Quantcast
Πόθεν Έσχες 2025: Πότε αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για τις δηλώσεις - enikonomia.gr
share

Πόθεν Έσχες 2025: Πότε αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για τις δηλώσεις

δημοσιεύτηκε:

Μετά τις 31 Ιουλίου του 2025 αναμένεται να τεθεί εκτός μεγάλου απροόπτου σε λειτουργία  η πλατφόρμα για την υποβολή δηλώσεων του Πόθεν Έσχες 2025 για τα εισοδήματα του 2024.

Μάλιστα πολλοί υπόχρεοι λαμβάνουν ήδη το εξής μήνυμα για το Πόθεν Έσχες του 2025:

«Είστε αποδέκτης αυτής της ειδοποίησης γιατί έχετε συμπεριληφθεί σε κατάσταση υπόχρεων προσώπων για υποβολή ετήσιας Δήλωσης Περιουσιακής Κατάστασης (Δ.Π.Κ.) και Δήλωσης Οικονομικών Συμφερόντων (Δ.Ο.Σ.) του έτους 2025 (χρήση 2024), σύμφωνα με τον ν.5026/23, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, ως υπόχρεο πρόσωπο ή σύζυγος ή εν διαστάσει σύζυγος ή μέρος συμφώνου συμβίωσης με υπόχρεο πρόσωπο. Για την εκπλήρωση της υποχρέωσής σας θα πρέπει να συνδεθείτε στην εφαρμογή Υποβολής Δήλωσης Περιουσιακής Κατάστασης στην διαδικτυακή σελίδα του ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ pothen.gr. Η ετήσια Δήλωση Περιουσιακής Κατάστασης υποβάλλεται από τον ίδιο τον υπόχρεο εντός αποκλειστικής προθεσμίας τριών (3) μηνών μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, σύμφωνα με το άρθρο 18 του ανωτέρω νόμου. Κάθε περαιτέρω ενημέρωση σχετικά με τις λεπτομέρειες για την υποβολή δήλωσης είναι διαθέσιμες στην εφαρμογή Υποβολής Δήλωσης Περιουσιακής Κατάστασης στην διαδικτυακή σελίδα του ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ pothen.gr.

Επίσης, με το παρόν σας ενημερώνουμε ότι τα ατομικά σας στοιχεία καθώς και των ανήλικων τέκνων σας, εφόσον τα έχετε γνωστοποιήσει στην αντίστοιχη ηλεκτρονική εφαρμογή (περ. β’ της παρ. 1, άρθρο 17 του ν. 5026/23), και συγκεκριμένα ο Α.Φ.Μ., τα 3 αρχικά γράμματα του επωνύμου, τα 3 αρχικά γράμματα του ονόματος και η ημερομηνία γέννησης, θα αποσταλούν στους φορείς που διαλειτουργούν με το ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ (παρ. 1A του άρθρου 45 του ν.5026/23), ώστε να διαβιβάσουν σε αυτό όλα τα δεδομένα τα οποία διαθέτουν και θα χρησιμοποιηθούν για τη συμπλήρωση της δήλωσης. Οι σχετικές αποφάσεις διαλειτουργικότητας αναρτώνται στην εφαρμογή Υποβολής Δήλωσης Περιουσιακής Κατάστασης στην διαδικτυακή σελίδα του ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ pothen.gr. Τέλος, σας ενημερώνουμε ότι οι Α.Φ.Μ. του υπόχρεου προσώπου καθώς και του συζύγου ή εν διαστάσει συζύγου ή μέρους συμφώνου συμβίωσης με υπόχρεο πρόσωπο ή των ανήλικων τέκνων του, όπως αυτοί γνωστοποιήθηκαν ή χορηγήθηκαν σύμφωνα με τις προβλέψεις του άρθρου 17 του ν. 5026/23, περιλαμβάνονται στις καταστάσεις υπόχρεων προσώπων».

Τι πρέπει να προσέξετε

Επίσης οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

1) Η ετήσια Δήλωση Περιουσιακής Κατάστασης

Ο ίδιος υπόχρεος θα πρέπει να υποβάλλει την ετήσια δήλωση Περιουσιακής Κατάστασης μέσα σε 3 μήνες μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

2) Η νέα διαδικασία

Η νέα διαδικασία  για το Πόθεν Έσχες προβλέπει τα εξής:

  • Θα γίνεται αυτόματο τρόπο η μεταφορά μεταφορά  των περιουσιακών στοιχείων, μεταξύ των οποίων θα συμπεριλαμβάνονται καταθέσεις, ακίνητα, εισοδήματα και οχήματα.
  • Μέσα σε 15 ημέρες θα πρέπει οι συμβολαιογράφοι να καταθέσουν ηλεκτρονικά τα συμβολαιογραφικά έγγραφα
  • Η είσοδος στην πλατφόρμα του Πόθεν Έσχες θα γίνεται με τους προσωπικούς κωδικούς TAXIS του υπόχρεου.  Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεται η ασφάλεια και ευκολία.
  • Θα δοθεί η δυνατότητα να διορθωθούν τα στοιχεία του υπόχρεου πριν την οριστικοποίηση της δήλωσης.
  • Θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά τα δικαιολογητικά όπου αυτό απαιτείται. Με αυτόν τον τρόπο μειώνεται η γραφειοκρατία.

3) Οι  κυρώσεις για παραβάσεις

Πιο αυστηρές είναι οι ποινές που επιβάλλονται σε όσους έχουν  ανακριβείς ή ελλιπείς δηλώσεις. Αναλυτικά αυτές είναι οι εξής

  • Φυλάκιση έως 10 χρόνια για απόκρυψη περιουσιακών στοιχείων.
  • Δήμευση περιουσίας, αν δεν αποδειχθεί η νόμιμη προέλευσή της.
  • Χρηματικά πρόστιμα που μπορεί να φτάσουν τις 10.000 ημερήσιες μονάδες.

Η συμμόρφωση με τη νέα διαδικασία είναι κρίσιμη, καθώς οι έλεγχοι γίνονται πιο αυστηροί, με στόχο τη διαφάνεια και την αποτροπή οικονομικών παραβάσεων.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.