Quantcast
ΟΠΕΚΑ: Διευκρινίσεις από τον διοικητή του οργανισμού για το επίδομα ανασφάλιστου υπερήλικα - Τι θα γίνει με τις εκκρεμείς αιτήσεις - enikonomia.gr
share

ΟΠΕΚΑ: Διευκρινίσεις από τον διοικητή του οργανισμού για το επίδομα ανασφάλιστου υπερήλικα – Τι θα γίνει με τις εκκρεμείς αιτήσεις

δημοσιεύτηκε:

Για το εάν ισχύει ότι δεν θα λάβουν τα Χριστούγεννα το επίδομα ανασφάλιστου υπερήλικα των 387,90 ευρώ από τον ΟΠΕΚΑ  σχεδόν 1.500 δικαιούχοι  όπως ανέφερε χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας “Ελεύθερος Τύπος” ρωτήθηκε κατά τη συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ ο διοικητής του Οργανισμού, Κωνσταντίνος Γλούμης. Υπενθυμίζεται πως το δημοσίευμα ανέφερε πως, παρόλο που οι περισσότεροι από τους δικαιούχους του επιδόματος έχουν εγκριτικές αποφάσεις από τους υπαλλήλους του Οργανισμού για τα επιδόματα, δεν υπάρχει διευθυντής για να τις ελέγξει αν είναι σωστές. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η αρμόδια γενική διευθύντρια βγαίνει στη σύνταξη, οπότε δεν… προλαβαίνει να δει τις εκκρεμότητες που μένουν πίσω της. Αυτόπτης μάρτυρας είπε στην εφημερίδα πως προ μηνός υπήρξε έντονη λογομαχία της διευθύντριας με δικηγόρο ανασφάλιστου υπερήλικα όταν πήγε να της ζητήσει διευκρινίσεις για το λόγο που ο ηλικιωμένος εδώ και σχεδόν 2 χρόνια δεν έχει πάρει ούτε σεντ από το επίδομα, παρότι έχει έγκριση.

Η απάντηση του διοικητή του ΟΠΕΚΑ

«Νομίζω ότι δημιουργήθηκε μια σύγχυση σε σχέση με αυτό το ρεπορτάζ. Δεν υπάρχουν εγκριτικές αποφάσεις …δεν έχουν προχωρήσει στην πληρωμή. Υπάρχουν όντως εκκρεμείς αιτήσεις οι οποίες εκκαθαρίζονται από την υπηρεσία και μόλις έχουμε την εγκριτική απόφαση αυτές πληρώνονται κατευθείαν» απάντησε ο κ. Γλούμης.

Στην συνέχεια ρωτήθηκε εάν αυτοί οι άνθρωποι θα πληρωθούν. «Θα λάβουν φυσικά τα χρήματα του επιδόματος οι άνθρωποι αυτοί» απάντησε και είπε πως  «μόλις ολοκληρωθούν οι εκκαθαρίσεις τους θα πληρωθούν κανονικά. Είναι το τελευταίο τακτικό επίδομα που δίνει ο Οργανισμός  το οποίο είναι ακόμη έγχαρτο και για αυτό υπάρχει όντως μια καθυστέρηση  στην πληρωμή. Αλλά ελπίζουμε μέσα στο 2024 να ψηφιοποιηθεί και αυτό  και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες».

 

