Quantcast
Νέες αυξήσεις – φωτιά από Σεπτέμβριο στα τρόφιμα – «Τρομάζει» το ράλι στην ενέργεια - enikonomia.gr
share

Νέες αυξήσεις – φωτιά από Σεπτέμβριο στα τρόφιμα – «Τρομάζει» το ράλι στην ενέργεια

δημοσιεύτηκε:

Νέες αυξήσεις – φωτιά στα τρόφιμα έρχονται από Σεπτέμβριο με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο ακόμη και για αυξήσεις της τάξεως του 20%, ενώ ήδη οι ανατιμήσεις έχουν επιβαρύνει τα νοικοκυριά.

Για επώνυμο αλεύρι για όλες τις χρήσεις, συσκευασία ενός κιλού, η τιμή από 1,28 ευρώ την 1η Μαρτίου έφτασε την 1η Αυγούστου στα 1,86 ευρώ, αύξηση της τάξεως του 45%.

Πανάκριβο και το φρέσκο γάλα, συσκευασία ενός λίτρου, που από 1,38 ευρώ έχει εκτοξευθεί στα 1,82 ευρώ, δηλαδή έχει ανατιμηθεί κατά 31%, ενώ ένα πακέτο μακαρόνια 500 γραμ. που πριν από πέντε μήνες στοίχιζε 97 λεπτά πλέον πωλείται προς 1,20 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 23,7%.

«Καύσωνας» τιμών παρά την επιβράδυνση του πληθωρισμού μετά από 15 μήνες σύμφωνα και με τα τελικά στοιχεία της Eurostat. Στην Ελλάδα καταγράφηκε οριακή μείωση του πληθωρισμού για τον Ιούλιο στο 11,3%.

«Ηλεκτροπληξία»

Οι λογαριασμοί της ενέργειας αποτελούν βραχνά για τους καταναλωτές, ενώ ακόμη πιο δύσκολη θα είναι η κατάσταση τον χειμώνα καθώς οι ανάγκες θα αυξάνονται.

Η τιμή του φυσικού αερίου συνεχίζει να καλπάζει, σημειώνοντας αύξηση 85% μέσα σε δύο μήνες, ενώ βρίσκεται σε δεκαπλάσια επίπεδα από πέρυσι και βρίσκεται και σήμερα στα 230€/ΜWh.

«Tρομάζουν» οι τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα, με την τιμή σήμερα να διαμορφώνεται στο ποσό των 449,14€/MWH.

Αυξημένα αναμένεται να είναι τα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των παρόχων το ερχόμενο Σάββατο. Αυξημένες όμως αναμένεται να είναι και οι κρατικές επιδοτήσεις για τον Σεπτέμβριο, ώστε η τελική τιμή για τον καταναλωτή να είναι αντίστοιχη με τον Αύγουστο.

Σε ολόκληρη την Ευρώπη έχει σημάνει συναγερμός τόσο για την επάρκεια όσο και το ύψος των τιμών σε φυσικό αέριο και ρεύμα.

Ο Γερμανός Καγκελάριος Ολαφ Σόλτς ανακοίνωσε πως θα μειώσει προσωρινά το ΦΠΑ στο φυσικό αέριο από το 19% στο 7%, σε μία προσπάθεια να ελαφρύνει το βάρος του ενεργειακού κόστους για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, ανοίγοντας το δρόμο και σε άλλα κράτη μέλη.

Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ του MEGA:

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.