Quantcast
Πληρώνεται αύριο το μέρισμα σε 280.000 δικαιούχους του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων - enikonomia.gr
share

Πληρώνεται αύριο το μέρισμα σε 280.000 δικαιούχους του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων

δημοσιεύτηκε:

Αύριο πληρώνεται το μέρισμα σε 280.000 συνταξιούχους δημοσίους υπαλλήλους, δικαιούχους του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ).

Αυτή τη φορά το μέρισμα θα είναι μικρότερο από το ποσό που εισέπραξαν οι συνταξιούχοι αρχές Ιουλίου, καθώς θα παρακρατηθεί και η πρώτη δόση των αναδρομικών.

Η παρακράτηση αυτή οδηγεί σε μειώσεις που αγγίζουν και οριακά ξεπερνούν σε ορισμένες περιπτώσεις το 50% συγκριτικά με το παλαιό (μέχρι 31/12/2015) μέρισμα που είχε δοθεί τελευταία φορά τον περασμένο Μάρτιο. Υπενθυμίζεται ότι όλα τα μερίσματα του ΜΤΠΥ αναπροσαρμόστηκαν και η μείωση «μετράει» από 1/1/2016. Επειδή πριν την ψήφιση του νόμου είχαν πληρωθεί τρία μερίσματα (Ιανουάριος – Μάρτιος) τα υπερβάλλοντα ποσά θα παρακρατηθούν σε δύο ισόποσες δόσεις, τέλη Σεπτεμβρίου και τέλη Δεκεμβρίου.

Για παράδειγμα: Συνταξιούχος πανεπιστημιακής εκπαίδευσης που έφυγε με 35ετία έπαιρνε μέρισμα 202,28 ευρώ. Με τον νέο τύπο, το μέρισμά του αναπροσαρμόστηκε στα 131 ευρώ (μείωση 35,2%).

Η διαφορά ανάμεσα στο παλαιό και το νέο μέρισμα είναι 71,28 ευρώ. Πρέπει να επιστρέψει αναδρομικά τη διαφορά αυτή (71,28 ευρώ) για τους μήνες Ιανουάριο – Μάρτιο (71,28 X 3 = 213,84).

Η συνολική οφειλή του μοιράζεται σε έξι μηνιαίες δόσεις, (35,65/μήνα). Στο τέλος Σεπτεμβρίου εισπράττει μέρισμα για τρεις μήνες (Ιούλιο – Σεπτέμβριο) και γι’ αυτό θα του παρακρατηθούν τρεις μήνες αναδρομικών.

Ετσι η πρώτη δόση αναδρομικών ορίζεται, σύμφωνα με το Έθνος, στα 106,95 ευρώ και ο δικαιούχος θα εισπράξει τελικά 286,05 ευρώ για το τρίμηνο.

Η επιπλέον μείωση ισχύει μόνο για τις πληρωμές Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου και από Ιανουάριο τα μερίσματα επανέρχονται στο ύψος που είχαν αρχές Ιουλίου.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.