Quantcast
Πιτσιλής—ΑΑΔΕ : Έρχονται πλαίσια κυρώσεων για ταμειακές μηχανές και Mydata— Τι είπε για την εφαρμογή «Appodixi» - enikonomia.gr
share

Πιτσιλής—ΑΑΔΕ : Έρχονται πλαίσια κυρώσεων για ταμειακές μηχανές και Mydata— Τι είπε για την εφαρμογή «Appodixi»

δημοσιεύτηκε:

Πλαίσιο κυρώσεων για όσους δεν διασυνδέουν τις ταμειακές μηχανές με τα POS,  προανήγγειλε σήμερα ο διοικητής  της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ.

Συγκεκριμένα σε ερώτηση πότε θα είναι διασυνδεδεμένες όλες οι ταμειακές μηχανές της χώρας με το taxis και όλοι μηχανισμοί POS με τις ταμειακές μηχανές είπε: «Αυτή τη στιγμή που μιλάμε το 70% των ταμειακών μηχανών είναι ήδη διασυνδεδεμένο. Υπολογίστε 550 χιλιάδες ταμειακές μηχανές καταγεγραμμένες στο σύστημα μας. Tο 70% είναι διασυνδεδεμένο. Ετοιμάζουμε με το υπουργείο Οικονομικών ένα πλαίσιο κυρώσεων για όσους δεν διασυνδέουν τις ταμειακές μηχανές».

Και συνέχισε λέγοντας ότι αυτό θα γίνει πολύ σύντομα. «Θα έρθει πολύ σύντομα στο επόμενο νομοσχέδιο του υπουργείου. Έχουμε ένα πλαίσιο που βγάλαμε πριν από κάποιες εβδομάδες για τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS … το επόμενο βήμα. Με στόχο από το 2023 να έχουμε αυτή τη διασύνδεση έτσι ώστε κανένα POS να μην παίρνει ελεύθερες πληρωμές. Κάθε πληρωμή του POS να κλείνει μια απόδειξη.»

Εφαρμογή «Appodixi»: Πότε θα είναι διαθέσιμη για τους πολίτες

Μεταξύ άλλων μίλησε και για την εφαρμογή «Appodixi». «Η εφαρμογή αυτή  σε πολύ λίγες ημέρες θα είναι διαθέσιμη στα ηλεκτρονικά καταστήματα στο Google Play και στο App Store για κινητά, Android και ios αντίστοιχα. Ψηφίδα – ψηφίδα χτίζουμε μια νέα  εικόνα παρακολούθησης των πελατών», είπε.

Στην συνέχεια ρωτήθηκε εάν  θα πρέπει να κάνει  κάνεις επώνυμα καταγγελία μέσω αυτής της εφαρμογής για να εισπράξει το αντίτιμο και όχι ανώνυμα . «Όπως ανακοίνωσε και ο αρμόδιος υπουργός χθες, εξετάζουμε μια χρηματική επιβράβευση για όσους μας διαβιβάσουν αποδείξεις από τις οποίες θα προκύψει από τον φορολογικό έλεγχο ότι πράγματι υπάρχει κάποια επέμβαση, κάποια παραποίηση στον μηχανισμό ως πολλαπλάσιο της αξίας της απόδειξης»,  απάντησε και επανέλαβε:  «Εξετάζουμε αυτή τη στιγμή σενάρια… πολλαπλάσιο της αξίας της απόδειξης και βεβαίως κάποιο όριο και προφανώς συνδεόμενο ως ποσοστό των προστίμων που προβλέπονται στις περιπτώσεις αυτές. Και είναι υψηλά τα πρόστιμα στις περιπτώσεις αυτές.  Ξεκινούν από  10.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις με απλογραφικά βιβλία , 30 χιλ. ευρώ  για τις επιχειρήσεις με τα διπλογραφικά βιβλία.  Η καταγγελία πρέπει να είναι επώνυμη για να μπορέσουμε να πληρώσουμε αυτόν που κάνει την καταγγελία ».

Στην ερώτηση ποια θα είναι η αποζημίωση για αυτό είπε: «Εξετάζουμε με το υπουργείο Οικονομικών ένα σενάριο το οποίο έχει σαν λογική το πολλαπλάσιο της αξίας της απόδειξης, πχ 5 φορές και μέχρι ένα όριο. Και το όριο αυτό να συνδέεται και με το πρόστιμο που θα επιβληθεί στην επιχείρηση. Αυτή η επιβράβευση όπως το είπε και χθες ο υπουργός, χρηματοδοτείται από τα έξτρα έσοδα που προκύπτουν ακριβώς επειδή οι πολίτες συνεισφέρουν».

Και συνέχισε λέγοντας ότι το «Appodixi»  αφορά όλες τις αποδείξεις λιανικής και αυτές  πρέπει να έχουν QR code.

Mydata: Έρχεται πλαίσιο κυρώσεων μέχρι τέλος του έτους 

Τέλος  ρωτήθηκε εάν θα υπάρξουν πρόστιμα  για τις επιχειρήσεις που δεν θα φτιάχνουν ηλεκτρονικά τα τιμολόγια τους  μέσω του συστήματος Mydata. «Εξετάζεται και αυτό μαζί  με το υπουργείο.  Πάμε βήμα- βήμα. Προέχει αυτή τη στιγμή η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με την ΑΑΔΕ. Θυμίζω ότι δεν είναι  υποχρεωτική η έκδοση των παραστατικών ηλεκτρονικά αλλά είναι υποχρεωτική η διαβίβασή τους. Παρακολουθούμε την πορεία του  Mydata. Βλέπουμε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των επιχειρήσεων το έχει εντάξει στην καθημερινότητά του.  Και νομίζω μέχρι τέλος του χρόνου θα έχουμε καταλήξει και σε ένα πλαίσιο  κυρώσεων για όσους δεν  τηρούν τους υποχρεώσεις αυτές», κατέληξε

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.