Quantcast
Πακέτο 500 εκατ. ευρώ "απέναντι" στην ενεργειακή κρίση - Τι εξετάζεται ως αντίδοτο στους φουσκωμένους λογαριασμούς - enikonomia.gr
share

Πακέτο 500 εκατ. ευρώ “απέναντι” στην ενεργειακή κρίση – Τι εξετάζεται ως αντίδοτο στους φουσκωμένους λογαριασμούς

δημοσιεύτηκε:

Πρόσθετες επιδοτήσεις ως αντίδοτο στους φουσκωμένους λογαριασμούς φυσικού αερίου, ηλεκτρικού ρεύματος και πετρελαίου θέρμανσης επεξεργάζονται το κυβερνητικό και οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”, η κυβέρνηση επιχειρεί να απλώσει «δίχτυ» προστασίας στην επερχόμενη ενεργειακή βαρυχειμωνι, μετά και τις εκρηκτικές αυξήσεις στις διεθνείς τιμές φυσικού αερίου, ανοίγοντας περαιτέρω τη βεντάλια στήριξης έναντι της ακρίβειας. Κυβερνητικό και οικονομικό επιτελείο επεξεργάζονται ένα πρόσθετο πακέτο που μπορεί να ξεπεράσει συνολικά τα 500 ίσως και τα 600 εκατ. ευρώ.
Οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται, σύμφωνα με πληροφορίες, ακόμα και μέσα στην εβδομάδα. Το συνολικό σχέδιο για την έκτακτη επιδοματική πολιτική 2021-2022 που βρίσκεται στο τραπέζι πρόκειται να είναι διευρυμένο σε σχέση με τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες στη Θεσσαλονίκη.

Η επιδότηση για το ρεύμα, το πετρέλαιο θέρμανσης και το φυσικό αέριο
Συν τοις άλλοις περιλαμβάνει τριπλή επιδότηση που αφορά στους λογαριασμούς ρεύματος, πετρελαίου θέρμανσης και φυσικού αερίου. Επεκτείνεται η ενίσχυση – πέραν από τα ευάλωτα νοικοκυριά – σε όσους κατατάσσονται στη μεσαία τάξη καθώς μεταξύ των μέτρων είναι η διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων για το φετινό επίδομα θέρμανσης. Προβλέπει επίσης κάλυψη της αύξησης όσων νοικοκυριών επέλεξαν το φυσικό αέριο και την επιδότηση της κιλοβατώρας του ηλεκτρικού ρεύματος.
Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού υπάρχει επίσης ένα μέτρο στήριξης σε όποιον επιλέξει να επενδύσει σε «πράσινη» ενέργεια και επομένως θωρακίζεται έναντι ενεργειακών κρίσεων. Αναφέρεται, συγκεκριμένα, στον προϋπολογισμό η χορήγηση προσαυξημένης έκπτωσης για δαπάνες που αφορούν σε πράσινη οικονομία, ενέργεια και ψηφιοποίηση από την 1η Ιανουαρίου του 2022, με δημοσιονομικό κόστος 20 εκατ. ευρώ κατά έτος.
Η δαπάνη για την επιδότηση του ρεύματος ανέρχεται στα 200 εκατ. ευρώ, επίσης αυξάνεται το ποσό ενίσχυσης για το επίδομα θέρμανσης –που μπορεί να ξεπεράσει τα 150 εκατ. ευρώ. Για το φυσικό αέριο δεν έχει διευκρινιστεί το ποσό, χωρίς να αποκλείεται το κονδύλι να φτάσει εκείνο του πετρελαίου θέρμανσης.
Οι παρεμβάσεις κατά της ακριβείας που ήδη έχουν αναγγελθεί αφορούν μεταξύ άλλων σε στοχευμένα μέτρα χαμηλού ΦΠΑ σε μεταφορές, καφέ, μη αλκοολούχα ποτά, στους κινηματογράφους, τις θεατρικές παραστάσεις, τις συναυλίες και στο τουριστικό πακέτο έως τον Ιούνιο του 2022 (248 εκατ. ευρώ για το 2021 και 211 εκατ. ευρώ για το 2022), την αυστηρότατη τήρηση του νόμου περί ανταγωνισμού και αισχροκέρδειας, παροχή κρατικής στήριξης απέναντι σε ανατιμήσεις που επηρεάζουν κάθε νοικοκυριό και ειδικά στην αύξηση του ηλεκτρικού ρεύματος. Επί τάπητος – πέραν από επιδόματα – βρίσκονται και άλλα μέτρα με στόχο την ενίσχυση των εναλλακτικών πηγών ενέργειας, ενώ η Ελλάδα ζητά πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία ως απάντηση στην ενεργειακή «καταιγίδα».

