Quantcast
Ποια αυθαίρετα κινδυνεύουν με κατεδαφίσεις - Οι κρίσιμες ημερομηνίες για την τακτοποίησή τους - enikonomia.gr
share

Ποια αυθαίρετα κινδυνεύουν με κατεδαφίσεις – Οι κρίσιμες ημερομηνίες για την τακτοποίησή τους

δημοσιεύτηκε:

Όσοι ιδιοκτήτες προχωρήσουν σε τακτοποίηση των αυθαιρέτων έως τις 8 Απριλίου 2019 θα έχουν έκπτωση 10%. Στη συνέχεια μέχρι τις 8 Οκτωβρίου υπάρχει προσαύξηση των προστίμων κατά 10% και κατά 20% έως τις 9 Νοεμβρίου του επόμενου χρόνου, οπότε και λήγει ο τελευταίος νόμος για την τακτοποίηση αυθαιρέτων.

Από εκεί και πέρα, όποια αυθαίρετα δεν έχουν τακτοποιηθεί, εντοπίζονται από τους επιθεωρητές δόμησης θα κατεδαφίζονται με διαδικασίες- εξπρές. Την ίδια ώρα, με τροπολογία, που αναμένεται να κατατεθεί μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, προωθείται και η θέσπιση προνομιακού επιδόματος σε όσους κατεδαφίζεται η πρώτη κατοικία.

Το συγκεκριμένο επίδομα θα δίνεται με εισοδηματικά κριτήρια. Οι προϋποθέσεις είναι το κτίσμα που κατεδαφίστηκε και αποτελούσε την κύρια- και μόνη- κατοικία σε ακτίνα 250 χλμ. από την τοποθεσία του κατεδαφισθέντος, ενώ το συνολικό εισόδημα να είναι έως 24.000 ευρώ ανεξαρτήτως της σύνθεσης της ωφελούμενης μονάδας.

Στο μεταξύ, με τροπολογία που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα, στα καμένα αυθαίρετα της Ανατολικής και Δυτικής Αττικής που δεν παραβιάζουν τη δασική νομοθεσία θα δίνεται άμεση βεβαίωση από τα δασαρχεία προκειμένου να ανοικοδομηθούν το ταχύτερο δυνατό. Η νομοθετική αυτή ρύθμιση αφορά όλες τις εκτός σχεδίου περιοχές και με τον τρόπο αυτό οι ιδιοκτήτες τους γλιτώνουν, κατά το υπουργείο Περιβάλλοντος, τουλάχιστον πέντε μήνες καθυστέρησης. Σημειώνεται ότι η δυνατότητα γρήγορης δασικής βεβαίωσης δίνεται και για τις περιοχές οικιστικών πυκνώσεων και περιοχών υπό ένταξη.

Σε μία περίπτωση δεν θα δοθούν βεβαιώσεις εξαίρεσης από τη δασική νομοεθεσία, σε κτίσματα που βρίσκονται σε δασική περιοχή και στερούνται τίτλων ιδιοκτησίας και οικοδομικής άδειας.

Σύμφωνα με τον Σωκράτη Φάμελο, “στις περιπτώσεις αυτές θα υπάρξει πρόβλεψη για υποστήριξη των οικογενειών προκειμένου αυτές να μετεγκατασταθούν και θα δημιουργηθεί και Τράπεζα Γης μέσω της οποίας θα δοθούν χώροι που θα διαθέτουν πολεοδομική οργάνωση”.

Πηγή πληροφοριών: ΤΑ ΝΕΑ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.