Quantcast
Πετρέλαιο θέρμανσης: Ο νέες προβλέψεις των πρατηριούχων για την τιμή και η χορήγηση του "φουσκωμένου" επιδόματος - enikonomia.gr
share

Πετρέλαιο θέρμανσης: Ο νέες προβλέψεις των πρατηριούχων για την τιμή και η χορήγηση του “φουσκωμένου” επιδόματος

δημοσιεύτηκε:

Κακά μαντάτα από τους πρατηριούχους υγρών καυσίμων για την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης  Όπως προκύπτει από τις δηλώσεις που έκαναν  σήμερα οι πρατηριούχοι στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα αυξηθεί κατά 2 λεπτά, δηλαδή θα ανέλθει στο 1,20 ευρώ.

Πετρέλαιο θέρμανσης: Πού βρίσκεται σήμερα η τιμή του

Το ίδιο ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ αναφέρει πως όποιος επιθυμεί να γεμίσει σήμερα τη δεξαμενή θα πληρώσει στο 1,18 ευρώ το λίτρο το πετρέλαιο θέρμανσης. Δηλαδή η τιμή του είναι αυξημένη κατά 7 με 8 λεπτά από 1,11 ευρώ που ήταν στα τέλη Δεκεμβρίου. Αυτό συνέβη επειδή καταργήθηκε η επιδότηση των 3,75 λεπτών από τα διυλιστήρια, αλλά και επειδή υπήρξε “ψαλίδισμα” της κρατικής επιδότησης από τα 25 λεπτά στα 15 λεπτά.

Ποιο είναι το κόστος θέρμανσης για ένα σπίτι 100 τ.μ στην Αθήνα

Το Open αναφέρει πόσα χρήματα θα πρέπει να ξοδέψει ένα νοικοκυριό που διαμένει σε σπίτι 100 τ.μ στην Αθήνα για να ζεσταθεί με ένα από τα παρακάτω μέσα:

Με πετρέλαιο: 

Το μηνιαίο κόστος είναι 200 ευρώ.

Με φυσικό αέριο:

Το μηνιαίο κόστος είναι 184 ευρώ.

Με aircodition τύπου inverter:

Το μηνιαίο κόστος είναι 154 ευρώ.

Αντλίες θερμότητες:

Το μηνιαίο κόστος είναι 103 ευρώ.

Συστήματα με ηλεκτρικές αντιστάσεις όπως  θερμοπομποί και αερόθερμα:

Εκτοξεύουν το μηνιαίο κόστος στα 245 ευρώ.

Επίδομα θέρμανσης: Μέχρι πότε  μπορείτε να υποβάλετε αίτηση

Έως τη Παρασκευή, 13 Ιανουαρίου μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν αίτηση στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ ” myΘέρμανση” για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης. Η προθεσμία αυτή όσους δεν πρόλαβαν να υποβάλουν αίτηση έως τις 9 Δεκεμβρίου 2022.

Επίσης σημειώνεται πως το ποσά του επιδόματος που χορηγούνται στους δικαιούχους κυμαίνονται μεταξύ 100 ευρώ και 800 ευρώ. Το ποσό αυτό προσαυξάνεται στα 1.000 ευρώ κυρίως για τους  κατοίκους περιοχών που έχει πολύ κρύο, ενώ για τους νέους δικαιούχους και όσους εγκαταλείψουν το φυσικό αέριο το επίδομα διπλασιάζεται έως και τα 1.600 ευρώ. Περιοχές με πολύ κρύο θεωρούνται οικισμοί στη Φλώρινα, την Κοζάνη, την Ευρυτανία κ.ά. Το επίδομα για κάθε δικαιούχο υπολογίζεται με πολλαπλασιασμό του βασικού ποσού των 350 ευρώ με τον συντελεστή επιδότησης που έχει καθοριστεί για τον κάθε οικισμό. Ωστόσο το επίδομα θέρμανσης δεν δικαιούνται να το λάβουν:

  • Όσοι δηλώνονται στη φορολογική δήλωση ως φιλοξενούμενοι
  • Όσοι δηλώνονται στη φορολογική δήλωση ως εξαρτώμενα μέλη
  • Όσοι πληρώνουν φόρο πολυτελούς διαβίωσης
  • Οι φορολογικοί κάτοικοι εξωτερικού που υποχρεούνται να υποβάλλουν φορολογική δήλωση στην Ελλάδα καθώς και ο/η σύζυγός τους.

Πώς θα πληρωθούν οι δικαιούχοι

Νέα πληρωμή για το επίδομα θέρμανσης θα γίνει στο τέλος Φεβρουαρίου 2023. Αυτό θα αφορά τις αγορές που θα τιμολογηθούν έως τις 31 Ιανουαρίου 2023 με την προϋπόθεση να έχουν  καταχωρηθεί έως και τις 15 Φεβρουαρίου 2023 τα απαιτούμενα στοιχεία.

Και η επόμενη πληρωμή για το επίδομα θα γίνει στις 28 Απριλίου. Αυτό θα αφορά το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως τις 31 Μαρτίου 2023 με την προϋπόθεση να έχουν καταχωρηθεί έως  και τις 15 Απριλίου 2023 τα απαιτούμενα στοιχεία.

Ειδικά για το φυσικό αέριο, τα δικαιολογητικά αγορών θα καταχωρούνται έως τις 31 Μαΐου 2023 για την περίοδο 1/10/2022 έως 31/03/2023 με ημερομηνία έκδοσης του παραστατικού πληρωμής έως τις 16 Μαΐου 2023 και το αντίστοιχο ποσό επιδόματος θα καταβάλλεται έως τις 15 Ιουνίου 2023.

Για κατανάλωση θερμικής ενέργειας μέσω τηλεθέρμανσης, τα δικαιολογητικά αγορών της περιόδου 1/10/2022 έως 31/03/2023 θα καταχωρούνται έως τις 15 Ιουλίου 2023 με ημερομηνία έκδοσης του παραστατικού πληρωμής έως τις 30 Ιουνίου 2023 και το αντίστοιχο ποσό επιδόματος θα καταβάλλεται έως τις 10 Αυγούστου 2023

 

 

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.