Quantcast
Οδηγός "επιβίωσης" για το κτηματολόγιο - Σε ποιες περιοχές πρέπει να υποβάλουν δηλώσεις - enikonomia.gr
share

Οδηγός “επιβίωσης” για το κτηματολόγιο – Σε ποιες περιοχές πρέπει να υποβάλουν δηλώσεις

δημοσιεύτηκε:

Σε ρυθμό… Κτηματολογίου κινούνται από χθες 11 περιφερειακές ενότητες της χώρας. Όσοι έχουν ακίνητη περιουσία σε Άρτα, Πρέβεζα, Ιωάννινα, Λευκάδα, Αιτωλοακαρνανία, Ροδόπη, Θάσο, Λάρισα, Θεσσαλονίκη, Γρεβενά και Δυτική Αττική καλούνται έως τις 12 Μαρτίου 2019 να υποβάλουν δήλωση στο Γραφείο Κτηματογράφησης της περιοχής όπου βρίσκεται το ακίνητό τους ή και ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας www.ktimatologio.gr.

Παράλληλα, παρατείνεται έως τις 23/1/2019 η υποβολή δηλώσεων στις κοινότητες Βαρνάβα, Γραμματικού του Δήμου Μαραθώνα και Καλάμου, Καπανδριτίου, Μαρκόπουλου Ωρωπού, Νέων Παλατίων, Σκάλας Ωρωπού του Δήμου Ωρωπού στην Ανατολική Αττική. Τα ακίνητα τα οποία δεν θα δηλωθούν κατά τη διάρκεια της κτηματογράφησης θα καταγραφούν στις αρχικές εγγραφές ως “αγνώστου ιδιοκτήτη” και εφόσον δεν πραγματοποιηθούν οι σχετικές διορθώσεις στις προβλεπόμενες προθεσμίες, θα περιέλθουν στο ελληνικό Δημόσιο.

Για κάθε ακίνητο ο ιδιοκτήτης καλείται να πληρώσει 35 ευρώ τέλος κτηματογράφησης ενώ για τους βοηθητικούς χώρους, όπως αποθήκες και γκαράζ, καταβάλλεται τέλος αξίας 20 ευρώ. Αν κάποιος έχει δικαίωμα σε τρία ακίνητα θα καταβάλει 35 ευρώ για κάθε ακίνητο. Αν σε ένα ακίνητο υπάρχουν συνδικαιούχοι θα πρέπει να υποβάλουν ξεχωριστές δηλώσεις και να πληρώσει καθένας το τέλος των 35 ευρώ. Ειδικά για τις αγροτικές περιοχές τα φυσικά πρόσωπα που έχουν εγγραπτέο δικαίωμα σε περισσότερα του ενός ακίνητα καταβάλλουν πάγια τέλη για δύο μόνο εγγραπτέα δικαιώματα, ανεξαρτήτως του συνολικού αριθμού αυτών. Μαζί με τη δήλωση πρέπει να προσκομισθούν και όλα τα απαιτούμενα έγγραφα στο Γραφείο Κτηματολόγησης προκειμένου να υπολογιστεί το τέλος κτηματογράφησης και να εκδοθεί το έντυπο προσωρινής καταχώρισης δήλωσης και υπολογισμού τέλους.

Στο συμπληρωμένο έντυπο θα πρέπει να επισυναφθούν φωτοαντίγραφα των τίτλων που τεκμηριώνουν τα δικαιώματα σε ακίνητα και φωτοαντίγραφο δελτίου ταυτότητας ή διαβατηρίου. Θα χρειαστεί ακόμη έγγραφο από το οποίο να προκύπτει ο ΑΦΜ του δηλούντος και εν συνεχεία να γίνει η πληρωμή του τέλους στις συνεργαζόμενες τράπεζες, από τις οποίες οι πολίτες θα λάβουν παραστατικό πληρωμής, θα το προσκομίσουν στο Γραφείο Κτηματογράφησης και θα παραλάβουν το αποδεικτικό υποβολής δήλωσης. Σε περίπτωση ηλεκτρονικής υποβολής, ο ιδιοκτήτης πρέπει να σκανάρει τα συνυποβαλλόμενα έγγραφα ενώ η πληρωμή του τέλους γίνεται μέσω χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας.

Πηγή πληροφοριών: Δημοκρατία

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.