Quantcast
ΟΠΕΚΑ: Κλείνει η πλατφόρμα την Παρασκευή για το επίδομα παιδιού - Πότε θα γίνει η επόμενη πληρωμή - enikonomia.gr
share

ΟΠΕΚΑ: Κλείνει η πλατφόρμα την Παρασκευή για το επίδομα παιδιού – Πότε θα γίνει η επόμενη πληρωμή

δημοσιεύτηκε:

Αύριο, Παρασκευή, 8 Ιουλίου 2022 στις 6μμ θα κλείσει η πλατφόρμα για το επίδομα παιδιού προκειμένου να αρχίσει η διαδικασία υπολογισμού της καταβολής της τρίτης δόσης του επιδόματος, όπως έχει ανακοινώσει ο ΟΠΕΚΑ.

Παράλληλα ο Οργανισμός επεσήμανε πως ο υπολογισμός της δόσης του επιδόματος θα γίνει σύμφωνα με την τελευταία εκκαθαρισμένη φορολογική δήλωση. Μετά την υποβολή της φορολογικής δήλωσης τρέχοντος έτους ή τροποποίηση αυτής, το ποσό του επιδόματος επανυπολογίζεται αυτόματα. Σε περίπτωση που το εισόδημα του φορολογικού έτους 2021 είναι μικρότερο από εκείνο του 2020, το καταβαλλόμενο επίδομα μπορεί να αυξηθεί εφόσον προκύψει αλλαγή στην κατηγορία ισοδύναμου οικογενειακού εισοδήματος.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για  το εισόδημα 

Αν όμως το εισόδημα του 2021 είναι υψηλότερο εκείνου του 2020, τότε εφόσον προκύψει αλλαγή στην κατηγορία ισοδύναμου οικογενειακού εισοδήματος, το καταβαλλόμενο επίδομα μπορεί να μειωθεί και να ακολουθήσουν στη συνέχεια οι απαιτούμενοι συμψηφισμοί έως την εξόφληση της διαφοράς. Για να χορηγηθεί το επίδομα, η αίτηση πρέπει να υποβληθεί οριστικά και να έχει εγκριθεί. Αίτηση η οποία έχει αποθηκευτεί προσωρινά θεωρείται μη υποβληθείσα και δεν λαμβάνεται υπόψη.

 Έρχεται ανακοίνωση για την  επανέναρξη της επαναλειτουργίας της πλατφόρμας Α21

Για την ακριβή ημερομηνία και ώρα για την επανέναρξη της επαναλειτουργίας της πλατφόρμας Α21 και την υποβολή νέων αιτήσεων θα υπάρξει σχετική ανακοίνωση.

Οδηγός  του ΟΠΕΚΑ για το επίδομα παιδιού: Ερωτήσεις και απαντήσεις

Ο ΟΠΕΚΑ εξέδωσε πρόσφατα έναν χρήσιμο οδηγό για

Τι γίνεται στην περίπτωση που το εισόδημα του φορολογικού έτους  2022 είναι μικρότερο σε σχέση με εκείνο που δηλώθηκε στο φορολογικό έτος  2021 

Σε αυτή την περίπτωση, το καταβαλλόμενο επίδομα μπορεί να αυξηθεί, εφόσον προκύψει αλλαγή στην κατηγορία ισοδύναμου οικογενειακού εισοδήματος. 

Τι γίνεται στην περίπτωση που το εισόδημα του φορολογικού έτους  2022 είναι υψηλότερο σε σχέση με το φορολογικό έτος 2021;

Σε αυτή την περίπτωση, εφόσον προκύψει αλλαγή στην κατηγορία ισοδύναμου οικογενειακού εισοδήματος, το καταβαλλόμενο επίδομα μπορεί να μειωθεί και να συμψηφιστεί με το δικαιούμενο μέχρι εξοφλήσεως του ή να απορριφθεί τελικά η αίτηση για το επίδομα έτους 2022 και το ήδη καταβληθέν ποσό να θεωρηθεί ως αχρεωστήτως καταβληθέν και θα πρέπει να επιστραφεί στον ΟΠΕΚΑ.

Σε ποιους χορηγείται το επίδομα παιδιού;

Το επίδομα παιδιού χορηγείται, κατόπιν αίτησης, στις κατηγορίες προσώπων που αναφέρονται στην ερώτηση 28, εφόσον διαμένουν νόμιμα και μόνιμα στην Ελληνική Επικράτεια και τα εξαρτώμενα τέκνα τους βρίσκονται στην Ελλάδα.

 Υπέβαλα την αίτηση Α21 αλλά δεν φαίνεται Εγκεκριμένη. Αναφέρεται μόνον ότι είναι Υποβληθείσα. Πρέπει να κάνω κάτι; 

Όχι, δεν απαιτείται επιπλέον ενέργεια, αρκεί η υποβολή της αίτησης. Εφόσον πληρούνται τα κριτήρια του επιδόματος, στην αρχή της αίτησης όταν κάνετε προβολή εμφανίζεται το μήνυμα: «Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία είστε δικαιούχος του επιδόματος παιδιού και υπολογίζονται τα παρακάτω ποσά».

