Quantcast
Πόθεν Έσχες: Ποιες αλλαγές έρχονται στην υποβολή—Όλα όσα αναφέρει το νέο νομοσχέδιο - enikonomia.gr
share

Πόθεν Έσχες: Ποιες αλλαγές έρχονται στην υποβολή—Όλα όσα αναφέρει το νέο νομοσχέδιο

δημοσιεύτηκε:

Αλλαγές στην υποβολή των δηλώσεων για το Πόθεν Έσχες φέρνει το νέο προτεινόμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης. 

Μια από αυτές είναι ότι οι υπόχρεοι υποβολής απαλάσσονται από την περιττή ταλαιπωρία συλλογής των απαιτούμενων στοιχείων της δήλωσης (π.χ. βεβαιώσεις από τράπεζες) καθώς τα στοιχεία αυτά θα αποτυπώνονται αυτόματα. Παράλληλα προβλέπονται αλλαγές στις ποινικές παραβάσεις της οικείας νομοθεσίας ανάλογα με τη βαρύτητά τους.

Αναλυτικά το προτεινόμενο σχέδιο επιλύει τα εξής προβλήματα:

  •  Αποκαθιστά, «τακτοποιεί» νομοθετικά το υφιστάμενο άτακτο, αποσπασματικό και δυσνόητο νομοθετικό πλαίσιο για την υποβολή των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης και οικονομικών συμφερόντων. Οι σημερινές 49 περιπτώσεις υπόχρεων εντάσσονται σε 13 εύληπτες κατηγορίες υπόχρεων, διευκολύνοντας τη σχετική αναζήτηση και οριοθετώντας σαφέστερα την οικεία υποχρέωση.
  • Απαλλάσσει τους υπόχρεους από την περιττή ταλαιπωρία συλλογής των απαιτούμενων στοιχείων της δήλωσης (π.χ. βεβαιώσεις από κάθε τράπεζα για το υπόλοιπο των λογαριασμών, πιστωτικών καρτών), δεδομένου ότι πλέον όλα τα αναγκαία στοιχεία της δήλωσης θα αποτυπώνονται αυτόματα σε αυτή, μέσω των οικείων ηλεκτρονικών συστημάτων, με αποτέλεσμα ο υπόχρεος να αρκεί απλώς να συναινέσει για την υποβολή της.
  • Συμβάλλει στην αύξηση του αριθμού των κατ’ έτος ελεγχομένων δηλώσεων, μέσω της εισαγωγής κριτηρίων που θέτει η Επιτροπή Ελέγχου και ελάχιστου ποσοστού (πλαφόν) ελεγχομένων υποθέσεων.
  • Αποφεύγεται η πολυδιάσπαση του ελεγκτικού έργου.
  • Αντιμετωπίζει με ορθολογικό τρόπο τις ποινικές παραβάσεις της οικείας νομοθεσίας, ανάλογα με τη βαρύτητα και τη σημασία τους, σε αντίθεση με το υφιστάμενο καθεστώς, όπου για ήσσονος σημασίας παραβάσεις προβλέπονται δυσβάστακτες ποινές.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.