Quantcast
Πώς θα γίνει η ρύθμιση των χρεών στα ασφαλιστικά ταμεία - Δηλώσεις Αχτσιόγλου - enikonomia.gr
share

Πώς θα γίνει η ρύθμιση των χρεών στα ασφαλιστικά ταμεία – Δηλώσεις Αχτσιόγλου

δημοσιεύτηκε:

Η καινοτομία της νέας ρύθμισης για τα χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία είναι η δυνατότητα μείωσης της αρχικής οφειλής, με τον επανυπολογισμό των εισφορών, δήλωσε η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, κατά την παρουσίαση – μαζί με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον υπουργό Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση και την υφυπουργό Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου – του νομοσχεδίου για τις 120 δόσεις που θα κατατεθεί αύριο στη Βουλή. Το νομοσχέδιο στόχο έχει να δώσει τη δυνατότητα σε 1,3 εκατομμύρια οφειλέτες να βάλουν ένα οριστικό τέλος στα βάρη του παρελθόντος, σημείωσε η υπουργός.

Αναλυτικά όπως ανέφερε η υπουργός Εργασίας:

– Η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την ένταξη στη ρύθμιση θα ανοίξει για τις αιτήσεις αμέσως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου και θα παραμείνει ανοικτή έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

– Δεν προβλέπονται εισοδηματικοί ή περιουσιακοί περιορισμοί, επομένως η ρύθμιση αφορά όλους

– Αφορά το σύνολο των οφειλών στα Ταμεία έως και τον Δεκέμβριο του 2018, που αγγίζουν τα 35 δισ. ευρώ.

Για τους εργοδότες με οφειλές προς το πρώην ΙΚΑ, προβλέπεται η αποπληρωμή σε έως 120 δόσεις, με 50% έκπτωση στα πρόστιμα. Αν η εξόφληση της βασικής οφειλής γίνει εφάπαξ, τότε η έκπτωση στα πρόστιμα θα είναι στο 100%.

Για τους μη μισθωτούς προβλέπεται ο επανυπολογισμός και μπορεί να επιλεγεί εθελοντικά. Θα γίνει για χρέη που δημιουργήθηκαν την περίοδο 2002-2016 με βάση την ελάχιστη εισφορά του νόμου Κατρούγκαλου, όπως διαμορφώνεται με τον προηγούμενο κατώτατο μισθό των 586,08 ευρώ.

Οφειλές που δημιουργήθηκαν έως και 31/12/2001, όπως και όσες ανήκουν στη διετία 2017-2018, δεν επανυπολογίζονται. Ο οφειλέτης διατηρεί το δικαίωμα να ρυθμίσει την υφιστάμενη οφειλή του δίχως επανυπολογισμό, καθώς ο επανυπολογισμός κουρεύει όχι μόνο το χρέος, αλλά και τις συντάξιμες αποδοχές του οφειλέτη.

Οι αγρότες

Ειδικά οι αγρότες (οφειλές προς πρ. ΟΓΑ) θα επωφελούνται από τις 120 δόσεις με ελάχιστη δόση τα 30 ευρώ και το κούρεμα των προσαυξήσεων κατά 100%, αλλά δεν θα εντάσσονται στον επανυπολογισμό. Για αυτούς αυξάνεται το όριο οφειλών έως το οποίο μπορούν όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης να πάρουν σύνταξη, από 4.000 σε 6.000 ευρώ.

Η ρύθμιση των 120 δόσεων χάνεται αν δεν καταβληθεί ποσό που αντιστοιχεί σε 2 δόσεις της ρύθμισης ή αν δεν εξυπηρετούνται οι τρέχουσες οφειλές του 2019.

Αυξήσεις στις συντάξεις χηρείας

Για τις συντάξεις χηρείας καταργείται το ηλικιακό όριο των 55 ετών. Πλέον, οι συντάξεις λόγω θανάτου συνταξιούχου ή ασφαλισμένου θα καταβάλλονται στους επιζώντες συζύγους ανεξάρτητα από την ηλικία τους, ακόμα και μετά την παρέλευση τριετίας. Παράλληλα, αυξάνεται το δικαιούμενο ποσοστό από 50% σε 70%. Η αύξηση αφορά όλες τις συντάξεις που εκδόθηκαν με βάση το νόμο Κατρούγκαλου. Δεν προβλέπεται όμως η καταβολή αναδρομικών ποσών. Η αύξηση θα δοθεί από την ψήφιση του νόμου.

Οι απολύσεις

Πολύ σημαντική χαρακτήρισε η κ. Αχτσιόγλου την διάταξη που προβλέπει ότι οι απολύσεις θα πρέπει να στηρίζονται σε βάσιμο λόγο. Στην πράξη, το εθνικό μας δίκαιο ενσωματώνει τον Αναθεωρημένο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.