Ποσοστό επιδότησης που θα αρχίζει από 15% και θα φτάνει μέχρι και το 50% της μηνιαίας δόσης για τα στεγαστικά και το 33%- οριζόντιο- για τα επαγγελματικά δάνεια θα λαμβάνουν από το κράτος οι δανειολήπτες που θα πληρούν τα κριτήρια του νέου νόμου για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τον πλειστηριασμό.
Το ύψος της επιδότησης για τα στεγαστικά θα είναι κλιμακούμενο από το 15%- 50% της μηνιαίας δόσης, ανάλογα με την εισοδηματική και περιουσιακή κατάσταση του κάθε επιλέξιμου δανειολήπτη, ενώ για τα επαγγελματικά δάνεια με υποθήκη την πρώτη κατοικία, το ποσοστό θα είναι το ίδιο και θα αντιστοιχεί στο 1/3 της νέας δόσης του ρυθμισμένου δανείου. Το ποσό θα πιστώνεται κάθε μήνα από το Δημόσιο σε ειδικό ακατάσχετο λογαριασμό του δανειολήπτη.
Επίσης, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η προθεσμία για όλους τους δανειολήπτες – και για τους ΑμεΑ- που θέλουν να υποβάλουν αίτημα ένταξης στην προστασία του νέου νόμου λήγει στις 31/12/2019. Στο μεταξύ, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες για να είναι έτοιμη το συντομότερο η ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας θα υποβάλλονται τα αιτήματα ένταξης και θα γίνονται οι διασταυρώσεις των στοιχείων των δανειοληπτών- όπως είναι περασμένα στο Taxis- προκειμένου να ρυθμιστούν και να επιδοτηθούν τα δάνεια των επιλέξιμων οφειλετών. Όπως αναφέρει στο Έθνος, πηγή με γνώση των διαδικασιών, απαιτούνται τρία βήματα για να μπει σε εφαρμογή το νέο καθεστώς:
1. Αναμένεται η έκδοση των ΚΥΑ που θα ρυθμίζουν το ποσοστό επιδότησης, λαμβάνοντας υπόψη περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια για τους δανειολήπτες στεγαστικών- επισκευαστικών- καταναλωτικών δανείων αλλά και των εμπόρων.
2. Η πλατφόρμα σήμερα σχεδιάζεται για να υποδεχθεί τα αιτήματα υπαγωγής στο νέο πλαίσιο. Για την προετοιμασία της έχει συσταθεί κοινή επιτροπή κυβέρνησης- τραπεζών- Δημοσίου υπό τον συντονισμό του υφυπουργού Δημήτρη Λιάκου. Στην υλοποίηση του έργου βοηθά ως σύμβουλος των τραπεζών η PwC.
3. Αναμένεται να αρχίσει άμεσα ο διάλογος σχετικά με την πλήρη αναμόρφωση του νόμου Κατσέλη.
Με πληροφορίες από εφημερίδα Έθνος