Quantcast
Οι 18 e-αποδείξεις με έξτρα έκπτωση φόρου - enikonomia.gr
share

Οι 18 e-αποδείξεις με έξτρα έκπτωση φόρου

δημοσιεύτηκε:

Εξτρα έκπτωση φόρου εισοδήματος που μπορεί να φθάσει έως 2.200 ευρώ τον χρόνο θα κερδίζουν οι φορολογούμενοι που θα πληρώνουν με ηλεκτρονικό χρήμα δικηγόρους, αρχιτέκτονες, υδραυλικούς, φωτογράφους και άλλες κατηγορίες επαγγελματιών.
Σύμφωνα με την εφημερίδα “Τα Νέα” το 30% του συνολικού ποσού που θα δαπανά ο φορολογούμενος θα εκπίπτει από το ετήσιο φορολογητέο εισόδημά του, με το ανώτατο ποσό της έκπτωσης από το εισόδημα να ανέρχεται στα 5.000 ευρώ. Παράλληλα, ιατρικά έξοδα τα οποία επίσης θα εξοφλούνται με κάρτες ή άλλα ηλεκτρονικά μέσα θα μετρούν διπλά στον υπολογισμό του ορίου 30% του εισοδήματος που θα πρέπει να καλύπτει ο φορολογούμενος με e-αποδείξεις. Σε αυτό το σχέδιο κατέληξε το υπουργείο Οικονομικών για την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και ετοιμάζει τις νέες διατάξεις που θα περιληφθούν σε νομοσχέδιο το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή το φθινόπωρο. Συγκεκριμένα, όπως περιγράφεται στα κείμενα του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης, «για συγκεκριμένες κατηγορίες υπηρεσιών ελεύθερων επαγγελματιών στις οποίες το επίπεδο των ηλεκτρονικών πληρωμών είναι χαμηλό και συνεπώς αναμένεται υψηλή φοροδιαφυγή, θα αφαιρείται το 30% των εξόδων που πραγματοποιούνται μέσω ηλεκτρονικών πληρωμών για αυτές τις υπηρεσίες και έως 5.000 ευρώ από το φορολογητέο εισόδημα των ατόμων. Αυτό το μέτρο αναμένεται να έχει διάρκεια ισχύος έως και τέσσερα χρόνια».
Στη λίστα περιλαμβάνονται υπηρεσίες ψυκτικών – κλιματισμού, γραφεία τελετών, δικηγορικές υπηρεσίες, υπηρεσίες αρχιτέκτονα, προσωπικής φροντίδας και νοσηλείας, υπηρεσίες καθαρισμού και συντήρησης, παιδικής φροντίδας, λιμουζίνες και ταξί, καθαριστήρια, υπηρεσίες ενοικίασης σκαφών αναψυχής, υπηρεσίες συμβουλευτικής, φωτογράφοι και οικοδομικές εργασίες.


Για τα ιατρικά έξοδα επιλέγεται άλλη οδός αποκάλυψης των συναλλαγών. Τα ιατρικά έξοδα «θα μετράνε διπλά στο όριο του 30% των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Αυτό δεν περιλαμβάνει φαρμακευτικά έξοδα ή έξοδα νοσηλείας. Αυτό το κίνητρο αναμένεται να μειώσει τη φοροδιαφυγή μεταξύ των ιατρών που παρέχουν ιατρικές υπηρεσίες πρώτου σταδίου, καθώς και να επιτρέψει στους ηλικιωμένους να φτάσουν το απαιτούμενο όριο 30% μέσω ηλεκτρονικών πληρωμών. Δεδομένου ότι τα ιατρικά έξοδα δεν μπορούν να αποφευχθούν, δηλαδή εξαρτώνται από την πραγματική ανάγκη του ασθενούς, είναι σκόπιμο να επιβληθεί η χρήση ηλεκτρονικών πληρωμών σε αυτόν τον τομέα, έτσι ώστε να μειωθεί η φοροδιαφυγή των ιατρών».

Το σχέδιο

Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών:

Θα αφαιρείται από το φορολογητέο εισόδημα κάθε φυσικού προσώπου το 30% των εξόδων που πραγματοποιεί κάθε χρόνο μέσω ηλεκτρονικών πληρωμών για υπηρεσίες που παρέχουν 18 κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών, οι οποίοι βρίσκονται ψηλά στη λίστα της φοροδιαφυγής.
Το ποσό που θα εκπίπτει δεν θα μπορεί να υπερβαίνει τα 5.000 ευρώ. Το μέτρο αυτό θα έχει διάρκεια ισχύος έως και τέσσερα χρόνια.

Η έκπτωση φόρου

Οι φορολογούμενοι θα μπορούν να γλιτώνουν φόρο έως 450 ευρώ αν έχουν ετήσιο εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ, έως 1.100 ευρώ αν έχουν ετήσιο εισόδημα από 10.000 έως 20.000 ευρώ, έως 1.400 ευρώ για εισόδημα από 20.000 έως 30.000 ευρώ, έως 1.800 ευρώ για εισόδημα από 30.000 έως 40.000 ευρώ και έως 2.200 ευρώ αν το ετήσιο εισόδημά τους υπερβαίνει τα 40.000 ευρώ.
Τα έξοδα για επισκέψεις σε ιατρούς, οδοντιάτρους και κτηνιάτρους, εξετάσεις σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και για άλλες ιατρικές υπηρεσίες, πλην της αγοράς φαρμάκων και της νοσηλείας σε νοσοκομεία, θα μετράνε διπλά για την κάλυψη του 30% του ετήσιου πραγματικού εισοδήματος με ηλεκτρονικές αποδείξεις. Για παράδειγμα, μια αμοιβή 100 ευρώ σε γιατρό λόγω επίσκεψης στο ιατρείο του, εάν πληρωθεί με κάρτα, θα υπολογίζεται ως δαπάνη 200 ευρώ για την κάλυψη του 30% του εισοδήματος με ηλεκτρονικά μέσα.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.