρδη ή ζημιές ενώ για τους ενεργούς στην εφορία ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους επιβάλλεται ακόμα και στην περίπτωση που δεν έχουν «κόψει» ούτε μια απόδειξη.

Ανάμεσα σε αυτούς που εξαιρούνται από την υποχρέωση καταβολής τέλους επιτηδεύματος είναι και οι  επιτηδευματίες με ατομικές επιχειρήσεις, εφόσον υπολείπονται 3 έτη από το έτος της συνταξιοδότησής του. Ως έτος συνταξιοδότησης νοείται για τη φορολογική νομοθεσία το 65ο έτος της ηλικίας.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.