Κατά τη δημιουργία της αίτησης Α21 επισύναψα δικαιολογητικά και μετά τον έλεγχο και αποθήκευσή της, στις επισημάνσεις γράφει: “Δεν έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος του ψηφιοποιημένου εγγράφου από τον ΟΠΕΚΑ”. Τι να κάνω; Να υποβάλω την αίτηση; 

Η αίτηση πρέπει να υποβληθεί, εφόσον έχει ολοκληρωθεί η συμπλήρωση της ως προς τα λοιπά. Μόνο μετά την υποβολή της, η αρμόδια υπηρεσία του ΟΠΕΚΑ μπορεί να ελέγξει το επισυναπτόμενο δικαιολογητικό και να το εγκρίνει ή μη. Μπορείτε να παρακολουθείτε την πορεία της αίτησης σας, μέσω της πλατφόρμας κάνοντας προβολή της αίτησης για να διαπιστώσετε αν έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος, αν έχει εγκριθεί ή όχι το επισυναπτόμενο και για ποιο λόγο.

 Αποκτήσαμε τέκνο εντός του τρέχοντος έτους. Πότε πρέπει να κάνουμε αίτηση; 

Δικαιούσθε επίδομα παιδιού από τον επόμενο μήνα της γέννησης του και μπορείτε να υποβάλετε αίτηση στον χρόνο που ορίζεται στην ερώτηση (2). Τέκνο γεννημένο τον Δεκέμβριο τρέχοντος έτους δεν δικαιούται επίδομα το τρέχον έτος.

Πώς προσθέτω νέο τέκνο σε ήδη υποβληθείσα αίτηση Α21; 

Κάνετε προβολή της ήδη υποβληθείσας αίτησης και πατάτε το κουμπί Δημιουργία Τροποποιητικής Αίτησης-Υπεύθυνης Δήλωσης (Α21). Στη νέα αίτηση πατάτε το κουμπί Προσθήκη Τέκνου και καταχωρείτε το επώνυμο (όχι μικρό όνομα) και τον ΑΜΚΑ του παιδιού. Στη συνέχεια ακολουθείτε τις οδηγίες της πλατφόρμας.

Δεν δέχεται το σύστημα επισύναψη δικαιολογητικών. Τι μπορώ να κάνω; 

Στις περιπτώσεις για τις οποίες απαιτείται η επισύναψη δικαιολογητικών, το σύστημα προβάλλει ειδική επισήμανση. Σε καμιά άλλη περίπτωση δεν απαιτείται να γίνει επισύναψη δικαιολογητικών.

 Υπέβαλα την αίτηση Α21 και μου βγάζει επισήμανση ότι δεν είναι δυνατό να ανακτηθεί το συνολικό οικογενειακό εισόδημα. Τι σημαίνει αυτό; 

Ελέγξετε αν έχουν υποβληθεί δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος Ε1 από τα μέλη της οικογένειας που αναφέρονται στο Α21 και υποχρεούνται στην υποβολή της ή εφόσον έχουν υποβληθεί, ελέγξετε αν έχουν εκκαθαριστεί από την ΑΑΔΕ.

 Η πλατφόρμα εμφανίζει ως πρόβλημα ότι έχω κάνει λιγότερες από 5 φορολογικές δηλώσεις. Από το 2017 και μετά κάνω ατομική φορολογική δήλωση. Πιο πριν ήμουν στη φορολογική δήλωση του πατέρα μου. Τι πρέπει να κάνω; 

Εφόσον έχουν καταχωρηθεί στις φορολογικές δηλώσεις των γονέων οι ΑΜΚΑ των πρώην προστατευόμενων μελών, η ΑΑΔΕ διεξάγει τον σχετικό έλεγχο με τα ψηφία του ΑΜΚΑ τους και επιστρέφει ως αποτέλεσμα, κατά πόσον ο αιτών ή η σύζυγος του, ήταν ή όχι δηλωμένοι στις φορολογικές δηλώσεις των γονέων τους, ως προστατευόμενα μέλη.

Πήρα τις πρώτες διμηνιαίες δόσεις του 2022 και μετά την υποβολή του φετινού Ε1 δεν δικαιούμαι επίδομα παιδιού. Πώς μπορώ να επιστρέψω το ποσό που εισέπραξα;

Η/οι χορηγηθείσα/ες δόση/εις θεωρείται/ούνται ως αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά και θα πρέπει να επιστραφεί/ουν στον ΟΠΕΚΑ (Τράπεζα Πειραιώς Αρ. Λογαριασμού GR 78 0171 0170 0060 1703 0022 477), με πλήρη αναγραφή του ονοματεπώνυμου, του ΑΦΜ σας και του νομού κατοικίας σας. Αντίγραφο του παραστατικού – καταθετηρίου, πρέπει να σταλεί στον ΟΠΕΚΑ. Στοιχεία επικοινωνίας ανά Περιφερειακή Υπηρεσία του ΟΠΕΚΑ θα βρείτε στην σελίδα της Επικοινωνίας της εφαρμογής.

 Το επίδομα παιδιού είναι ακατάσχετο;

Ναι, το επίδομα παιδιού δεν κατάσχεται για οποιαδήποτε οφειλή ούτε συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη (άρθρο 15 ν. 4659/2020 ΦΕΚ 21Α’).

Διαβάστε ολόκληρο τον οδηγό του ΟΠΕΚΑ για το επίδομα παιδιού εδώ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.