Quantcast
Power Pass: Οι "ποινές" για όσους λάβουν αναδρομική επιδότηση για το ρεύμα και δεν την δικαιούνται - enikonomia.gr
share

Power Pass: Οι “ποινές” για όσους λάβουν αναδρομική επιδότηση για το ρεύμα και δεν την δικαιούνται

δημοσιεύτηκε:

Έρχεται “βαριά καμπάνασε όσους δηλώσουν ψευδή στοιχεία στην πλατφόρμα για τη χορήγηση της αναδρομικής επιδότησης  ηλεκτρικού ρεύματος  ( Power Pass)  από 18 ευρώ έως  600 ευρώ. 

Όπως αναφέρεται σε σχετική απόφαση του άρθρου  5 με τίτλο  “Περιπτώσεις και διαδικασία ανάκτησης τυχόν αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών” που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ ”  σε περίπτωση που κατά τον έλεγχο του αιτούντος από τη φορολογική διοίκηση ή άλλο αρμόδιο όργανο ελέγχου, διαπιστωθεί υποβολή ψευδών ή ανακριβών στοιχείων στην αίτηση για τη λήψη της οικονομικής ενίσχυσης, είναι άμεσα απαιτητό το διπλάσιο ποσό της χορηγηθείσας ενίσχυσης. Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων βεβαιώνει το προς ανάκτηση αχρεωστήτως καταβληθέν ποσό και εκδίδει την σχετική ταυτότητα οφειλής σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ν.δ. 356/1974, Α’ 90), κατόπιν σύνταξης χρηματικού καταλόγου από την Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών. Τα ποσά μετά την είσπραξή τους εμφανίζονται ως έσοδο στον κρατικό προϋπολογισμό στον Αναλυτικό Λογαριασμό Εσόδων 1590789001 «Λοιπές επιστροφές Ποσών”

Aπό το παραπάνω άρθρο προκύπτουν τα εξής:

  • Εάν κάποιος λάβει αναδρομική επιδότηση ηλεκτρικού ρεύματος έως 18 ευρώ και δεν την δικαιούται, τότε το πρόστιμο που θα κληθεί να πληρώσει θα είναι διπλάσιο της επιδότησης που καταβληθεί , δηλαδή  36 ευρώ.
  • Εάν κάποιος λάβει αναδρομική επιδότηση ηλεκτρικού ρεύματος έως 600 ευρώ και δεν την δικαιούται, τότε το πρόστιμο που  θα κληθεί να πληρώσει  θα είναι διπλάσιο της επιδότησης που καταβληθεί,  δηλαδή 1.200  ευρώ.

Οι δικαιούχοι και οι αιτήσεις

ρεύμα

Σημειώνεται ότι δικαιούχοι της επιδότησης είναι φυσικά πρόσωπα, φορολογικοί κάτοικοι  Ελλάδος που είχαν καθαρό οικογενειακό εισόδημα έως τις 45.000 ευρώ  κατά το φορολογικό έτος το 2020 και αυτή καλύπτει  μέρος της αύξησης του κόστους κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος σε λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος οικιακών καταναλωτών του εσωτερικού που έχουν εκδοθεί κατά τη χρονική περίοδο από 1ης Δεκεμβρίου 2021 έως 31η Μαΐου 2022.

Η  επιδότηση αφορά στον λογαριασμό κατανάλωσης της κύριας κατοικίας των δικαιούχων αλλά και της μισθωμένης κατοικίας εξαρτώμενων παιδιών του νοικοκυριού που σπουδάζουν στο εσωτερικό.

Αίτηση μπορούν να υποβάλουν οι οικιακοί καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας που  είναι συμβεβλημένοι σε κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας τα οποία αναπροσαρμόζονται με βάση τη χονδρεμπορική τιμή αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.  Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση από τις  14 Ιουνίου 2022  μέχρι την 30η Ιουνίου 2022 για  για τη χορήγηση της επιδότησης.

 Πηγή enikonomia.gr 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.