Quantcast
ΟΠΕΚΑ: Έως σήμερα οι αιτήσεις για το επίδομα 300 και 600 ευρώ - Πότε θα γίνει η πληρωμή - enikonomia.gr
share

ΟΠΕΚΑ: Έως σήμερα οι αιτήσεις για το επίδομα 300 και 600 ευρώ – Πότε θα γίνει η πληρωμή

δημοσιεύτηκε:

Λήγει σήμερα, Δευτέρα 30 Οκτωβρίου η προθεσμία υποβολής αιτήσεων στο https://oreina.epidomata.gov.gr/Home/Login για τη χορήγηση του ετήσιου επιδόματος των 300 και 600 ευρώ από τον ΟΠΕΚΑ στους κατοίκους που διαμένουν σε ορεινή ή και μειονεκτική περιοχή.

Υπενθυμίζεται πως οι ενδιαφερόμενοι δικαιούχοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση για το επίδομα είτε στον ΟΠΕΚΑ με τους κωδικούς taxisnet και την ηλεκτρονική εφαρμογή του φορέα, μέσω της Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr) είτε να υποβάλουν την αίτηση με την φυσική παρουσία τους μέσω των εξουσιοδοτημένων χρηστών στα ΚΕΠ.

Συνεπώς οι ενδιαφερόμενοι δικαιούχοι που θα εισέλθουν στον παραπάνω σύνδεσμο θα πρέπει να δηλώσουν:

Α)Τα στοιχεία  του ενεργού λογαριασμού (ΙΒΑΝ) πιστωτικού ιδρύματος που λειτουργεί στην Ελλάδα, η ΕΛ.ΤΑ, δικαιούχος ή συνδικαιούχος του οποίου είναι ο ίδιος και στον οποίον θα πιστωθεί η εισοδηματική ενίσχυση

Β)Την έγκυρη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail)

Γ) Τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου

Επίσης δηλώνεται ανά περίπτωση:

  • Εφόσον ο αιτών είναι έγγαμος ή έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης το οποίο βρίσκεται σε ισχύ, δηλώνεται υποχρεωτικά και το ονοματεπώνυμο, το πατρώνυμο, το όνομα της μητέρας και ο
  • Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) του συζύγου ή του ετέρου μέρους του συμφώνου συμβίωση
  • Εφόσον στην οικογένεια του αιτούντος υπάρχουν άγαμα ανήλικα τέκνα, που δηλώνονται στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του αιτούντος ως εξαρτώμενα μέλη, συμπληρώνεται υποχρεωτικά το ονοματεπώνυμο, το πατρώνυμο, το όνομα της μητέρας και προαιρετικά ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου τους (ΑΦΜ)

Αξιοσημείωτο είναι δε πως σε ορισμένες περιπτώσεις είναι αναγκαία η προσκόμιση των δικαιολογητικών στα ΚΕΠ για το επίδομα.  Μερικές από αυτές είναι μεταξύ άλλων η διάσταση, η διάζευξη για την επιμέλεια παιδιών.

Αύριο η πληρωμή του επιδόματος ομογενών

Ο ΟΠΕΚΑ θα καταβάλλει αύριο, Τρίτη, 31 Οκτωβρίου το συνολικό ποσό των 201.599 ευρώ σε 5.724 δικαιούχους του επιδόματος ομογενών.  Σημειώνεται δε πως το ποσό πιστώνεται στον δηλωθέντα τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου. Υπενθυμίζεται δε πως μια από τις προϋποθέσεις χορήγησης του επιδόματος είναι  τα μέλη της οικογένειας που κατοικούν είτε μόνιμα σε ορεινές ή και μειονεκτικές περιοχές ή τουλάχιστον 2 έτη πριν την υποβολή της αίτησης. Αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις φορολογίας του εισοδήματος των δικαιούχων για τα 2 τελευταία πριν από την υποβολή της αίτησης φορολογικά έτη σε συνδυασμό με τα στοιχεία του Φορολογικού Μητρώου.

Διευκρινίζεται δε πως η ετήσια ενίσχυση είναι 600 ‎ευρώ αν το οικογενειακό  εισόδημα  του πολίτη δεν υπερβαίνει τις 3.000 ‎ευρώ τον χρόνο και 300 ‎ευρώ, αν το οικογενειακό του εισόδημα κυμαίνεται μεταξύ 3.000,01 ευρώ και 4.700 ‎ευρώ τον χρόνο. Επίσης για τον υπολογισμό του ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος προσμετρώνται το φορολογητέο πραγματικό ή τεκμαρτό, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα όλων των μελών της οικογένειας του αιτούντος. Δεν προσμετρώνται:

  • το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα
  • το επίδομα παιδιού,
  • το επίδομα εκπαίδευσης ή επαγγελματικής κατάρτισης ανέργων καθώς και τα χρηματικά ποσά που καταβάλλονται ως προνοιακές παροχές σε άτομα με αναπηρία καθώς και η εισοδηματική ενίσχυση που χορηγείται σε οικογένειες ορεινών και μειονεκτικών περιοχών.

Ο υπολογισμός γίνεται μέσω διαλειτουργικότητας αυτόματα από την ΑΑΔΕ

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.