Quantcast
ΠΟΜΙΔΑ: Ρητή «σεισάχθεια» για τα ανείσπρακτα παλαιά και τα αναλογικά τέλη Κτηματογράφησης - enikonomia.gr
share

ΠΟΜΙΔΑ: Ρητή «σεισάχθεια» για τα ανείσπρακτα παλαιά και τα αναλογικά τέλη Κτηματογράφησης

δημοσιεύτηκε:

Ρητή «Σεισάχθεια» για τα ανείσπρακτα παλαιά πάγια τέλη των πιλοτικών προγραμμάτων (20-35 ευρώ) και τα αναλογικά τέλη Κτηματογράφησης (1 ο/οο έως και 900 ευρώ)  ζήτησε η ΠΟΜΙΔΑ με επιστολή της προς το επιτελείο του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης που είναι αρμόδιο για το Κτηματολόγιο, σε συνεννόηση και με το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης.

Στην επιστολή τονίζεται ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων ανησυχούν γιατί πρόσφατα επικαιροποιήθηκε νομοθετικά η διαδικασία είσπραξης των ανωτέρω τελών, ενώ δεν υφίσταται ούτε πρακτική αλλά κυρίως ούτε καμιά «πολιτική» δυνατότητα, από οποιαδήποτε κυβέρνηση, να εισπραχθούν με οποιοδήποτε τρόπο οι άδικες και ουσιαστικά παραγεγραμμένες αυτές οφειλές, δεδομένου ότι άλλωστε τα περισσότερα ακίνητα ήδη έχουν περιέλθει σε νέους ιδιοκτήτες που δεν έχουν σχέση με αυτές.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

«Αξιότιμοι κ. Υπουργοί, κε Πρόεδρε,

Η οργάνωσή μας έχει σταθεί πάντοτε αρωγός σε όλες τις προσπάθειες των εκάστοτε κυβερνήσεων να προωθήσουν την δημιουργία και ολοκλήρωση του Κτηματολογίου της χώρας μας. Μάλιστα οι παλαιότεροι θα ενθυμούνται ότι η διαδικτυακή ανακοίνωση και ενημέρωση των ιδιοκτητών των υπό κτηματογράφηση περιοχών διεξαγόταν επί μία σχεδόν πενταετία μέσα από την ιστοσελίδα της ΠΟΜΙΔΑ www.pomida.gr, μέχρις ότου  το Κτηματολόγιο δημιούργησε τη δική του ιστοσελίδα!

Με την παρούσα επιστολή μας θέλουμε επανερχόμενοι, να θέσουμε και σε εσάς ένα πάγιο αίτημά μας, με την ικανοποίηση του οποίου θα πάψουν να επικρέμανται ως «Δαμόκλειος σπάθη» πάνω στους ιδιοκτήτες της χώρας, δύο δυσάρεστες και αχρείαστες εκκρεμότητες του παρελθόντος:

  1. Στα πιλοτικά προγράμματα της περιόδου 1995-2002 η κατάθεση των δηλώσεων κτηματογράφησης γινόταν χωρίς την καταβολή πάγιου τέλους κτηματογράφησης, που μετά ορίστηκε σε 20-35 ευρώ.
  2. Αργότερα νομοθετήθηκε και η καταβολή αναλογικού τέλους κτηματογράφησης ύψους 1ο/οο και έως 900 ευρώ, σε όλες τις κτηματογραφούμενες ιδιοκτησίες αντικειμενικής αξίας άνω των 20.000 ευρώ!

Σήμερα όμως για μεν τα πάγια τέλη των πιλοτικών προγραμμάτων, έχει παρέλθει χρονικό διάστημα 20ετίας, οπότε το σχετικό δικαίωμα είσπραξής του έχει στην ουσία υποκύψει σε παραγραφή.

Το αναλογικό τέλος 1 ο/οο νομοθετήθηκε σε εποχή που υπήρχε ανάγκη να εξασφαλιστούν έσοδα για τη λειτουργία των μελλοντικών Κτηματολογικών Γραφείων. Ήδη όμως με την συνένωση των Υποθηκοφυλακείων σε μεγαλύτερα Κτηματολογικά Γραφεία ανά περιφέρεια, και τη  νομοθέτηση τέλους έως και 1% επί της αντικειμενικής αξίας των συμβολαίων των ακινήτων που καταχωρούνται σε αυτά, έχουν δημιουργηθεί τεράστια ετήσια έσοδα, που έχουν υπερκαλύψει κάθε σχετική προσδοκία και ανάγκη!

Επειδή κ. Υπουργοί, κε Πρόεδρε, είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι γιατί πρόσφατα επικαιροποιήθηκε νομοθετικά η διαδικασία είσπραξης των ανωτέρω τελών, ενώ δεν υφίσταται ούτε πρακτική αλλά κυρίως ούτε καμιά «πολιτική» δυνατότητα, από οποιαδήποτε κυβέρνηση, να εισπραχθούν με οποιοδήποτε τρόπο οι άδικες αυτές χρεώσεις, είτε μαζικά, είτε κατά την υπογραφή μεταβιβαστικών συμβολαίων, προσθέτοντας δηλαδή ακόμη μεγαλύτερα εμπόδια στις συναλλαγές, και επειδή άλλωστε τα περισσότερα ακίνητα ήδη έχουν περιέλθει σε νέους ιδιοκτήτες που δεν έχουν σχέση με τις παραπάνω οφειλές, ζητούμε, σε συνεννόηση με το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης,  να καταργηθούν επιτέλους με ρητή νομοθετική ρύθμιση οι παραπάνω υποχρεώσεις των ιδιοκτητών για τα ανείσπρακτα παλαιά πάγια και τα αναλογικά τέλη Κτηματογράφησης».

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.