Quantcast
Ποιους συμφέρει και πόσο κοστίζει η εξαγορά πλασματικών ετών για συνταξιοδότηση - enikonomia.gr
share

Ποιους συμφέρει και πόσο κοστίζει η εξαγορά πλασματικών ετών για συνταξιοδότηση

δημοσιεύτηκε:

Διαφοροποιήσεις στο κόστος πλασματικών ετών φέρνει το 2019 για δεκάδες χιλιάδες ασφαλισμένους που επιθυμούν να συνταξιοδοτηθούν εξαγοράζοντας χρόνο ασφάλισης. Για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους- επιστήμονες και τους αγρότες το κόστος των πλασματικών ετών ασφάλισης μειώνεται, ακολουθώντας τις εισφορές. Αντίθετα, για τους δημοσίους υπαλλήλους το κόστος αυξάνεται, ακολουθώντας τη σταδιακή, από το 2017 έως και το 2020, αύξηση των εισφορών που προβλέπεται για το Δημόσιο ως εργοδότης.

Αγοράζοντας κανείς τον χρόνο ασφάλισης μπορεί κάποιος να βγει νωρίτερα στη σύνταξη, όμως, δεν συμφέρει όλους η εξαγορά. Αφορά κυρίως σε όσους ,μπορούν με τα επιπλέον χρόνια να θεμελιώσουν δικαίωμα συνταξιοδότησης αναδρομικά με διατάξεις του 2010,2011, 2012, ώστε συμπληρώνοντας τα αντίστοιχα όρια ηλικίας να αποχωρήσουν νωρίτερα από την αγορά εργασίας. Όπως αφορά και σε αυτούς που θα χρησιμοποιήσουν τα πλασματικά έτη για να συμπληρώσουν 40 έτη ασφάλισης και με τη συμπλήρωση του 62ου έτους της ηλικίας τους να καταθέσουν τα χαρτιά τους.

Οι ειδικοί εκτιμούν πως εντός του 2019, 50.000 ασφαλισμένοι είναι αυτοί που μπορούν να προχωρήσουν στην εξαγορά πλασματικών ετών για να βγουν νωρίτερα στη σύνταξη.
Αν είναι ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες ή επιστήμονες του πρώην ΕΤΑΑ από την 1η Ιανουαρίου καλούνται να αναγνωρίσουν έτη ασφάλισης με χαμηλότερες εισφορές έως και 33,3% γιατί μειώνεται το ασφάλιστρο για κύρια σύνταξη από 20% στο 13,33%. Όσοι έχουν διακόψει τη δραστηριότητά τους και δεν έχουν φορολογητέο εισόδημα ή ήταν μισθωτοί το προηγούμενο έτος μπορούν να εξαγοράσουν χρόνο με βάση υπολογισμού των κατώτατο μισθό (586 ευρώ) χωρίς δηλ. αλλαγές σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο.

Αυξημένο κατά 25% θα είναι το 2019, το κόστος εξαγορά πλασματικών ετών για τους δημοσίους υπαλλήλους, καθώς αυξάνονται οι εισφορές εργοδότη κατά 3,33 ποσοστιαίες μονάδες. Στην πράξη δημόσιοι υπάλληλοι που επιθυμούν εντός του έτους να κάνουν χρήση πλασματικών χρόνων ασφάλισης θα υπολογίσουν το κόστος που πρέπει να πληρώσουν με βάση το συνολικό ασφάλιστρο εργαζομένου και εργοδότη που ισχύει για φέτος, δηλ. 16,67%. Το 2018 το κόστος είχε διαμορφωθεί στο 13,34% επί των συντάξιμων αποδοχών του υπαλλήλου τον μήνα υποβολής της εξαγοράς, ενώ το 2020 το ποσοστό θα οριστεί στο 20% όπως ισχύει και για όλους τους υπόλοιπους μισθωτούς.

Πηγή: Καθημερινή

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.