Quantcast
Έρχεται ο «Μεγάλος Αδελφός» της εφορίας, θα ελέγχει τραπεζικές καταθέσεις και εισοδήματα - enikonomia.gr
share

Έρχεται ο «Μεγάλος Αδελφός» της εφορίας, θα ελέγχει τραπεζικές καταθέσεις και εισοδήματα

δημοσιεύτηκε:

“Καλύτερα από ό,τι περιμέναμε” πήγε η ανταπόκριση στη ρύθμιση για την εθελοντική αποκάλυψη εισοδημάτων, ανέφερε ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο ΣΕΒ και η Διανέοσις για τη φοροδιαφυγή.

Ο κ. Πιτσιλής παράλληλα παρουσίασε τις προτεραιότητες της ΑΑΔΕ για την εντατικοποίηση των ελέγχων τόσο για τη φοροδιαφυγή όσο και για το λαθρεμπόριο. Αναλυτικότερα, μεταξύ άλλων ανακοίνωσε ότι:

1) Ολοκληρώνεται εντός των επομένων ημερών η προτεραιοποίηση των ελέγχων για το έτος 2017 με βάση συγκεκριμένα κριτήρια ανάλυσης κινδύνου ανά ελεγκτική υπηρεσία (ΚΕΦΟΜΕΠ, ΚΕΜΕΕΠ, ΦΑΕ, ΔΟΥ). Σημειώνεται ότι φέτος, όπως προβλέπει η νομοθεσία, το 60% των ελέγχων θα αφορά νέες υποθέσεις, δηλαδή υποθέσεις περιόδου 2012-2016.

Για το 2016, όπως ανέφερε ο Γιώργος Πιτσιλής, πραγματοποιήθηκαν τελικά περισσότεροι έλεγχοι από όσους είχαν προβλεφθεί – ενώ ακόμα πιο φιλόδοξος στόχος έχει τεθεί για το 2017.

2) Στο προσεχές διάστημα θα τεθεί σε λειτουργία η Εφαρμογή Αυτοματοποιημένου Ελέγχου Προσαύξησης Περιουσίας, μέσω της οποίας θα αντλούνται από τους ελεγκτές της ΑΑΔΕ τα πρωτογενή δεδομένα που απέστειλαν τα πιστωτικά ιδρύματα σε ενιαίο κωδικολόγιο. Αυτό φτιάχτηκε από στελέχη της ΑΑΔΕ σε συνεργασία με τα πιστωτικά ιδρύματα.

Ήδη, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΑΑΔΕ, «έχουμε τρέξει το σύστημα σε πιλοτική λειτουργία, από την οποία δεν διαπιστώθηκαν αστοχίες στις παραμέτρους του λογισμικού, οι οποίες λαμβάνουν υπόψη τις συναλλαγές των επενδυτικών προϊόντων μέσω των κινήσεων των καταθετικών λογαριασμών. Εξαιρούνται τα δάνεια απ’ όλες αυτές τις κινήσεις».

Το αποτέλεσμα των διαφορών που προκύπτουν, όπως εξήγησε ο κ. Πιτσιλής, συνιστά αρχική εκτίμηση ενδεχόμενων διαφορών μεταξύ πρωτογενών καταθέσεων και δηλωθέντων εσόδων και όχι ολοκληρωμένο έλεγχο, που προσδιορίζει ποσό για την έκδοση πράξεων προσδιορισμού φόρων, ενώ ταυτόχρονα η εξατομικευμένη χρήση της εφαρμογής από τους ελεγκτές της Α.Α.Δ.Ε συνιστά ελεγκτικό εργαλείο για την επίσπευση και αρτιότητα των διενεργούμενων ελέγχων.

Σημειώνεται ότι μετά την πρώτη πιλοτική εκπαίδευση 131 ελεγκτών το φθινόπωρο του 2016, από Δευτέρα ξεκινά η πρώτη σειρά πιστοποιημένων εκπαιδεύσεων για την ορθή λειτουργία και εφαρμογή του λογισμικού αυτού.

3) Μέχρι το καλοκαίρι θα έχει ολοκληρωθεί η πρώτη έμμεση τεχνική ελέγχου για τις επιχειρήσεις (μικτού περιθωρίου κέρδους). Οι σχετικές εργασίες, όπως ανέφερε ο Γ. Πιτσιλής, είναι σε προχωρημένο βαθμό και στο προσεχές διάστημα σχεδιάζονται οι προσομοιώσεις εφαρμογής της, σε πραγματικά δεδομένα σε συγκεκριμένους κλάδους επιχειρήσεων.

4) Σχεδιάζονται έλεγχοι σχετικά με την μετεγκατάσταση επιχειρήσεων, σε γειτονικές χώρες με προνομιακό φορολογικό καθεστώς. Η επεξεργασία των στοιχείων που έχει στη διάθεσή της η ΑΑΔΕ, έχει προχωρήσει σημαντικά, και οι κεντρικές υπηρεσίες της ετοιμάζουν ειδικές οδηγίες προς τις ελεγκτικές υπηρεσίες, με έμφαση στην αξιοποίηση όλων των διατάξεων του εσωτερικού δικαίου, του δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των συμβάσεων αποφυγής διπλής φορολογίας, που οδηγούν στην παράκαμψη των καταχρηστικών πρακτικών των φορολογουμένων για φορολογικούς σκοπούς και την αποκάλυψη της πραγματικής συναλλακτικής συμπεριφοράς τους.