Ηλεκτρικό ρεύμα- φυσικό αέριο: Πώς θα διαμορφωθούν οι λογαριασμοί μετά την επιδότηση
Κάτι λιγότερο από το ένα τρίτο της τιμής της κιλοβατώρας θα αντιστοιχεί η επιδότηση της πολιτείας στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος. Ανέρχεται στα 0,03 ευρώ ανά κιλοβατώρα ή 0,30 ευρώ ανά μεγαβατώρα και στους λογαριασμούς των οικιακών πελατών το ποσό της επιδότησης ανέρχεται στα 9 ευρώ μηνιαίως. Θα εμφανίζεται με τη μορφή έκπτωσης στα έντυπα που θα λαμβάνουν οι καταναλωτές και θα πιστώνεται σε όλους ανεξάρτητα από τον πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας με τον οποίο έχουν συνάψει συμβόλαιο. Η ενίσχυση των 9 ευρώ ανά λογαριασμό αφορά μηνιαίες καταναλώσεις 300 kWh. Για την ακρίβεια, τις πρώτες 300 κιλοβατώρες της συνολικής κατανάλωσης. Η κυβέρνηση σύμφωνα με όσα έχει κάνει γνωστά ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, σκοπεύει με τον τρόπο αυτόν να παρέχει στήριξη στην πλειονότητα των οικιακών καταναλωτών και των μικρών επαγγελματιών που ηλεκτροδοτούνται από τη χαμηλή τάση.
Η επιδότηση θα αφορά τις καταναλώσεις των μηνών Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου. Και έρχεται προκειμένου να απορροφήσει μέρος των μεγάλων αυξήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα, που είναι της τάξης των 20 ευρώ μηνιαίως. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου έκανε γνωστό ότι οι πελάτες της ΔΕΗ θα επιβαρυνθούν κατά περίπου 2 με 3 ευρώ μηνιαίως. Κι αυτό καθώς η δημόσια εταιρεία τρέχει ήδη από τις 5 Αυγούστου έκπτωση 30% και επειδή θα προχωρήσει και σε επιπλέον εκπτώσεις στους λογαριασμούς. Πάντως μέχρι στιγμής η ΔΕΗ δεν έχει προχωρήσει σε καμία επίσημη ανακοίνωση. Στάση αναμονής τηρούν και οι υπόλοιποι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ.
Σε ό,τι αφορά την επιδότηση των λογαριασμών φυσικού αερίου, το βασικό σενάριο θέλει αυτή να μη δίνεται με τον τρόπο που χορηγείται στο ηλεκτρικό ρεύμα. Θα χορηγείται μέσω του επιδόματος θέρμανσης. Να σημειωθεί ότι ούτως ή άλλως επίδομα θέρμανσης λαμβάνουν και τα οικονομικά ευάλωτα νοικοκυριά που καταναλώνουν φυσικό αέριο.
Κατά πάσα πιθανότατα στο πλαίσιο της αναπροσαρμογής των εισοδηματικών κριτηρίων για τους δικαιούχους θα ευνοηθούν και περισσότεροι καταναλωτές φυσικού αερίου.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.