Quantcast
Πώς μπορούν να κερδίσουν έκπτωση φόρου οι εργαζόμενοι που αμείβονται με μπλοκάκι - enikonomia.gr
share

Πώς μπορούν να κερδίσουν έκπτωση φόρου οι εργαζόμενοι που αμείβονται με μπλοκάκι

δημοσιεύτηκε:

Έκπτωση φόρου μπορούν να κερδίσουν οι εργαζόμενοι που αμείβονται με μπλοκάκι αλλά υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, σύμφωνα με την ΑΑΔΕ.

Δηλαδή οι εργαζόμενοι με μπλοκάκι μπορούν να φορολογηθούν ως μισθωτοί και όχι ως ελεύθεροι επαγγελματίες με την προϋπόθεση όμως να πληρούν τα παρακάτω:

  • Θα πρέπει να έχουν υποβάλει δήλωση στην αρμόδια ΔΟΥ έναρξης επιχειρηματικής δραστηριότητας.
  • Να παρέχουν τις υπηρεσίες του μέχρι σε 3 εργοδότες ή και σε περισσότερους από αυτόν τον  αριθμό, εφόσον όμως στην περίπτωση αυτή λαμβάνουν τουλάχιστον το 75% των ετήσιων αμοιβών του μόνο από έναν.
  • Να δηλώνουν ως έδρα για την άσκηση της δραστηριότητάς τους την κατοικία τους.
  • Να μην εισπράττουν μισθό από άλλη εργασία.
  • Να παρέχουν υπηρεσίες στις οποίες προέχει το στοιχείο της συμβουλής ή της επιστημονικής, καλλιτεχνικής και πνευματικής δημιουργίας, δηλαδή να ασκούν δραστηριότητα η οποία – σύμφωνα με τις καταργηθείσες διατάξεις του παλαιού Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 2238/1994) – δεν εμπεριέχει την έννοια της εμπορικής ιδιότητας αλλά χαρακτηρίζεται ως «ελευθέριο επάγγελμα».

Έκπτωση φόρου: Δείτε αναλυτικά τα ποσά

Συνεπώς εάν οι παραπάνω εργαζόμενοι πληρούν τις  προϋποθέσεις, τότε μπορούν να εξασφαλίσουν έκπτωση φόρου ως εξής:

  •  777 ευρώ για τον φορολογούμενο χωρίς εξαρτώμενα τέκνα,
  • 810 ευρώ για τον φορολογούμενο με ένα παιδί,
  • 900 ευρώ για δύο παιδιά,
  • κατά 1.120 ευρώ για φορολογούμενους με τρία παιδιά και κατά 1.340 ευρώ για φορολογούμενους με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα. Για κάθε επιπλέον εξαρτώμενο τέκνο μετά το τέταρτο, η μείωση του φόρου αυξάνεται κατά 220 ευρώ για κάθε επόμενο τέκνο.

Σε έμμεσο αφορολόγητο όριο εισοδήματος 8.636 έως 12.000 ευρώ ανάλογα με την οικογενειακή τους κατάσταση οδηγεί η έκπτωση φόρου.

Πώς φορολογούνται

Εάν όμως ο αμειβόμενος με μπλοκάκι δεν πληροί έστω και μία από τις παραπάνω προϋποθέσεις, τότε οι ετήσιες αμοιβές του από το μπλοκάκι θα φορολογηθούν ως εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα. Δηλαδή θα φορολογηθούν με 9% από το πρώτο ευρώ μέχρι τα 10.000 ευρώ και με 22%-44% για το τμήμα των ετήσιων αμοιβών πάνω από το επίπεδο των 10.000 ευρώ.

Ωστόσο από τη φορολόγηση του εισοδήματος απαλλάσσονται από το πρώτο ευρώ τα παρακάτω εισοδήματα: 

  • Αυτά που προκύπτουν από περιστασιακή απασχόληση και δεν υπερβαίνουν τα 6.000 ευρώ ετησίως, εφόσον τα τεκμήρια διαβίωσης προσδιορίζουν τεκμαρτό εισόδημα μέχρι 9.500 ευρώ και εφόσον δεν έχουν αποκτηθεί ταυτόχρονα.
  • Αυτά που προέρχονται από αγροτική δραστηριότητα, ακίνητα ή τόκους καταθέσεων. Στην περίπτωση αυτή το πραγματικό εισόδημα όσο και η πρόσθετη διαφορά εισοδήματος που μπορεί να προκύψει λόγω της εφαρμογής των τεκμηρίων φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών, την ευνοϊκή κλίμακα φορολόγησης των εισοδημάτων από μισθούς.

Δείτε παρακάτω τις οδηγίες της ΑΑΔΕ εδώ

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.