Quantcast
Περικοπές έως 33% για 11.000 συνταξιούχους της Εμπορικής - enikonomia.gr
share

Περικοπές έως 33% για 11.000 συνταξιούχους της Εμπορικής

δημοσιεύτηκε:

Μειώσεις που ξεπερνούν κάθε προηγούμενο επέβαλε η κυβέρνηση σε 11.000 συνταξιούχους που προέρχονται από το πρώην επικουρικό της Εμπορικής Τράπεζας καθώς σε χιλιάδες περιπτώσεις χάνουν ακόμη και το 1/3 του εισοδήματός τους.

Την ίδια στιγμή, 4 έως 5 ημέρες πάνε πίσω από αυτό το μήνα οι πληρωμές επικουρικών συντάξεων για 1,1 εκατ. δικαιούχους Δημοσίου, ΙΚΑ, ΝΑΤ, τραπεζών και ΔΕΚΟ.

Στο εξής θα πληρώνονται τη δεύτερη εργάσιμη ημέρα του τρέχοντος μηνός και όχι την προτελευταία ή την τελευταία εργάσιμη του προηγούμενου μήνα που ίσχυε ως τώρα.

Έτσι οι επικουρικές συντάξεις του Ιουλίου, που θα πιστώνονται κανονικά από την Τετάρτη 29 Ιουνίου, θα πιστωθούν τη Δευτέρα 4 Ιουλίου με 5 ημέρες καθυστέρηση επειδή μεσολαβεί Σαββατοκύριακο.

Για τους συνταξιούχους της Εμπορικής όμως, σύμφωνα με το Έθνος, το να πάνε λίγες ημέρες πίσω οι πληρωμές είναι το λιγότερο κακό μπροστά σε αυτό που έρχεται.

Το υπουργείο Εργασίας με διάταξη του νόμου 4387/2016 για το ασφαλιστικό διέλυσε το φορέα από τον οποίο συνταξιοδοτούνταν (ΕΤΑΤ) και τους ενέταξε (από 1/6/2016) στο ΙΚΑ, ορίζοντας αναπροσαρμογή των συντάξεών τους με ειδικό συντελεστή 1,75%.

Το Ταμείο των τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ) έχει την ιδιομορφία να είναι ταυτόχρονα κύριας και επικουρικής ασφάλισης που καταβάλλει συντάξεις με ειδικό καθεστώς (το λεγόμενο συνταξιοδοτικό καθεστώς) σε ηλικίες κάτω των 60 ετών έως ότου συμπληρώσουν τα 62 ή τα 67 έτη οπότε το κόστος περνάει στο ΙΚΑ.

Με την κατάργηση του ΕΤΑΤ το υπουργείο Εργασίας υποχρεώνει το ΙΚΑ να αναλάβει πολύ νωρίτερα τη δαπάνη καταβολής των συντάξεών τους και κατά τους ίδιους τους συνταξιούχους φορτώνεται με 100 εκατ. ευρώ χρέος από τα οποία τα 18 εκατ. ευρώ θα τα επωμιστούν οι ίδιοι με εξοντωτικές μειώσεις αποδοχών και τα υπόλοιπα 78 εκατ. ευρώ που ήταν το μερίδιο των τραπεζών, θα τα «πληρώσουν» οι φορολογούμενοι, δεδομένου ότι το ΙΚΑ χρηματοδοτείται από το κράτος για τα ελλείμματά του.

Οι συνταξιούχοι της Εμπορικης καθώς και της Alpha Bank που έχουν παρόμοιο, προσυνταξιοδοτικό, καθεστώς θα έχουν απώλειες που αγγίζουν το 1/3 του εισοδήματός τους.

Για παράδειγμα:

– Γυναίκα που αποχώρησε από την Εμπορική με 20 χρόνια, αποδοχές 1.800 ευρώ και με προσυνταξιοδοτικό καθεστώς, παίρνει σύνταξη 1.164 ευρώ. Με τον επανυπολογισμό θα παίρνει 828 ευρώ, ήτοι μείωση κατά 336 ευρώ ή κατά 28,87%.

– Ανδρας με 33 χρόνια και μισθό 2.000 ευρώ παίρνει σύνταξη 1.800 ευρώ και μόλις πάει στο ΙΚΑ θα παίρνει μόλις 1.386 ευρώ (μείωση κατά 432 ευρώ)!

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.