Quantcast
Power Pass: Ανάλογα με τον ΑΦΜ η αίτηση για την επιδότηση ρεύματος - Βήμα - βήμα η διαδικασία - enikonomia.gr
share

Power Pass: Ανάλογα με τον ΑΦΜ η αίτηση για την επιδότηση ρεύματος – Βήμα – βήμα η διαδικασία

δημοσιεύτηκε:

Με βάση το τελευταίο ψηφίο ΑΦΜ, από την ερχόμενη Παρασκευή 17 του μήνα, αρχίζει η υποβολή των αιτήσεων για την αναδρομική αποζημίωση «φουσκωμένων» λογαριασμών ρεύματος ή αλλιώς για το Power Pass. Δικαιούχοι είναι όλοι όσοι έχουν «καθαρό» οικογενειακό εισόδημα έως 45.000 ευρώ, ενώ οι αιτήσεις θα πρέπει να γίνουν μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ως το τέλος του μήνα.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης 

Αμέσως μετά τη λήξη της σχετικής προθεσμίας αρχίζει ο υπολογισμός των ποσών που θα πρέπει να καταβληθούν σε καθέναν από τους δικαιούχους χωριστά, ώστε έως και περίπου τις 15 Ιουλίου να έχουν καταβληθεί στους λογαριασμούς τους από το Κράτος τα χρήματα που θα κυμαίνονται από 18 έως και 600 ευρώ.

Ποιοι έχουν δικαίωμα για Power Pass

Δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση θα έχουν όσοι πλήρωσαν το διάστημα Δεκεμβρίου 2021 έως και Μάιο 2022 ρήτρα αναπροσαρμογής για τους λογαριασμούς τους μεγαλύτερη των 30 ευρώ και εφόσον το οικογενειακό τους εισόδημα δεν ξεπερνά τα 45.000 ευρώ «καθαρά».

Συγκεκριμένα, η οικονομική ενίσχυση χορηγείται σε όλους όσοι το 2021 είχαν καθαρό οικογενειακό εισόδημα – μετά την αφαίρεση των φόρων – έως 45.000 ευρώ.

ρεύμα

Ο χαρακτηρισμός «καθαρό εισόδημα» σημαίνει ότι από το συνολικό εισόδημα που αποκτήθηκε το 2020 και δηλώθηκε στην εφορία το 2021 αφαιρούνται οι φόροι δηλαδή ο φόρος που αναλογεί η εισφορά αλληλεγγύης και το τέλος επιτηδεύματος.

Με τον τρόπο αυτό, δικαίωμα για την επιδότηση αποκτούν και όσοι εμφάνισαν στην φορολογική δήλωση του 2021 οικογενειακά εισοδήματα που υπερβαίνουν τις 45.000 ευρώ, καθώς το δηλωθέν εισόδημα που αναγράφεται στο εκκαθαριστικό περιλαμβάνει και τους φόρους και έτσι είναι πάντα υψηλότερο από το καθαρό.

Η αποζημίωση αρχίζει από 18 και φτάνει έως 600 ευρώ για τους «φουσκωμένους» λογαριασμούς ρεύματος το διάστημα από 1/12 έως και 31/5.

Η διαδικασία για την υποβολή αίτησης

Το επίδομα θα δοθεί έπειτα από αίτηση σε ειδική πλατφόρμα που θα ανοίξει στο gov.gr, με κωδικούς Taxisnet.

Αρχικά μόλις μπαίνετε στην πλατφόρμα θα εμφανίζεται η πρώτη κατοικία, όπως είναι δηλωμένη στο Ε1.

  • Αν είναι η σωστή, πατάτε ναι και προχωράτε στο επόμενο βήμα.
  • Αν δεν είναι, έχετε τη δυνατότητα να επικαιροποίησετε τα στοιχεία σας, δηλώνοντας τη νέα κύρια κατοικία.
  • Σε κάποια επόμενη επιλογή θα χρειαστεί να καταχωρήσετε και το ΙΒΑΝ του τραπεζικού λογαριασμού σας.
  • Σημειώνεται, τέλος, πως στην πρώτη σελίδα θα εμφανίζεται το ρολόι και το ποσοστό χρήσης συνιδιοκτησίας. Σε αυτά δεν χρειάζεται να βάλετε κάτι γιατί θα αντλούνται από τον πάροχο του ρεύματος.

Δεν θα χρειάζεται να εισάγετε τις χρεώσεις, αυτό θα γίνεται απευθείας από τις εταιρείες – παρόχους ενέργεια.

ρεύμα

Ακατάσχετη η ενίσχυση

Τι ισχύει όμως για τις περιπτώσεις με κοινό ρολόι, το αν μπορεί να κατασχεθεί από την Εφορία η ενίσχυση και τι για όσους μετακόμισαν την περίοδο για την οποία χορηγείται η ενίσχυση;

  • Για νοικοκυριά που έχουν κοινό ρολόι, δηλαδή δηλώνουν την ίδια παροχή ηλεκτρικού ρεύματος (π.χ. διπλοκατοικίες) η επιδότηση θα δοθεί στο δικαιούχο του οποίου ο ΑΦΜ αναγράφεται στον λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος. Σε περίπτωση που ο ΑΦΜ δεν ανήκει σε κανέναν από τους δικαιούχους (π.χ. ο λογαριασμός είναι στο όνομα φυσικού προσώπου που έχει αποβιώσει) τότε το ποσό της επιδότησης επιμερίζεται στους δικαιούχους.
  • Το ποσό της ενίσχυσης είναι αφορολόγητο, ανεκχώρητο και ακατάσχετο στα χέρια του Δημοσίου τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής και ειδικής διάταξης, δεν υπόκεινται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά συμπεριλαμβανομένης και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειες, τα ασφαλιστικά Ταμεία, καθώς και τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού προνοιακού χαρακτήρα.
  • Για όσους άλλαξαν κατοικία το διάστημα στο οποίο αναφέρεται η επιδότηση, από τον Δεκέμβριο του 2021 έως και τον Μάιο του 2022, θα υπάρχει δυνατότητα διόρθωσης σε περίπτωση που δεν εμφανίζεται στην Εφορία η οικία στην οποία διαμένουν ως πρώτη κατοικία.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.