«Αν χρειαστεί, θα αναλάβουμε και τις κατάλληλες πρωτοβουλίες σε διεθνές επίπεδο για την καταπολέμηση του φαινομένου της πλασματικής μετεγκατάστασης. Τη φορολογική μας γειτονιά την ξέρετε όλοι, βρισκόμαστε σε συνθήκες άνισου ανταγωνισμού. Δεν μπορούμε να απαγορεύσουμε τη μετεγκατάσταση, όμως ως φορολογική διοίκηση, είμαστε υποχρεωμένοι να καταπολεμήσουμε την πλασματική μετεγκατάσταση» δήλωσε ο Γ. Πιτσιλής.

5) Θα ενισχυθούν οι έλεγχοι για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου.

Όπως είπε ο κ. Πιτσιλής, το 2016 ήταν μια καλή χρονιά για τους ελέγχους των καπνικών προϊόντων. Τα αποτελέσματα του 2016 είναι σημαντικά βελτιωμένα σε σχέση με το 2015, καθώς ο αριθμός των ελέγχων αυξήθηκε κατά περίπου 40% και το ποσό βεβαίωσης αυξήθηκε κατά 125,4% (357,8 εκατομμύρια ευρώ το 2016, έναντι 158,7 εκατομμυρίων ευρώ το 2015, σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία).

Σημαντικές είναι και οι κατασχέσεις τσιγάρων, που πραγματοποιήθηκαν από τα τελωνεία, καθώς αυξήθηκαν το 2016 κατά 40% περίπου, σε σχέση με το 2015.

Ως προς τους ελέγχους στα καύσιμα, το 2016 πραγματοποιήθηκαν 12.018 έλεγχοι έναντι 8.859 το 2015, δηλαδή ο αριθμός των ελέγχων αυξήθηκε κατά 35% περίπου. Ενώ το 2015 οι τελωνειακές αρχές κατάσχεσαν 4.335 λίτρα υγρών καυσίμων, το 2016 κατάσχεσαν 5.020 λίτρα.

Από τις αρχές του 2017, έχει τεθεί σε εφαρμογή νέο επιχειρησιακό σχέδιο ελέγχου καυσίμων, στο οποίο προβλέπεται αύξηση του αριθμού των ελέγχων με εκτεταμένο αριθμό δειγματοληψιών, με συνεργασία των χημικών και τελωνειακών υπηρεσιών.

Ο διευθύνων σύμβουλος των Ελληνικών Πετρελαίων, Γρηγόρης Στεργιούλης αμφισβήτησε την αποτελεσματικότητα της ιχνηθέτησης των καυσίμων λέγοντας ότι οι λαθρέμποροι θα προχωρήσουν σε αδρανοποίηση των ιχνηθετών και κάνοντας λόγο για μέτρα που εξαγγέλλονται καλοπροαίρετα αλλά με αμφίβολη αποτελεσματικότητα. Ο κ. Στεργιούλης σημείωσε ακόμη ότι πριν ληφθουν νέα μέτρα θα πρέπει να ελεγχθεί η αποτελεσματικότητα των προηγούμενων και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στα συστήματα ελέγχου εισροών – εκροών που έχουν εγκατασταθεί στο 100% σχεδόν των πρατηρίων και αποστέλλουν τεράστιο όγκο στοιχείων σε κάποιες υπηρεσίες, τα οποία όμως δεν αξιοποιούνται.

Εκτίμησε εξάλλου ότι το λαθρεμπόριο στα καύσιμα στερεί από το Δημόσιο ένα ποσό της τάξης των 200 εκατ. ευρώ το χρόνο ενώ ανέφερε σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ότι πολύ διαδεδομένη είναι η κλοπή καυσίμων στις αντλίες (ελλιπείς παραδόσεις) στην οποία απέδωσε και τις μειωμένες καταναλώσεις που καταγράφονται στην αγορά.

Να διατηρηθεί η ανεξαρτησία της φορολογικής διοίκησης, να μην δίνονται παρατάσεις στην παραγραφή (όπως επιτάσσει και πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ) και να θεσμοθετηθεί η θέση του γενικού εφόρου στην ΑΑΔΕ πρότεινε ο βουλευτής, πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης.

Να ελεγχθούν τα τρία στάδια του παρεμπορίου, δηλαδή η εισαγωγή, τα δίκτυα διακίνησης και το πεζοδρόμιο ζήτησε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης ο οποίος τάχθηκε υπέρ της επέκτασης των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Τέλος ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Παπαστράτος Χρήστος Χαρπαντίδης ανέφερε ότι σε 7 χρόνια έγιναν 9 αυξήσεις φόρων στα τσιγάρα – καπνά. Το λαθρεμπόριο όπως είπε αποτελεί σήμερα το 20% της αγοράς και στερεί από το κράτος έσοδα ύψους 800 εκατ. ευρώ το χρόνο.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.