Quantcast
Όλα τα μέτρα στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις – Αναλυτικός οδηγός - enikonomia.gr
share

Όλα τα μέτρα στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις – Αναλυτικός οδηγός

δημοσιεύτηκε:

Αναλυτικός οδηγός με όλα τα μέτρα στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. 14 ερωτήσεις – απαντήσεις για τις επιδοτήσεις ρεύματος, φυσικού αερίου και καυσίμων. Οι δικαιούχοι της επιταγής ακρίβειας και η ειδική μέριμνα για τους αγρότες. Πώς θα επηρεάσει η ουκρανική κρίση την ελληνική οικονομία. Τα τρία σενάρια για τις επιπτώσεις στο ΑΕΠ.

Της ΣΙΣΣΥΣ ΣΤΑΥΡΟΠΙΕΡΡΑΚΟΥ

Γενναία αύξηση της επιδότησης στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις για τον μήνα Απρίλιο, επιδότηση καυσίμων από 30 έως 50 ευρώ για ιδιοκτήτες οχημάτων και μοτοσικλετών μέσω ψηφιακής κάρτας σε όσους έχουν οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ, διπλή επιδότηση για το πετρέλαιο κίνησης, εισοδηματικές ενισχύσεις σε ευάλωτα νοικοκυριά πριν από το Πάσχα και 96 δόσεις για την επιστρεπτέα προκαταβολή περιλαμβάνει η κυβερνητική δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση των παρενεργειών από την ακρίβεια, που ροκανίζει τους μισθούς και πλήττει τις επιχειρήσεις.

Η Realnews, μέσα από 14 ερωτήσεις-απαντήσεις, αποσαφηνίζει τους δικαιούχους των ενισχύσεων, τη διαδικασία για τη λήψη του επιδόματος καυσίμων αλλά και τον χρόνο καταβολής των επιδομάτων στους δικαιούχους. To συνολικό ύψος των μέτρων ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ και καλύπτει πάνω από 3 εκατομμύρια πολίτες.

  1. Ποιοι δικαιούνται την «επιταγή ακρίβειας»;
  • Περίπου 625.000 δικαιούχοι επιδόματος τέκνων, με περισσότερα από 1 εκατ. παιδιά, θα λάβουν μιάμιση επιπλέον μηνιαία δόση επιδόματος παιδιού τον Απρίλιο. Το ποσό της ενίσχυσης ανέρχεται σε 105 ή 63 ή 42 ευρώ για κάθε παιδί, για το πρώτο και το δεύτερο παιδί, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος, και σε 210 ή 126 ή 84 από το τρίτο και για κάθε επόμενο παιδί.
  • Σε 676.735 χαμηλοσυνταξιούχους θα δοθεί ενίσχυση 200 ευρώ. Δικαιούχοι, όπως και τον περασμένο Δεκέμβριο, είναι συνταξιούχοι που έχουν ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα φορολογικού έτους 2020 έως 7.200 ευρώ (600 ευρώ μηνιαίως), ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως 14.400 ευρώ και η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού δεν υπερβαίνει τα 200.000 ευρώ.
  • Σε 34.964 ανασφάλιστους υπερήλικες θα δοθεί ενίσχυση 200 ευρώ.
  • Σε166.982 δικαιούχους επιδομάτων ΑμεΑ θα δοθεί ενίσχυση 200 ευρώ.
  • Διπλή δόση Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα λάβουν 241.281 δικαιούχοι.
  1. Πότε θα λάβουν την ενίσχυση; Πριν από το Πάσχα θα πιστωθεί στους λογαριασμούς τους η έκτακτη οικονομική ενίσχυση.
  2. Πώς διαμορφώνεται η επιδότηση ρεύματος για τα νοικοκυριά τον Απρίλιο;

Η μέση μηνιαία ενίσχυση για ένα μέσο νοικοκυριό που καταναλώνει μέχρι 300 KWh/μήνα αυξάνεται από 40 ευρώ τον Μάρτιο σε 72 ευρώ τον Απρίλιο, ποσοστό αύξησης 80%. Συγκεκριμένα τον Απρίλιο, για τις πρώτες 150 ΚWh κατανάλωσης, η επιδότηση ανέρχεται σε 270 ευρώ ανά MWh, από 150 ευρώ τον Μάρτιο. Για τη μηνιαία κατανάλωση από 151 έως 300 KWh η επιδότηση είναι 210 ευρώ ανά MWh, από 110 ευρώ τον Μάρτιο. Η μέση μηνιαία ενίσχυση για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, από 53 ευρώ τον Μάρτιο, αυξάνεται στα 87 ευρώ τον Απρίλιο. Δηλαδή, τα ευάλωτα νοικοκυριά ενισχύονται με 290 ευρώ ανά MWh τις πρώτες 300 ΚWh της μηνιαίας κατανάλωσης.

  1. Τι ισχύει για την επιδότηση των επιχειρήσεων και των αγροτών τον Απρίλιο;

Για τους επαγγελματικούς καταναλωτές, η μοναδιαία τιμή της επιδότησης διπλασιάζεται από τα 65 ευρώ/MWh τον Μάρτιο στα 130 ευρώ/ΜWh τον Απρίλιο. Επιπλέον, οι πολύ μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις με παροχή ισχύος μέχρι 25 kVA και όλα τα αρτοποιεία, ανεξαρτήτως ισχύος παροχής, ενισχύονται με πρόσθετη επιδότηση 100 ευρώ/MWh στο σύνολο της κατανάλωσης. Άρα, η συνολική μοναδιαία επιδότηση ανέρχεται στα 230 ευρώ/MWh.

Το μέτρο αυτό αφορά 1.160.000 επαγγελματικές παροχές επιχειρήσεων, όπως εστιατόρια, εμπορικά καταστήματα, περίπτερα, ψιλικά, κομμωτήρια, γραφεία, αρτοποιεία, και υπολογίζεται στα 35 εκατ. ευρώ για τον Απρίλιο. Επιπροσθέτως, για όλες αυτές τις επιχειρήσεις με παροχή ισχύος μέχρι 25 kVA θα διατεθούν επιπλέον 75 εκατ. ευρώ για την αναδρομική επιδότησή του συνόλου της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας για τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο, με στόχο να απορροφηθεί αναδρομικά το 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής.

Διαβάστε εδώ κι εδώ ολόκληρο το δημοσίευμα της Realnews

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.