Quantcast
Πόσο κοστίζει η ανακαίνιση ακινήτων - Οδηγός με τις χρεώσεις ανά εργασία - enikonomia.gr
share

Πόσο κοστίζει η ανακαίνιση ακινήτων – Οδηγός με τις χρεώσεις ανά εργασία

δημοσιεύτηκε:

Η σημαντική άνοδος στις ανακαινίσεις ακινήτων τόσο σε μεγάλα αστικά κέντρα όσο και σε μικρότερες πόλεις, δείχνει ότι η πλειονότητα των ιδιοκτητών έχει ήδη προχωρήσει σε μικρής ή μεγάλης έκτασης εργασίες που είτε έχουν φρεσκάρει είτε έχουν αλλάξει εντελώς τα ακίνητά τους.

Σε μία αγορά γεμάτη παλαιά ακίνητα, η ανακαίνιση αποτελεί ένα, αν και όχι φθηνό, ουσιαστικό βήμα αναβάθμισης ενός ακινήτου. Κάνει το σπίτι ή το γραφείο πιο όμορφο ή λειτουργικό, αν και ο κύριος λόγος ανακαίνισης σύμφωνα με γνώστες της αγοράς, είναι να τα κάνουν πιο φθηνά, μέσω ενεργειακής αναβάθμισης, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος».

Τόνωση

Η σημαντική αύξηση στις εργασίες άρχισε να καταγράφεται μέσα στην πανδημία, όταν τα lockdown έδωσαν την ευκαιρία σε χιλιάδες ιδιοκτήτες να επαναξιολογήσουν τα ακίνητά τους και να πάρουν την απόφαση ότι μπορούν και θέλουν να τα αναβαθμίσουν. «Κόστος για το σήμερα, υπεραξία για πάντα», μας είπε επιχειρηματίας του κλάδου, φράση που φαίνεται να πείθει αρκετούς ιδιοκτήτες, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία νέων οικοδομικών αδειών της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, οι νέες οικοδομικές άδειες τον Ιούνιο έχουν αυξηθεί κατά 11,9%.

Ένα σημαντικό ποσοστό από αυτή την αύξηση, αφορά σε μεγάλες ανακαινίσεις, ενώ πολλαπλάσιες είναι οι μικρότερες που δεν χρειάζονται άδεια από την πολεοδομία. Το πιο σημαντικό στοιχείο που καθορίζει το εάν θα προχωρήσει ή όχι ένας ιδιοκτήτης σε μία τέτοια κίνηση, είναι το κόστος. Οι τιμές των υλικών και της εργασίας βρίσκονται σε σχεδόν σταθερή άνοδο, εδώ και δύο χρόνια.

Οπότε το ερώτημα που καίει, είναι πόσο κοστίζει μία ανακαίνιση; Δυστυχώς, το κόστος ανακαίνισης ανά τετραγωνικό είναι δύσκολο να προσδιοριστεί με ακρίβεια. Γενικός κανόνας, είναι 150 – 300 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο για μικρές αλλά ουσιαστικές εργασίες και 400 – 500 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο για εργασίες πλήρους ανανέωσης. Στην πρώτη κατηγορία εντάσσονται φρεσκαρίσματα, ντουλάπια, πόρτες κ.τ.λ., ενώ στη δεύτερη μπαίνουν τα υδραυλικά, τα ηλεκτρικά, η ενεργειακή αναβάθμιση και μεγαλύτερες εργασίες που θα χρειαστούν οικοδομική άδεια…

Οι εργασίες που θα γίνουν σε κάθε σπίτι και τα υλικά που θα επιλέξετε παίζουν καθοριστικό ρόλο στο σύνολο της δαπάνης. Εμείς μιλήσαμε με τους επαγγελματίες που εξειδικεύονται σε αυτές τις εργασίες και θα προσπαθήσουμε να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εικόνα σε πέντε παραδείγματα εργασιών.

