Quantcast
Οι «γκρίζες ζώνες» του εξωδικαστικού συμβιβασμού - enikonomia.gr
share

Οι «γκρίζες ζώνες» του εξωδικαστικού συμβιβασμού

δημοσιεύτηκε:

Σήμερα ξεκινάει η συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, που αφορά στη ρύθμιση οφειλών από επιχειρήσεις προς τράπεζες, Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία και άλλους πιστωτές.

Ο «μηχανισμός» αναμένεται να εισαχθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια μετά το Πάσχα, ενώ για την ενεργοποίησή του πρέπει να στηθεί ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Το ν/σ αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Βουλής το βράδυ της περασμένης Παρασκευής (7/4). Ωστόσο, έχει δει το φως της δημοσιότητας, ατύπως, εδώ και αρκετές ημέρες, ενώ σήμερα το πρωί ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, θα το παρουσιάσει, επισήμως, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου.

Γρίφος…

Αξίζει να σημειωθεί, δε, πως, παρά τις ασκήσεις που έγιναν για τη δημοσιονομική επίπτωση του νομοσχεδίου, στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους -που το συνοδεύει- αναφέρεται ότι δεν είναι δυνατό να εκτιμηθεί εκ των προτέρων η απώλεια εσόδων από τη διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων ή τόκων εκπρόθεσμης καταβολής ή και βασικής οφειλής απαιτήσεων του Δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων.

Υπενθυμίζεται πως ο «μηχανισμός» προβλέπει τη δυνατότητα διαγραφής όλων των ειδών οφειλών. Μοναδική εξαίρεση αποτελεί η βασική οφειλή από παρακρατούμενες ασφαλιστικές εισφορές εργαζομένων.

Στην ίδια έκθεση επισημαίνεται ότι δεν είναι δυνατό να εκτιμηθούν η ενδεχόμενη δαπάνη για αμοιβές συντονιστών και εμπειρογνωμόνων, καθώς και τα έξοδα από τυχόν υποβολή αιτήσεων για τη δικαστική επικύρωση των συμβάσεων αναδιάρθρωσης.

Δεν… πέρασαν

Σε κάθε περίπτωση, ελάχιστες διαφορές εντοπίζονται σε σχέση με το ν/σ που είχε τεθεί σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση (21/2-3/3). Ουσιαστικά, η κυβέρνηση έριξε «άκυρο» στο αίτημα-έκκληση από παραγωγικούς φορείς της χώρας, νομικούς συμβούλους και απλούς πολίτες για χαλάρωση των κριτηρίων υπαγωγής στον εξωδικαστικό συμβιβασμό.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στην έκθεση δημόσιας διαβούλευσης για το ν/σ που κατατέθηκε στη Βουλή σημειώνεται πως αρκετά από τα σχόλια που κατατέθηκαν πρότειναν την ένταξη στο «μηχανισμό» και των ελεύθερων επαγγελματιών. Ωστόσο, οι σχετικές προτάσεις δεν υιοθετήθηκαν, με την αιτιολόγηση πως οι ελεύθεροι επαγγελματίες, ως στερούμενοι πτωχευτικής ικανότητας, μπορούν να βρουν «καταφύγιο» στο νόμο Κατσέλη (3869/2010).

Μεταξύ των προτάσεων που δεν έγιναν αποδεκτές ήταν και αυτή της υπαγωγής στο μηχανισμό όλων των οφειλών που θα γεννηθούν μέχρι την υποβολή της αίτησης και όχι μόνο αυτών που γεννήθηκαν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2016. Κι αυτό για να αποτραπεί, όπως υποστηρίζεται, η σκόπιμη καθυστέρηση πληρωμών, καθώς και λόγω του προσωρινού χαρακτήρα του «μηχανισμού», ο οποίος έχει ημερομηνία λήξεως την 31η Δεκεμβρίου του 2018.

Τα… κλειδιά

Τα 7 βασικά σημεία του ν/σ για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό είναι:

1. Αίτηση υπαγωγής στο «μηχανισμό» μπορούν να υποβάλουν μικρές, μεσαίες, μεγάλες, καθώς και ατομικές επιχειρήσεις για χρέη προς τράπεζες, Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία και λοιπούς πιστωτές, π.χ. προμηθευτές. Το σύνολο των οφειλών πρέπει να υπερβαίνει τις 20.000 ευρώ, να είναι σε καθυστέρηση τουλάχιστον 90 ημερών έως την 31η.12.2016 ή να είναι οφειλές που ρυθμίστηκαν μετά την 1η.7.2016.

2. Οι επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως μεγέθους, πρέπει να έχουν λειτουργική κερδοφορία σε μία τουλάχιστον από τις τελευταίες τρεις χρήσεις πριν από την υποβολή της αίτησης. Εναλλακτικά, για τις μεγάλες επιχειρήσεις, πρέπει να έχουν σε μία χρήση θετική καθαρή θέση.

3. Για την έγκριση πρότασης αναδιάρθρωσης οφειλών απαιτείται συμφωνία από το 60% των πιστωτών, στους οποίους συμπεριλαμβάνεται ποσοστό 2/5 των συμμετεχόντων πιστωτών με ειδικό προνόμιο.

4. Εφόσον οι απαιτήσεις ενός πιστωτή υπερβαίνουν το 85% των συνολικών απαιτήσεων του οφειλέτη, η αίτηση υπαγωγής στο «μηχανισμό» θα προωθείται στον πιστωτή για διμερή διαπραγμάτευση.

5. Κάθε οφειλέτης μπορεί να υποβάλει αίτηση υπαγωγής έως την 31η.12.2018, ηλεκτρονικά, στην πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.

6. Η αποπληρωμή των οφειλών προς Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 120 δόσεις. Στις περιπτώσεις οφειλετών με συνολικό ποσό βασικής οφειλής προς το Δημόσιο έως 20.000 ευρώ, στις οποίες δεν προσμετρώνται τυχόν οφειλές από υφιστάμενες ρυθμίσεις, εφαρμόζονται οι εξής κανόνες:

* για βασικές οφειλές έως 3.000 ευρώ, η αποπληρωμή αυτών και των επ’ αυτών προσαυξήσεων ή τόκων εκπρόθεσμης καταβολής γίνεται τμηματικά σε 36 μηνιαίες δόσεις κατ’ ανώτατο όριο, με ελάχιστη μηνιαία δόση 50 ευρώ, χωρίς δυνατότητα διαγραφής κανενός ποσού,

* για βασικές οφειλές άνω των 3.000 ευρώ, η αποπληρωμή αυτών και των επ’ αυτών προσαυξήσεων ή τόκων εκπρόθεσμης καταβολής γίνεται τμηματικά σε 120 μηνιαίες δόσεις κατ’ ανώτατο όριο, με ελάχιστη μηνιαία δόση 50 ευρώ, χωρίς δυνατότητα διαγραφής βασικής οφειλής.

7. Για τα δάνεια που έχουν δοθεί με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, εάν δεν τηρηθεί η συμφωνία αναδιάρθρωσης από τον οφειλέτη, οι φορείς του Δημοσίου που έχουν χορηγήσει εγγυήσεις ευθύνονται μόνο για την καταβολή του αντίστοιχου εγγυημένου ποσοστού του ανεξόφλητου κεφαλαίου.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.