Quantcast
Πετρέλαιο θέρμανσης και φυσικό αέριο: Ποιο καύσιμο σας συμφέρει να επιλέξετε - Δείτε αναλυτικά παραδείγματα - enikonomia.gr
share

Πετρέλαιο θέρμανσης και φυσικό αέριο: Ποιο καύσιμο σας συμφέρει να επιλέξετε – Δείτε αναλυτικά παραδείγματα

δημοσιεύτηκε:

Ποια είναι λοιπόν η πιο συμφέρουσα επιλογή ανάμεσα στο πετρέλαιο θέρμανσης και στο φυσικό αέριο για τους καταναλωτές; Τα σημερινά δεδομένα των τιμών δείχνουν πως το πρώτο καύσιμο είναι ακριβότερο σε σχέση με το δεύτερο. Αν ξεκινούσε σήμερα η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης με μια μέση τιμή  στο 1,50 ευρώ  ανά λίτρο ή στα 0,14 ευρώ  ανά κιλοβατώρα,  οι εταιρείες ενέργειας αναφέρουν (σύμφωνα με την εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”) πως το φυσικό αέριο θα είχε ένα εύρος τιμών από 0,66 ευρώ με 0,0080  ευρώ ανά κιλοβατώρα.  Άρα τα νοικοκυριά που έχουν πρόσβαση στο φυσικό αέριο θα είχαν ένα όφελος από 43% έως 53%. Οι προαναφερόμενες τιμές του συγκεκριμένου καυσίμου περιλαμβάνουν ΦΠΑ και τις διάφορες χρεώσεις που συνυπολογίζονται στους λογαριασμούς. Βέβαια για να θερμανθεί ένα νοικοκυριό με φυσικό αέριο προϋπόθεση είναι να έχει πρόσβαση σε δίκτυο διανομής. Δηλαδή  πρέπει να περνάει από την περιοχή τους αγωγός χαμηλής πίεσης και να συνδεθεί.

Τα παραδείγματα

Το φυσικό αέριο αναδείχθηκε ως η πλέον ανταγωνιστική λύση και την περασμένη χειμερινή περίοδο του Οκτωβρίου 2022 – Απριλίου 2023.  Αλλά το ίδιο θεωρείται και ως μακροπρόθεσμη επιλογή για την θέρμανση. Πιο συγκεκριμένα, για την περίοδο αυτή, και σύμφωνα με στοιχεία που επεξεργάστηκε η εταιρεία «Φυσικό Αέριο Ελλάδος»:

  • Ένα νοικοκυριό που ζει σε σπίτι 120 τ.μ. εξοικονόμησε 160 ευρώ έχοντας  θέρμανση με φυσικό αέριο σε σύγκριση με το πετρέλαιο. Δηλαδή συνολικά τους χειμερινούς μήνες το φυσικό αέριο ήταν 14% φθηνότερο από το πετρέλαιο θέρμανσης.
  • Αν δε, μία οικογένεια που ζει σε διαμέρισμα στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας είχε εγκαταστήσει αυτόνομη θέρμανση με φυσικό αέριο θα είχε ένα συνολικό όφελος 3.500 ευρώ ή 35,7% έναντι του πετρελαίου. Οι ιδιοκτήτες και ένοικοι μιας πολυκατοικίας θα γλύτωναν 18.000 ευρώ στους χειμώνες της προαναφερόμενης δεκαετίας.

Οι επαγγελματίες 

Σημαντικό όφελος είχαν τον χειμώνα 2022-2023 και οι επαγγελματίες.

  • Ένα εστιατόριο επιλέγοντας  να μαγειρέψει με φυσικό αέριο αντί του ηλεκτρικού ρεύματος  θα εξοικονομούσε στο  ενεργειακό του κόστος 6.600 ευρώ  ή 36%.
  • Ένας φούρνος εάν έκαιγε τον χειμώνα  που πέρασε φυσικό  αέριο αντί για πετρέλαιο κίνησης προκειμένου να  ψήσει τα ψωμιά και τα αρτοσκευάσματα  θα  έβγαινε κερδισμένος κατά 2.500 ευρώ ή 16%

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα στοιχεία του 2022 για τη θέρμανση των Ελλήνων. Όπως έδειξαν τα στοιχεία, σχεδόν 1 στους 5 Έλληνες  δεν μπορούσε να ζεστάνει το 2022 το σπίτι του. Δηλαδή αυτό μεταφράστηκε σε ποσοστό, στο 18,7%. Αυτό ήταν, το τρίτο υψηλότερο ποσοστό που καταγράφηκε μετά τη Βουλγαρία (22,5%) και την Κύπρο (19,2%).

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.