Quantcast
Ποιοι μπορούν να εξασφαλίσουν ενισχυμένη σύνταξη έως και 292 ευρώ τον μήνα - Οι προϋποθέσεις - enikonomia.gr
share

Ποιοι μπορούν να εξασφαλίσουν ενισχυμένη σύνταξη έως και 292 ευρώ τον μήνα – Οι προϋποθέσεις

δημοσιεύτηκε:

Την επόμενη εβδομάδα –μεταξύ 12 και 16 τρέχοντος μηνός- υπολογίζεται πως θα ανοίξει η ειδική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ, μέσω της οποίας θα πρέπει να υποβάλλουν ηλεκτρονικά τη δήλωση για την απασχόλησή τους οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι. Πρόκειται για εκείνους που ήδη απασχολούνται ή έχουν αναλάβει για πρώτη φορά εργασία με το νέο σύστημα που ισχύει από την 1 Ιανουαρίου του ’24. Όσοι υποβάλλουν τις αιτήσεις, θα βγουν «κερδισμένοι», βάσει των εκτιμήσεων, στη σύνταξη κατά 141 έως και 292 ευρώ τον μήνα.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Προκειμένου λοιπόν να εξασφαλίσουν αυτά τα ποσά, με το νέο σύστημα οι συνταξιούχοι που παράλληλα απασχολούνται θα κληθούν να δηλώσουν τα προσωπικά τους στοιχεία, τον ΑΜΚΑ και τον ΑΦΜ.

Η διαδικασία για την «ενισχυμένη» σύνταξη

Κατόπιν, ο ΕΦΚΑ θα διεξάγει διασταυρώσεις με την Εφορία και το σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» προκειμένου να εξακριβωθεί το είδος της απασχόλησης (μισθωτή εργασία, αυτοαπασχόληση, ελεύθερο επάγγελμα), το ύψος της αμοιβής και ο φόρος που θα πρέπει να εισπραχθεί υπέρ του ΕΦΚΑ.

Φυσικά όσοι ήδη εργάζονται από την 1η Ιανουαρίου, αλλά εκ των πραγμάτων θα το δηλώσουν στην πλατφόρμα από τα μέσα Φεβρουαρίου, εξυπακούεται πως δεν θα βρεθούν αντιμέτωποι με κανενός είδους κυρώσεις.

Τι έχει αλλάξει λοιπόν για τους συνταξιούχους – εργαζόμενους με το νέο σύστημα; Με τον νόμο 5078/2023 καταργήθηκε η μείωση της σύνταξης κατά 30% που επιβαλλόταν σε συνταξιούχους οι οποίοι παράλληλα εργάζονταν και από την 1η Ιανουαρίου 2024 θεσπίστηκε η κράτηση υπέρ ΕΦΚΑ με μικρότερο ποσοστό. Οι κρατήσεις που αντιστοιχούν στην απασχόληση για τον Ιανουάριο θα εισπραχθούν σε μία δόση, μετά τη δήλωση των συνταξιούχων.

Τι ισχύει για μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους

Πρέπει ακόμη να σημειωθούν τα εξής:

  • Οι συνταξιούχοι που απασχολούνται ως μισθωτοί θα έχουν κράτηση ύψους 10% στην αμοιβή της εργασίας τους, αν είναι αυτοαπασχολούμενοι με κύρια και επικουρική ασφάλιση θα καταβάλλουν στον ΕΦΚΑ τις μηνιαίες εισφορές τους (για κύρια και επικουρική) με προσαύξηση 40% και αν η απασχόληση εκείνων είναι σε ελεύθερο επάγγελμα θα καταβάλλουν την εισφορά κύριας ασφάλισης με προσαύξηση 50%.
  • Για τους αυτοαπασχολούμενους συνταξιούχους και όσους ασκούν ελεύθερο επάγγελμα, τα έσοδα από την προσαύξηση των εισφορών θα εισπράττονται μέσα από τη μηνιαία ειδοποίηση του ΕΦΚΑ. Για τους μισθωτούς, η απόδοση της κράτησης 10% υπέρ του ΕΦΚΑ θα γίνεται μέσω των ΑΠΔ που υποβάλλουν οι εργοδότες κάθε μήνα για το προσωπικό που απασχολούν.
  • Διατηρείται η αναστολή σύνταξης που ίσχυε και πριν για συνταξιούχους που αναλαμβάνουν εργασία σε φορείς της Γενικής Κυβέρνησης και είναι κάτω των 62 ετών. Όταν συμπληρωθεί το 62ο έτος, η σύνταξη επαναχορηγείται και ο συνταξιούχος θα έχει κρατήσεις 10% στον μισθό. Το ηλικιακό όριο της αναστολής μπορεί και να αυξάνεται.
  • Προβλέπεται πρόστιμο που αντιστοιχεί σε παρακράτηση 12 συντάξεων (κύριες και επικουρικές) για όσους συνταξιούχους δεν δηλώσουν την εργασία τους.

Ποιοι εξαιρούνται από κάθε κράτηση

  • Με το νέο καθεστώς θα μπορούν να εργάζονται και συνταξιούχοι αναπηρίας με εξαίρεση από οποιαδήποτε επιπλέον κράτηση. Οι συντάξεις αναπηρίας θα καταβάλλονται ανεξάρτητα του ύψους του εισοδήματος/αποδοχών και της περιστασιακής ή μη μόνιμης εργασίας υποχρεωτικώς υπακτέας στην ασφάλιση του e-ΕΦΚΑ.
  • Στις εξαιρέσεις από κάθε κράτηση περιλαμβάνονται οι αγρότες συνταξιούχοι του ΟΓΑ που συνεχίζουν την αγροτική δραστηριότητα, οι συνταξιούχοι άλλων Ταμείων που ασκούν αγροτική δραστηριότητα από την οποία αποκτούν ετήσιο εισόδημα έως 10.000 ευρώ, οι πολύτεκνοι και οι συνταξιούχοι ειδικών κατηγοριών (λογοτέχνες κ.ά.).
  • Μετά τη διακοπή της απασχόλησης, ο χρόνος ασφάλισης που δημιουργείται από την απασχόληση του συνταξιούχου αξιοποιείται για την προσαύξηση της ήδη καταβαλλόμενης σύνταξης, κατόπιν αιτήσεως.
  • Το ποσό της προσαύξησης για την κύρια σύνταξη υπολογίζεται με βάση τα ποσοστά αναπλήρωσης και τις συντάξιμες αποδοχές και μόνο για το χρονικό διάστημα της απασχόλησης.
  • Ο πόρος υπέρ e-ΕΦΚΑ (επί των εισοδημάτων από την εργασία) δεν είναι ανταποδοτικός και δεν αξιοποιείται για την προσαύξηση της σύνταξης ή για τη χορήγηση δεύτερης.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.