Έξι… κλειδιά

Οι παράγοντες που παίζουν κυρίαρχο ρόλο στη διαμόρφωση του τελικού κόστους μίας ανακαίνισης ακινήτου είναι έξι σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο»:

  • Η παλαιότητα του ακινήτου
  • Τα τετραγωνικά μέτρα της συνολικής επιφάνειας
  • Η ποιότητα των υλικών που θα χρησιμοποιηθούν
  • Το κόστος νέων ηλεκτρικών συσκευών
  • Η έκδοση των πολεοδομικών αδειών
  • Οι μελέτες, αν απαιτούνται

Πάντα υπάρχει περιθώριο να πραγματοποιηθεί μία ανακαίνιση πιο οικονομικά. Μεγαλύτερες ανακαινίσεις πετυχαίνουν καλύτερες προσφορές, ενώ υπάρχει μεγάλη διακύμανση στις τιμές των υλικών. Σε γενικές γραμμές, ισχύει ό,τι παίρνεις ό,τι πληρώνεις. Μία καλή συμβουλή που ακούσαμε από τους γνώστες της αγοράς, είναι πως η πρώτη «στάση» του ενδιαφερόμενου ιδιοκτήτη, πρέπει να είναι ένας έμπιστος μηχανικός. Εκείνος μπορεί να ενημερώσει για το εύρος των εργασιών που πρέπει ή μπορούν να γίνουν, ενώ μπορεί και να προτείνει τα καλύτερα υλικά ανάλογα με τον διαθέσιμο προϋπολογισμό. Μετά δεν παίρνουμε μία προσφορά από ένα συνεργείο, αλλά πολλές και από πολλές επιχειρήσεις. Ο ανταγωνισμός της αγοράς δουλεύει μόνο όταν ζυγίζουμε τις επιλογές μας.

Παρεμβάσεις έως 6.500 ευρώ

Σε μικρά πακέτα ανακαινίσεων όπου το συνολικό κόστος δεν ξεπερνά τις 6.500 ευρώ, οι γνώστες της αγοράς τονίζουν ότι μπορεί να γίνει ένα γενικό «φρεσκάρισμα» ενός σπιτιού, από διορθώσεις σε ατέλειες ή ζημιές, έως και ολική αλλαγή ενός δωματίου. Στο κόστος, δεν είναι όλα τα δωμάτια ίδια… Παράδειγμα, η πιο δημοφιλής επιλογή για τις οικίες είναι η κουζίνα. Ένα από τα δωμάτια του σπιτιού που έχουν συνήθως την πιο βαριά χρήση. Εδώ συνήθως επιλέγεται αλλαγή ντουλαπιών, δημιουργία νέου αποθηκευτικού χώρου, ξήλωμα των παλαιότερων και φθαρμένων υλικών. Σε αυτό το όριο τιμών, οι περισσότεροι επιλέγουν να προχωρήσουν σε ένα πλέγμα μικρών αλλά ουσιαστικών αλλαγών. Τέτοιες, είναι οι νέες εσωτερικές πόρτες, φρεσκάρισμα τοίχων και όπως προαναφέραμε… νέα κουζίνα.

6.500 έως 9.000 ευρώ

Μετά την κουζίνα, η πιο δημοφιλής επιλογή ανακαίνισης, σε μία κατοικία, είναι το μπάνιο. Ειδικά στα παλαιότερα ακίνητα, η υγρασία και τα προβλήματα που δημιουργεί αποτελούν πονοκέφαλο για πολλούς ιδιοκτήτες. Σε αυτό το εύρος τιμών, μπορούν να αλλάξουν όσα προβλέπονται στην πρώτη κατηγορία, συν το μπάνιο, ενώ τα ηλεκτρολογικά και τα υδραυλικά είναι για τους περισσότερους προτεραιότητα. Με 8.000 – 9.000 ευρώ, ένας ιδιοκτήτης μπορεί να προχωρήσει σε σημαντική ανακαίνιση του μπάνιου της κουζίνας και να αλλάξει χρώμα σε όλο το σπίτι. Το κόστος εκτιμάται για οικία 70 έως 80 τετραγωνικών μέτρων.

9.000 έως 12.000 ευρώ

Αν υπάρχει διάθεση και χρήμα, σε όλα τα προηγούμενα μπορεί να προστεθεί η ενεργειακή αναβάθμιση μίας οικίας ή γραφείου. Μία δημοφιλής επιλογή, ειδικά για τα παλαιότερα ακίνητα, είναι η εγκατάσταση ή αντικατάσταση των αλουμινίων. Το κέρδος είναι σημαντικό σε ενεργειακή απόδοση. Ειδικά αν πρόκειται για ακίνητο άνω της 20ετίας και μπαίνουν κουφώματα αλουμινίου για πρώτη φορά, τότε το κόστος θέρμανσης/ψύξης θα μειωθεί σημαντικά. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι αν η ενεργειακή αναβάθμιση γίνει συνδυαστικά με θερμαντικά μέσα υψηλής ενεργειακής κλάσης, τότε η απόσβεση των αλουμινίων είναι θέμα τριετίας.

