Quantcast
«Πόλεμος» με φόντο την αισχροκέρδεια: Εξώδικο της Ένωσης Καταναλωτών μετά τα πρόστιμα σε Unilever και P&G  - enikonomia.gr
share

«Πόλεμος» με φόντο την αισχροκέρδεια: Εξώδικο της Ένωσης Καταναλωτών μετά τα πρόστιμα σε Unilever και P&G 

δημοσιεύτηκε:

Η «μάχη» ενάντια στην ακρίβεια και τα φαινόμενα αισχροκέρδειας καλά κρατεί. Εξώδικο έστειλε η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδος προς την ΔΙΜΕΑ, το οποίο κοινοποιήθηκε και στον υπουργό Ανάπτυξης, Κώστα Σκρέκα με «φόντο» την ανακοίνωση για το πρόστιμο, συνολικού ύψους 2 εκατ. ευρώ που επιβλήθηκε στις πολυεθνικές Ελαΐς – Unilever και Procter & Gamble για αθέμιτη κερδοφορία.

Της Εύης Κατσώλη

Με το εξώδικο, το οποίο υπογράφουν ο πρόεδρος της ΕΕΚΕ, Απόστολος Ραυτόπουλος και ο Γενικός Γραμματέας, Γιάννης Βασιλόπουλος και το οποίο δημοσιεύει το enikos.gr, ζητούνται εξηγήσεις και αποσαφηνίσεις για μια σειρά ζητημάτων που προκύπτουν από την ανακοίνωση για τα πρόστιμα.

Συγκεκριμένα, η ΕΕΚΕ ζητεί να δοθούν απαντήσεις σχετικά με το ποια είναι τα προϊόντα εκείνα που εντοπίστηκε η παράβαση και αν αυτά αποτελούν προϊόντα πρώτης ανάγκης για τους καταναλωτές. Θέτει επίσης το ερώτημα «για πόσο χρονικό διάστημα διαπιστώθηκε από τους ελεγκτές της ΔΙΜΕΑ ότι υπήρξε η παραβίαση του νομοθετικού πλαισίου» και «αν επιβλήθηκε παράλληλα και σύσταση για συμμόρφωση των εταιρειών εντός συγκεκριμένης προθεσμίας και αν αυτές συμμορφώθηκαν».

Ζητεί επίσης να γίνει ενημέρωση για το εάν ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας προτίθεται να εκδώσει την απόφαση της παρ. 8 του άρθρου 54 Ν. 5045/2023.

Μεταξύ άλλων με το εξώδικο καλούνται οι αρμόδιοι να ανακοινώσουν δημοσίως τα προϊόντα των εταιρειών P & G και Ελαΐς – Unilever επί των οποίων διαπιστώθηκε η παράβαση και επιβλήθηκε το σχετικό πρόστιμο, κατ΄ είδος, κωδικό προϊόντος, επωνυμία και γενικά κατά οποιοδήποτε προσδιοριστικό στοιχείο έτσι ώστε να προκύψει η περιγραφή της παράβασης που απαιτεί το άρθρ. 13α παρ.5 Ν. 2251/1994 και να υπάρξει ακριβής και ορθή ενημέρωση των δοκιμαζόμενων από την ακρίβεια καταναλωτών και των καταναλωτικών οργανώσεών τους.

«Επίσης ΣΑΣ ΠΡΟΣΚΑΛΟΥΜΕ όπως μας ενημερώσετε, με έγγραφό σας ή ακόμα και δημοσίως, για τα εξής:

  • Επί πόσο χρονικό διάστημα οι ως άνω εταιρείες παραβίασαν τη διάταξη του άρθρ. 54 παρ.1 Ν. 5045/2023;
  • Στην απόφαση επιβολής του προστίμου, επιβλήθηκε από εσάς και η σύσταση, ως διοικητική ποινή, του άρθρ. 54 παρ. 5 Ν. 5045/2023, με σκοπό την παύση της παράνομης πρακτικής και τη συμμόρφωση εντός οριζόμενης με την απόφαση αποκλειστικής προθεσμίας, καθώς και την παράλειψή της στο μέλλον;
  • Προτίθεται ο Υπουργός Ανάπτυξης να εκδώσει την προβλεπόμενη στην παρ. 8 του άρθρ. 54 Ν. 5045/2023 Υπουργική Απόφαση με την οποία να καθορίζει ανώτατη τιμή πώλησης προϊόντος ή παροχής οποιασδήποτε υπηρεσίας που είναι απαραίτητη για την υγεία, τη διατροφή, τη διαβίωση, τη μετακίνηση, τη θέρμανση, την παραγωγή ζεστού νερού χρήσεως και την ασφάλεια του καταναλωτή, καθώς και από την πώληση σχολικών ειδών και γεωργικών προϊόντων και τροφίμων, ιδίως πρώτων υλών για την παραγωγή λιπασμάτων, ζωοτροφών, ωμών δημητριακών παντός είδους, αλεύρων, ηλίανθου φυτικών ελαίων και πότε;
  • Τα προϊόντα των ως άνω εταιρειών τα οποία ελέγχθηκαν από τις υπηρεσίες της ΔΙΜΕΑ, περιλαμβάνονται στον κατάλογο των προϊόντων που οι εταιρείες αυτές τυχόν έστειλαν, ως έγγραφες δεσμεύσεις υπό την έννοια της Υ.Α. 92568/10-10-2023 «Προϊόντα για τα οποία προβλέπεται η δυνατότητα επισήμανσης περί συμμετοχής στην πρωτοβουλία «Μόνιμη μείωση τιμής» και καθορισμός της διαδικασίας αποστολής και διαχείρισης των έγγραφων δεσμεύσεων, της διαδικασίας επιβολής των κυρώσεων και άλλων λεπτομερειών για την εφαρμογή του άρθρου 16 του ν. 5055/2023 (Α’ 161)» και αν ναι, ποια είναι η τιμή η οποία αναφέρεται στην έγγραφη δέσμευση, δοθέντος ότι το πρόστιμο που ανακοινώσατε έχει ημερομηνία μεταγενέστερη της ως άνω Υπουργικής Απόφασης.

«Θεωρούμε ιδιαίτερα κρίσιμο και αναγκαίο να αποσαφηνίσετε το συντομότερο τα ανωτέρω, αφού έτσι θα αποδειχθεί εμπράκτως ότι, όπως ορθότατα επισήμανε ο Υπουργός Ανάπτυξης, «η ελληνική αγορά δεν είναι “μπάτε σκύλοι αλέστε κι αλεστικά μη δίνετε”. Θα προστατεύσουμε τους Έλληνες καταναλωτές και την ελληνική οικογένεια και είμαστε αποφασισμένοι να το κάνουμε αυτό» τονίζεται ακόμη στο εξώδικο και προστίθεται:

«Με τη ρητή επιφύλαξη κάθε άλλου νομίμου δικαιώματός μας, αρμόδιος δικαστικός επιμελητής παραγγέλλεται να επιδώσει νόμιμα την παρούσα προς αυτούς προς τους οποίους απευθύνεται και κοινοποιείται, για να λάβουν γνώση και για τις νόμιμες συνέπειες, αντιγράφοντας ολόκληρη την παρούσα στην έκθεση επίδοσής του».

Δείτε εδώ ολόκληρο το εξώδικο

Πηγή: enikos.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.