Quantcast
Πλειστηριασμοί: Πώς οι ευάλωτοι σώζουν την πρώτη κατοικία - enikonomia.gr
share

Πλειστηριασμοί: Πώς οι ευάλωτοι σώζουν την πρώτη κατοικία

δημοσιεύτηκε:

Θετικές φαίνεται πως είναι ο εξελίξεις για τους ευάλωτους δανειολήπτες, καθώς πλέον λόγω των βελτιωτικών αλλαγών του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών ο οφειλέτης προστατεύεται προστατεύεται από τον πλειστηριασμό. Η Νανά Παπαδογεωργάκη, δικηγόρος, διαμεσολαβήτρια, μίλησε στην ΕΡΤ για τη διαδικασία.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε η κ. Παπαδογεωργάκη, πλέον λόγω των βελτιωτικών αλλαγών του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών, οι ευάλωτοι δανειολήπτες – οι πιστοποιημένοι ευάλωτοι, δηλαδή αυτοί που έχουν το πιστοποιητικό του ευάλωτου στην πλατφόρμα του υπουργείου Οικονομικών – μπορούν με πολύ απλά βήματα, με κωδικούς Taxis, να μπουν στην πλατφόρμα της Γενικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους να συμπληρώσουν τον ΑΜΚΑ, καθώς και ελάχιστα φορολογικά στοιχεία και αμέσως να κάνουν την αίτηση και σε 15 ημέρες, εφόσον πληρούνται τα κριτήρια του ευάλωτου, να προστατεύεται ο οφειλέτης από τον πλειστηριασμό καθώς και – εφόσον είναι ευάλωτος – να πάρει και τη συνεισφορά του δημοσίου.

Πρόσθεσε πως: «Πάρα πολλοί έμπαιναν στην πλατφόρμα, όπου υπάρχει ένα πεδίο στο οποίο λέει ότι “συναινώ στην άρση του φορολογικού και τραπεζικού απορρήτου” και δεν προχωρούσαν την αίτησή τους».

Όσο για το αν οι τράπεζες επιθυμούν αυτές τις ρυθμίσεις, η Νανά Παπαδογεωργάκη εξήγησε ότι: «Όταν έχουμε μια σημαντική εμπορική αξία στο ακίνητο, εκεί μπορεί να βρούμε προσχώματα και να μην μπορέσουμε ποτέ να ρυθμίσουμε το ακίνητο. Επίσης, πάρα πολύ σημαντικό είναι το κομμάτι της προκαταβολής. Μερικές φορές είναι πολύ υψηλή η προκαταβολή που ζητείται από τις εταιρείες».

Τέλος υπενθύμισε πως η κατασχετήρια έκθεση που έρχεται στον οφειλέτη έχει βάθος χρόνου περίπου 8 με 10 μήνες. «Άρα σου αφήνει ένα περιθώριο να σκεφτείς τι μπορείς να κάνεις. “Να πάω σε ειδικούς, να κάνω δικαστικές ενέργειες, να μπω στην πλατφόρμα του ευάλωτου”, όμως δεν πρέπει να το αφήσουμε για τελευταία στιγμή», τόνισε η κ. Παπαδογεωργάκη.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.