Λίγα λόγια για το επίδομα

Υπενθυμίζεται πως το  επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφάλιστων Υπερηλίκων το χορηγεί ο ΟΠΕΚΑ σε μηναία βάση και το ποσό που λαμβάνουν οι δικαιούχοι είναι 387,90 ευρώ.
Επίσης επισημαίνεται πως το επίδομα αυτό  το λαμβάνουν όσοι έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας  τους και δεν παίρνουν σύνταξη από το εξωτερικό ή οποιαδήποτε ασφαλιστική ή προνοιακή παροχή στην Ελλάδα, μεγαλύτερη των 387,90 ευρώ. Αν η σύνταξη αυτή ή η παροχή από δημόσιο φορέα είναι μικρότερη από το επίδομα των 387,90 ευρώ,  τότε δικαιούνται το ποσό της διαφοράς που προκύπτει μετά την αφαίρεση του ποσού της σύνταξης ή παροχής που λαμβάνετε από αλλού.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ 1 : Αν το ποσό που προκύπτει ως διαφορά είναι μικρότερο από 20 ευρώ, το επίδομα δεν καταβάλλεται.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ 2 : Σε περίπτωση μεταβολής του ποσού της σύνταξης ή της παροχής που λαμβάνετε από το εξωτερικό ή την Ελλάδα, αντίστοιχα, έχετε υποχρέωση να το δηλώσετε αμέσως, προκειμένου να τροποποιηθεί αναλόγως το ποσό του επιδόματος.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ 3: Για όσους λαμβάνουν σύνταξη ή άλλη παροχή από οποιοδήποτε φορέα του εξωτερικού, η νομισματική ισοτιμία λαμβάνεται υπόψη την 1η εργάσιμη ημέρα του έτους κατά τη χορήγηση, την επαναχορήγηση ή την τροποποίηση του ποσού της παροχής που λαμβάνουν από τον αρμόδιο για την καταβολή αυτής φορέα, λόγω αλλαγής του ποσού της σύνταξης που λαμβάνουν από τον φορέα του εξωτερικού.

Σημειώνεται δε πως για  το σχετικό αίτημα  για το επίδομα ο πολίτης θα πρέπει να διαμένει μονίμως και νομίμως στην Ελλάδα 15 συνεχή έτη πριν από την υποβολή της αίτησης  του ή 15 έτη μεταξύ του 17ου και 67ου έτους της ηλικίας  του , εκ των οποίων τα 10 συνεχόμενα πριν από την υποβολή της αίτησης και να εξακολουθεί να διαμένει στην Ελλάδα και μετά τη λήψη της παροχής.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το ποσό του επιδόματος καταβάλλεται πλήρες ή μειωμένο λόγω σύνταξης εξωτερικού ή προνοιακής παροχής εντός Ελλάδας για όσους πληρούν αθροιστικά τα ανωτέρω κριτήρια και έχουν συμπληρώσει στη χώρα τουλάχιστον τριάντα 35 πλήρη έτη διαμονής και μειώνεται κατά 1/35 για κάθε ένα (1) έτος που υπολείπεται των 35 ετών διαμονής στη χώρα

Ποιο πρέπει να είναι το ετήσιο φορολογητέο εισόδημά του πολίτη για το επίδομα;

Το συνολικό ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα δεν πρέπει υπερβαίνει το ποσό των τεσσάρων χιλιάδων 4.320 ευρώ ή, στη περίπτωση εγγάμων, το συνολικό ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των οκτώ 8.640 ευρώ.

Τι εξαιρείται από το ετήσιο φορολογητέο εισόδημά μου ;

Στο εισόδημα δεν υπολογίζονται:

α. Οι οικονομικές ενισχύσεις που χορηγούνται σε άτομα με αναπηρίες λόγω της αναπηρίας τους.

β. Το διατροφικό επίδομα που χορηγείται στους πάσχοντες από χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου και στους μεταμοσχευμένους.

γ. Το επίδομα ανεργίας.

δ. Η διατροφή που καταβάλλεται σε ανήλικο τέκνο με δικαστική απόφαση ή με συμβολαιογραφική πράξη ή με ιδιωτικό έγγραφο

Ποιο πρέπει να είναι το ύψος της ακίνητης και κινητής περιουσίας του πολίτη , ώστε να υποβάλλει  τη σχετική αίτηση ;

Ακίνητη περιουσία:

Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας σας δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολο της το ποσό των ενενήντα χιλιάδων (90.000) ευρώ.

Κινητή περιουσία:

Το τεκμήριο αντικειμενικής δαπάνης της κινητής περιουσίας (επιβατικά ΙΧ, ΜΧ αυτοκίνητα ή και δίκυκλα) δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολό της, το ποσό των έξι χιλιάδων (6.000) ευρώ.

Σημειώνεται δε πως εξαιρούνται της παροχής οι μοναχοί/ες, οι οποίοι διαμένουν σε Ιερές Μονές και συντηρούνται από αυτές και όσοι εκτίουν ποινή στερητική της ελευθερίας. Εξαιρούνται επίσης οι ανασφάλιστοι υπερήλικες και αυτοί που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, εφόσον ο/η σύζυγος λαμβάνει σύνταξη από οποιαδήποτε πηγή μεγαλύτερη από την παροχή.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.