Quantcast
ΟΠΕΚΑ - Επίδομα παιδιού: Αυτές είναι οι 2 αλλαγές που έρχονται στην πληρωμή της τρίτης δόσης - enikonomia.gr
share

ΟΠΕΚΑ – Επίδομα παιδιού: Αυτές είναι οι 2 αλλαγές που έρχονται στην πληρωμή της τρίτης δόσης

δημοσιεύτηκε:

Έρχονται αλλαγές στην καταβολή της  τρίτης  δόσης του επιδόματος παιδιού για το 2023.

Όπως προβλέπει η απόφαση της υπουργού Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφίας Ζαχαράκη, η τρίτη δόση του επιδόματος παιδιού του ΟΠΕΚΑ που θα καταβληθεί 31 Ιουλίου θα είναι αυξημένη κατά περίπου 20 εκατ. ευρώ. Αναλυτικά για να επιχορηγηθεί ο ΟΠΕΚΑ για την κάλυψη της δαπάνης καταβολής του επιδόματος παιδιού Γ’ διμήνου 2023, εγκρίθηκε δαπάνη ύψους 172.360.000,00  ευρώ σε βάρος των πιστώσεων του προϋπολογισμού εξόδων του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Από την παραπάνω απόφαση προκύπτει πως θα καταβληθούν περισσότερα χρήματα στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων και πως θα πληρωθούν περισσότεροι πολίτες . Υπενθυμίζεται δε πως η δεύτερη δόση του επιδόματος για το 2023 δόθηκε στις 31 Μαΐου και τα στοιχεία  του ΟΠΕΚΑ είχαν δείξει πως καταβλήθηκαν 152.172.059 ευρώ σε 664.614 δικαιούχους.

Πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα και πότε θα καταβληθεί η τρίτη δόση 

Η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων του παιδιού αναμένεται να τεθεί εκ νέου σε λειτουργία προς τέλος του μηνός και συγκεκριμένα την Παρασκευή 28 Ιουλίου

Μόλις ανοίξει η πλατφόρμα οι  δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού μπορούν να υποβάλλουν την αίτησή τους  είτε στην πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ, www.idika.gr είτε  μέσω του διαδικτυακού τόπου, www.opeka.gr, με την χρήση των προσωπικών κωδικών πρόσβασης του δικαιούχου στο Taxisnet. Οι πολίτες πρέπει να προσέχουν ότι για να ολοκληρωθεί η αίτηση πρέπει να υποβληθεί οριστικά. Αίτηση που έχει αποθηκευτεί προσωρινά θεωρείται μη υποβληθείσα και δεν λαμβάνεται υπόψη.

Επίσης επισημαίνεται πως ο ΟΠΕΚΑ αναμένεται να καταβάλει στις 31 Ιουλίου την τρίτη δόση του επιδόματος παιδιού στους δικαιούχους. Διευκρινίζεται δε πως η καταβολή αυτής της δόσης  δεν επηρεάζεται από το εάν κάποιος έχει υποβάλει τη φορολογική δήλωση του.

Ωστόσο σημαντικό ρόλο σε αυτό παίζει η υποχρεωτική εκπαίδευση του παιδιού.

Σε ποιες περιπτώσεις διακόπτεται η καταβολή του επιδόματος

Θα διακοπεί η τρίτη δόση του επιδόματος παιδιού στον δικαιούχο εάν από την 1η Ιουλίου τα ανήλικα τέκνα ηλικίας από 4 έως 16 ετών δεν πληρούν τις  παρακάτω προϋποθέσεις :

α. να έχουν εγγραφεί στην υποχρεωτική εκπαίδευση για το σχολικό έτος 2022-2023 και

β. να ολοκληρώσουν επαρκώς τη φοίτησή τους στις 30-6-2023 για το εν λόγο σχολικό έτος, δηλαδή να μην αναγκαστούν να επαναλάβουν την τάξη τους λόγω μεγάλου αριθμού αδικαιολόγητων απουσιών.

Για την έγκριση αίτησης μέχρι 30-6-2023 θα πρέπει μεταξύ των άλλων να συντρέχει η προϋπόθεση (α) και από 1-7-2023 έως 31-12-2023 θα πρέπει να συντρέχουν και οι δυο παραπάνω προϋποθέσεις.

Στις περιπτώσεις που δεν εκπληρώνεται στο τέλος του σχολικού έτους 2022-2023, η επαρκής φοίτηση των ανηλίκων τέκνων στην υποχρεωτική εκπαίδευση λόγω αδικαιολόγητου αριθμού απουσιών το επίδομα διακόπτεται από 1-7-2023 μέχρι 31-12-2023 και δεν επαναχορηγείται έστω και αν το τέκνο εγγραφεί στο νέο σχολικό έτος 2023-2024.

 

 

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.