Quantcast
Πέντε SOS για τις ασφαλισμένες γυναίκες που ετοιμάζονται να ανοίξουν την πόρτα εξόδου - enikonomia.gr
share

Πέντε SOS για τις ασφαλισμένες γυναίκες που ετοιμάζονται να ανοίξουν την πόρτα εξόδου

δημοσιεύτηκε:

Διαφορετικές ταχύτητες ισχύουν για τη συνταξιοδότηση των γυναικών ανάλογα με το πότε πιάνουν το όριο ηλικίας. Τυχερές είναι όσες ασφαλισμένες συμπλήρωσαν την προβλεπόμενη ηλικία μέχρι τις 18 Αυγούστου 2015, καθώς διατηρούν το δικαίωμα να αποχωρήσουν με το παλαιό συνταξιοδοτικό καθεστώς.

Για τις υπόλοιπες ασφαλισμένες ισχύουν μεταβατικές διατάξεις, με σταδιακή αύξηση του ορίου ηλικίας. Στόχος είναι σταδιακά να κλείσουν οι πόρτες εξόδου για πλήρη σύνταξη πριν από τα 67 ή εναλλακτικά πριν από τα 62 για όσες γυναίκες συμπληρώνουν 40 χρόνια δουλειάς.

Προσοχή, καθώς ευνοϊκό καθεστώς συνταξιοδότησης ισχύει μόνο για όσες ασφαλισμένες κατοχύρωσαν δικαίωμα μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2012. Για όσες γυναίκες θεμελιώνουν δικαίωμα από την 1η Ιανουαρίου 2013 και μετά υπάρχει ενιαίο καθεστώς σε όλα τα Ταμεία, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι δεν προβλέπονται ειδικές ρυθμίσεις για μητέρες ανηλίκων.

Τα όρια ηλικίας

Οσον αφορά στα όρια ηλικίας οι ασφαλισμένες που δεν συμπλήρωσαν τα απαιτούμενα έτη μέχρι 18 Αυγούστου 2015 θα δουν ποια χρονιά πιάνουν το παλαιό όριο. Στη συνέχεια θα δουν πώς διαμορφώνεται τη συγκεκριμένη χρονιά το νέο όριο και θα αποχωρήσουν όποτε το συμπληρώσουν.

Για παράδειγμα, μητέρα είχε συμπληρώσει το 2010 τις απαιτούμενες 5.500 ημέρες ασφάλισης και είχε ανήλικο τέκνο. Με το παλαιό καθεστώς μπορούσε να αποχωρήσει σε ηλικία 55 ετών.

Ωστόσο δεν πρόλαβε να συμπληρώσει το συγκεκριμένο όριο μέχρι τις 18 Αυγούστου 2015 και άρα ακολουθεί τη νέα ηλικία συνταξιοδότησης. Εφόσον πιάνει φέτος τα 55 θα μπορέσει να αποχωρήσει με το νέο όριο, δηλαδή σε ηλικία 59 ετών και 6 μηνών.

Τα SOS που πρέπει να γνωρίζουν οι ασφαλισμένες που ετοιμάζονται να ανοίξουν την πόρτα εξόδου είναι τα εξής:

1 Οι μητέρες ανηλίκων στα ειδικά ταμεία έχουν διπλή ευκαιρία εξόδου. Μπορούν να επιλέξουν να συνταξιοδοτηθούν είτε με το καθεστώς που ισχύει στα Ταμεία ΔΕΚΟ και τραπεζών είτε με τις ρυθμίσεις του ΙΚΑ.

2 Για την ταχύτερη έξοδο στη σύνταξη οι ασφαλισμένες μπορούν να χρησιμοποιήσουν πλασματικά έτη. Μάλιστα υπάρχουν πλασματικά έτη που αναγνωρίζονται δωρεάν και οι ασφαλισμένες δεν χρειάζεται να καταβάλουν ούτε ένα ευρώ. Αυτά είναι ο χρόνος επιδότησης τακτικής ανεργίας, ο χρόνος επιδότησης λόγω ασθένειας και ο προβλεπόμενος από την εθνική συλλογική σύμβαση χρόνος απουσίας από την εργασία λόγω κύησης και λοχείας.

3 Τη διετία 2011-2012 κατοχύρωση δικαιώματος γινόταν με 35ετία. Ωστόσο για την έξοδο απαιτούνται 36 χρόνια εάν η 35ετία συμπληρώθηκε το 2011 και 37 χρόνια εφόσον συμπληρώθηκε το 2012.

4 Στις περιπτώσεις που είχε συμπληρωθεί ήδη το όριο ηλικίας για τη λήψη μειωμένης σύνταξης, αλλά όχι το κατοχυρωμένο όριο ηλικίας για την πλήρη, το πέναλτι διαμορφώνεται για τους ασφαλισμένους του Δημοσίου με βάση το νέο όριο ηλικίας χορήγησης πλήρους σύνταξης. Η εν λόγω ρύθμιση καθιστά μη συμφέρουσα την επιλογή εξόδου με μειωμένη σύνταξη, καθώς το ποσοστό μείωσης πλησιάζει το 50% στις περισσότερες περιπτώσεις.

5 Στις περιπτώσεις λήψης μειωμένης σύνταξης για τις μητέρες ανηλίκων στο ΙΚΑ το πέναλτι διαμορφώνεται με βάση το νέο όριο ηλικίας χορήγησης πλήρους σύνταξης, με ανώτατο όριο το 30%.

Πηγή: Έθνος


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.