Quantcast
Πετρέλαιο θέρμανσης και βενζίνη: Αυτές είναι οι νέες προβλέψεις για τις τιμές τους - Τι θα γίνει με την επιδότηση στην αντλία - enikonomia.gr
share

Πετρέλαιο θέρμανσης και βενζίνη: Αυτές είναι οι νέες προβλέψεις για τις τιμές τους – Τι θα γίνει με την επιδότηση στην αντλία

δημοσιεύτηκε:

Για το θέμα του πετρελαίου θέρμανσης μίλησε σήμερα μεταξύ άλλων ο τέως πρόεδρος Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων, Γιώργος Ασμάτογλου στο Open. «Με τα σημερινά δεδομένα, εάν ξεκινούσε σήμερα η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης στα μεγάλα αστικά κέντρα θα βρίσκονταν πάνω από το 1,50 ευρώ το λίτρο (1,52 ή 1,53 ευρώ λίτρο). Στην Ηπειρωτική Ελλάδα και στις απομακρυσμένες περιοχές η τιμή του θα ήταν πολύ υψηλότερη και στην νησιωτική Ελλάδα ακόμη πιο υψηλά. Αυτή η αύξηση είναι πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με την περσινή χρονιά » τόνισε και υπενθύμισε πως η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης ξεκίνησε το 2022 με 1,40 ευρώ το λίτρο.

Μίλησε δε και για την τιμή της αμόλυβδης βενζίνης. «Το τελευταίο δίμηνο έχουμε μια αύξηση 0,18 ευρώ στην τιμή της αμόλυβδης  βενζίνης και 0,27 ευρώ στην τιμή του πετρελαίου κίνησης  και ακολουθεί το πετρέλαιο θέρμανσης που θα μας έρθει Aυτή η αύξηση- με αυτές τις αυξήσεις των διεθνών τιμών του αργού πετρελαίου- δεν δικαιολογείται. Πράγματι υπάρχει σε αυτό το κομμάτι κερδοσκοπία. Και βέβαια είναι κάτι που δεν αγγίζει τα πρατήρια γιατί εμείς σαν πρατηριούχοι εδώ και 2 χρόνια έχουμε ένα σταθερό κέρδος » είπε.

Αμόλυβδη βενζίνη και πετρέλαιο κίνησης: Πόσο έχουν αυξηθεί οι τιμές τους-Δείτε αναλυτικά παραδείγματα

Το Open παραθέτει παραδείγματα με τις αυξήσεις που έχουν γίνει στην τιμή της  αμόλυβδης  βενζίνης  και στο πετρέλαιο κίνησης. Αναλυτικά:

Πρώτο παράδειγμα: αμόλυβδη βενζίνη

  • Εάν κάποιος γεμίσει το Σεπτέμβριο του 2023 το ρεζερβουάρ  του με αμόλυβδη βενζίνη 80 λίτρων θα πληρώσει 163 ευρώ από 149 ευρώ που πλήρωνε τον Ιούλιο του 2023.
  • Δηλαδή ο οδηγός ΙΧ πληρώνει σε κάθε γέμισμα διαφορά 14 ευρώ.

Δεύτερο παράδειγμα: Πετρέλαιο κίνησης 

    • Ο οδηγός ΙΧ που θα γεμίσει το Σεπτέμβριο του 2023 το ρεζερβουάρ  του με πετρέλαιο κίνησης θα καταβάλλει  148 ευρώ από  126 ευρώ που έδινε τον Ιούλιο του 2023
    • Δηλαδή 22 ευρώ είναι για κάθε γέμισμα.

Επίδομα θέρμανσης για τη χειμερινή περιόδου 2023-2024: Νέα δεδομένα για τους δικαιούχους

Σημαντικές αλλαγές θα υπάρξουν στη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης της χειμερινής περιόδου 2023-2024 . Μερικές από αυτές πως δεν υπάρξει διπλή επιδότηση στους δικαιούχους που θα καταναλώσουν για πρώτη φορά πετρέλαιο και υγραέριο, έναντι φυσικού αερίου όπως δόθηκε πέρυσι αλλά αλλάζουν και τα περιουσιακά κριτήρια  για τους έγγαμους – μονογονεϊκές οικογένειες. 

Όπως είχε επισημάνει πρόσφατα ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Θάνος Πετραλιάς «για τη χειμερινή περίοδο 2023-2024 χορηγείται επίδομα θέρμανσης στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. Δηλαδή 350 ευρώ πολλαπλασιαζόμενο με βαθμοημέρες. Το εισοδηματικό όριο παραμένει το ίδιο για τον άγαμο δηλαδή 16.000 ευρώ και για τον έγγαμο 23.000 ευρώ, αλλά αυξάνεται για τις οικογένειες με παιδιά από 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο σε 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο» .

Ενώ όσον αφορά τα περιουσιακά κριτήρια που πρέπει να πληρούν οι δικαιούχοι επισημαίνεται πως η αξία της ακίνητης περιουσίας θα πρέπει να είναι έως 200.000 ευρώ για τους άγαμους ενώ για τους έγγαμους – μονογονεϊκές οικογένειες θα πρέπει να είναι έως 300.000  ευρώ  (από 250.000  ευρώ που ήταν πέρυσι).

«Υπάρχει μια ακόμη διαφοροποίηση στα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα καθώς πέραν του εισοδήματος τίθεται και όριο τζίρου έως 80.000 ευρώ ετησίως για να είναι δικαιούχοι. Το κόστος υπολογίζεται σε 230 εκατ. ευρώ έναντι περίπου 280 εκατ. ευρώ που ανήλθε πέρυσι. Η διαφορά είναι κυρίως από τη διπλή επιδότηση εκ των οποίων 189 εκατ. ευρώ είναι για το 2023 και 48 εκατ. ευρώ για το 2024»  είχε διευκρινίσεις πρόσφατα ο κ. Πετραλιάς. Σημειώνεται δε πως επιδοτούνται οι πολίτες που θα χρησιμοποιήσουν  πετρέλαιο θέρμανσης,  φυσικό αέριο, υγραέριο, καυσόξυλα και  pellet.

Τι ισχύει για την κρατική επιδότηση στην αντλία

Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα δεν θα υπάρξει κρατική επιδότηση στην αντλία όπως δόθηκε πέρυσι. Όπως είχε πει ο κ. Πετραλιάς « η επιδότηση στην αντλία ήταν ένα μέτρο που ήρθε πέρυσι, εν μέσω μεγάλων ανατιμήσεων, που έφθασε 100 ευρώ το βαρέλι. Είναι ένα μέτρο που έχει τεράστιο κόστος, 40 εκατ. ευρώ τον μήνα. Τα μέτρα και από την Ευρώπη πλέον, πρέπει να είναι εστιασμένα, δεν μπορούν να γίνονται οριζόντιες επιδοτήσεις».

Ωστόσο δεν αποκλείεται το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών να ανακοινώσει  εντός Οκτωβρίου επιδότηση στην αντλία του πετρελαίου θέρμανσης εάν οι τιμές του πετρελαίου συνεχίσουν να καλπάζουν προς τα 100 δολάρια το βαρέλι. Εάν γίνει αυτό τότε αναμένεται το ποσό της επιδότησης στην αντλία να είναι αντίστοιχο με αυτό της περσινής -20 λεπτά  ανά λίτρο ( ή 25 λεπτά  μαζί με τον ΦΠΑ).

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.