12.000 έως 18.000 ευρώ

Έχουμε αρχίσει να μπαίνουμε σε ποσά αξίας ίσης με ένα νέο μικρό αυτοκίνητο, οπότε όποιος είναι διατεθειμένος να τα πληρώσει, δικαίως αναμένει σημαντική βελτίωση του ακινήτου του. Με αυτά τα χρήματα, βρισκόμαστε μισό βήμα πριν την ολική ανακαίνιση. Για ένα ακίνητο έως 90 τετραγωνικά, μπορείς να αλλάξεις όλα όσα προαναφέραμε και να προσθέσεις σημαντική αναβάθμιση των δαπέδων. Τόσο για ενεργειακή εξοικονόμηση, όσο και για αισθητικούς λόγους.

Επίσης, στην τιμή «χωράει» και μια αναβάθμιση στην ασφάλεια του ακινήτου. Μία νέα πόρτα ασφαλείας πάντα είναι δημοφιλής επιλογή ή αν πρόκειται για επαγγελματικό χώρο, μία δεύτερη στο εσωτερικό.

Λίφτινγκ από 25.000 ευρώ

Εδώ είναι η κατηγορία που αλλάζει όλο το σπίτι. Το αποκορύφωμα της ανακαίνισης ενός ακινήτου που λες «μάστορα» προχώρα, άλλαξέ τα όλα. Πέρα από το κομμάτι της αισθητικής αναβάθμισης, της ενεργειακής θωράκισης και της μεγαλύτερης ασφάλειας, με περίπου 25.000 ευρώ, για μία οικία έως 90 τετραγωνικών μέτρων, μπορείς να βάλεις σύγχρονα μέσα θέρμανσης/ψύξης, συναγερμό, ράφια, ντουλάπια και νέες τέντες. Για μεγαλύτερες ανακαινίσεις άνω των 25.000 ευρώ χρειάζονται διαφορετικές μελέτες και οικοδομικές άδειες, ειδικά αν πρόκειται να αλλάξει χρήση (π.χ. από οικία να γίνει επαγγελματικό ακίνητο), αν θέλεις να γκρεμίσεις ή να χτίσεις νέα δωμάτια.

Εργασίες και ενδεικτικά κόστη

  • Γυψοσανίδες: Από 18€ το τετραγωνικό για απλή γυψοσανίδα, 22€ για ανθυγρή και 17€ για ψευδοροφή ορυκτών ινών.
  • Επισκευή Δαπέδου: Ξύλινο πάτωμα από 110€ ανά τετραγωνικό, laminate από 35€ και LVT βινυλικό από 25€.
  • Αποκομιδή Μπαζών: Μικρός κάδος από 70€, μεγάλος κάδος από 130€.
  • Ανυψωτική πλατφόρμα: Από 80€ την ώρα
  • Γκρέμισμα τοίχου: Από 800 έως 1.000€.
  • Δόμηση τοίχου: Απλά τούβλα από 65€ ανά τετραγωνικό, υαλότουβλα από 60€, άλφα μπλοκ από 45€.
  • Τοποθέτηση πλακιδίων: Από 10€ το τετραγωνικό μέτρο. Τοποθέτηση πλακιδίων μπάνιου και κουζίνας 1.000€.
  • Κουφωμάτων αλουμινίου: Ενδεικτικά, μια μπαλκονόπορτα με διπλό φύλλο και ρολό κοστίζει κοντά στα 2.500€.
  • Ελαιοχρωματισμός: Φρεσκάρισμα 3€ ανά τετραγωνικό. Προετοιμασία τοίχων και βάψιμο 8€ το τετραγωνικό.
  • Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις: Αποξήλωση και εγκατάσταση νέων γραμμών, τριφασικό, εγκατάσταση συσκευών από 1.500€.
  • Υδραυλικές εγκαταστάσεις: Αντικατάσταση σωληνώσεων νερού και αποχετεύσεων, σύνδεση πλυντηρίου κ.τ.λ., από 1.400€.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.