Quantcast
Οικονόμου: Το σχέδιο για να μην κινδυνεύσει ο εφοδιασμός της αγοράς με φυσικό αέριο - ΒΙΝΤΕΟ - enikonomia.gr
share

Οικονόμου: Το σχέδιο για να μην κινδυνεύσει ο εφοδιασμός της αγοράς με φυσικό αέριο – ΒΙΝΤΕΟ

δημοσιεύτηκε:

Διάφορα σενάρια εξετάζει η κυβέρνηση για την παροχή του φυσικού αερίου σε περίπτωση που οι εξελίξεις είναι αρνητικές στην Ουκρανία.

Για το θέμα μίλησε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου στον ΣΚΑΙ .Όπως είπε, “έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα έτσι ώστε ο εφοδιασμός της αγοράς ενέργειας με φυσικό αέριο να μην τεθεί υπό απειλή, να μην κινδυνεύσει. Όλα τα πιθανά σενάρια για τα προβλήματα που μπορεί να μας προκύψουν εξετάστηκαν, σταθμίστηκαν ανάλογα με τις εξελίξεις στο βάθος και την ένταση που μπορεί να έχουν. Η χώρα ήδη έχει προγραμματίσει μια σειρά από ενέργειες έτσι ώστε ο εφοδιασμός της ενεργειακής αγοράς με φυσικό αέριο να μην τεθεί σε κίνδυνο, να μην στερηθούμε δηλαδή φυσικό αέριο”.

“Θα αντιμετωπίσουμε τα όποια προβλήματα είτε με προμήθειες με LNG, είτε με αλλαγή του μείγματος όπου χρειαστεί στη χρήση για παραγωγή από φυσικό αέριο σε πετρέλαιο με τις δυνατότητες που έχουμε είτε με τη σωστότερη διαχείριση”, συμπλήρωσε και τόνισε πως “δεν διαφαίνεται αυτή την στιγμή στον ορίζοντα κάποιο πρόβλημα σε ό,τι αφορά την εφοδιαστική αλυσίδα, τον εφοδιασμό δηλαδή της χώρας με φυσικό αέριο”.

Εξετάζεται η επαναλειτουργία των μονάδων του λιγνίτη;

Στη συνέχεια ρωτήθηκε εάν εξετάζεται η επαναλειτουργία των μονάδων του λιγνίτη. “Εξετάζουμε αυτά που σας είπα, όχι επαναλειτουργία καινούριων μονάδων”, απάντησε και πρόσθεσε ότι “υπάρχουν εργοστάσια τα οποία μπορούν να παράξουν ρεύμα με διαφορετικούς τρόπους με τροποποίηση του μίγματος μέσα στα πλαίσια αυτά χωρίς να διαταράσσεται το συνολικό μας σχέδιο έτσι όπως έχει διαμορφωθεί και προχωρά .
Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, ότι περνάει από το χέρι μας για να μην αντιμετωπίσουμε τα μείζονα προβλήματα. Δεν φαίνεται αυτή τη στιγμή στον ορίζοντα ότι η χώρα μας θα είναι από εκείνες που ενδεχομένως η Ρωσία αποφασίσει να περιορίσει ή να κόψει, να σταματήσει την παροχή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη ότι θα αντιμετωπίσει πρόβλημα.

“Δεν φαίνεται αυτή τη στιγμή στον ορίζοντα κάτι τέτοιο” επανέλαβε και επεσήμανε πως υπήρχαν “μείζονες εξελίξεις χθες το βράδυ ιδιαίτερα αρνητικές και ανησυχητικές. Όπως καταλαβαίνετε οφείλουμε να είμαστε σε εγρήγορση, να κάνουμε μια συνολική επισκόπηση της κατάστασης. Aναπόσπαστο κομμάτι και αυτής της κατάστασης, δεδομένου ότι εισάγουμε από τη Ρωσία ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του φυσικού αερίου στην ελληνική αγορά είναι και αυτό. Έτσι ώστε η εφοδιαστική αλυσίδα να συνεχίσει χωρίς διαταραχές” τόνισε.

“Συνολικά εμείς λαμβάνουμε μέτρα έτσι ώστε να μην διαταραχθεί ο εφοδιασμός .Από εκεί και πέρα τα μέτρα που λαμβάνουμε για να μην διαταραχθεί ο εφοδιασμός έχουν διάφορες δυνατότητες και διάφορες εκφάνσεις είτε με υλοποιημένο αέριο με Lng είτε με τροποποπoίηση παροχής και ούτω κάθε εξής”, απάντησε ο κ. Οικονόμου.

Δείτε το βίντεο του ΣΚΑΪ:


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.