Quantcast
ΟΠΕΚΑ: Πότε θα πληρωθεί η επόμενη δόση για το επίδομα παιδιού - enikonomia.gr
share

ΟΠΕΚΑ: Πότε θα πληρωθεί η επόμενη δόση για το επίδομα παιδιού

δημοσιεύτηκε:

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την καταβολή της τέταρτης δόσης του επιδόματος παιδιού από τον ΟΠΕΚΑ. Όπως ανέφερε πρόσφατα ο Οργανισμός σε ανακοίνωσή του η τέταρτη δόση επιδόματος θα  δοθεί στις 30 Σεπτεμβρίου 2022. 

Σημειώνεται ότι  για να χορηγηθεί το επίδομα παιδιού θα πρέπει η αίτηση να έχει υποβληθεί οριστικά και να έχει εγκριθεί.  Ωστόσο αίτηση που αποθηκεύτηκε προσωρινά, θεωρείται μη υποβληθείσα και δεν λαμβάνεται υπόψη.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΟΠΕΚΑ δημοσίευσε στην  ιστοσελίδα του έναν χρήσιμο οδηγό για το επίδομα παιδιού με ερωτήσεις και απαντήσεις. Αναλυτικά:

  • Σε ποιους χορηγείται το επίδομα παιδιού;

Το επίδομα παιδιού χορηγείται κατόπιν αίτησης στις κατηγορίες προσώπων που αναφέρονται στην ερώτηση 28, εφόσον διαμένουν νόμιμα και μόνιμα στην Ελληνική Επικράτεια και τα εξαρτώμενα τέκνα τους βρίσκονται στην Ελλάδα.

  • Το παιδί μου τελείωσε το Λύκειο πέρυσι και το τρέχον έτος είναι φοιτητής ή σπουδαστής. Το παιδί αυτό θεωρείται εξαρτώμενο τέκνο το τρέχον έτος για να λάβω το επίδομα;

Το παιδί αυτό θεωρείται εξαρτώμενο τέκνο από την 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους έναρξης σπουδών

  • Τι γίνεται στην περίπτωση που το εισόδημα του φορολογικού έτους 2022 είναι υψηλότερο σε σχέση με το φορολογικό έτος 2021;

Σε αυτή την περίπτωση εφόσον προκύψει αλλαγή στην κατηγορία ισοδύναμου οικογενειακού εισοδήματος, το καταβαλλόμενο επίδομα μπορεί να μειωθεί και να συμψηφιστεί με το δικαιούμενο μέχρις εξοφλήσεως του ή να απορριφθεί τελικά η αίτηση για το επίδομα έτους 2022 και το ήδη καταβληθέν ποσό να θεωρηθεί ως αχρεωστήτως καταβληθέν και θα πρέπει να επιστραφεί στον ΟΠΕΚΑ.

  • Από την εφαρμογή ζητείται ΑΦΜ παιδιού, ενώ δεν με αφήνει να τον εισάγω και με παραπέμπει στα ΚΕΠ. Τι πρέπει να κάνω;

Για τα παιδιά που είναι γεννημένα το 2004 και μετά δεν ζητείται ο ΑΦΜ. Εντούτοις, για τα παιδιά που είναι γεννημένα το 2003 και πριν, ο ΑΦΜ είναι υποχρεωτικός

. Αν αυτός ο ΑΦΜ δεν έχει καταχωρηθεί στο μητρώο του ΑΜΚΑ, τότε οι πολίτες παραπέμπονται σε ΚΕΠ για να ενημερώσουν το μητρώο ΑΜΚΑ με τον αντίστοιχο ΑΦΜ, καθώς δεν μπορεί να γίνει ενημέρωση του μητρώου ΑΜΚΑ μέσω της αίτησης Α21. Στη συνέχεια, η αποθηκευμένη αίτηση Α21 πρέπει να ακυρωθεί και να υποβληθεί οριστικά νέα, ώστε να αντληθούν εκ νέου τα διορθωμένα στοιχεία από το μητρώο του ΑΜΚΑ. Σε περίπτωση που γνωρίζετε ότι ο ΑΦΜ του παιδιού έχει ήδη καταχωρηθεί στον ΑΜΚΑ, απλά ακυρώστε την αίτηση Α21 και υποβάλετε οριστικά νέα.

Διαβάστε περισσότερα για το επίδομα παιδιού στους παρακάτω συνδέσμους  εδώ και εδώ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.