Quantcast
Πρεμιέρα σήμερα για το πετρέλαιο θέρμανσης: Πόσο θα κοστίζει - Προκαταβολές και διπλά ποσά για το επίδομα - enikonomia.gr
share

Πρεμιέρα σήμερα για το πετρέλαιο θέρμανσης: Πόσο θα κοστίζει – Προκαταβολές και διπλά ποσά για το επίδομα

δημοσιεύτηκε:

Προκαταβολή για τους παλαιούς και διπλό επίδομα για τους νέους δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης, ετοιμάζεται να δώσει τη φετινή χρονιά το υπουργείο Οικονομικών. Με «φόντο» τις τιμές του πετρελαίου που κινούνται πια εκτός ελέγχου, το οικονομικό επιτελείο «τρέχει» τις διαδικασίες ώστε να ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων ακόμη και μέσα στο α’ 15ημερο του Νοεμβρίου. Για την πληρωμή του επιδόματος όλα δείχνουν «μοντέλο» ανάλογο με το περυσινό.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης 

Η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, το οποίο και θα προμηθευτούν σήμερα έμποροι και πρατήρια καυσίμων, υπολογίζεται πως θα διαμορφωθεί στην περιοχή του 1,37 ως και 1,42 ευρώ το λίτρο, τιμή χαμηλότερη σε σχέση με τις τελευταίες εκτιμήσεις, αλλά αυξημένη κατά σχεδόν 20% σε σχέση με την περσινή πρώτη ημέρα διάθεσής του οπότε και η τιμή του ήταν στο 1,16 ευρώ! Και αυτό παρά το γεγονός ότι η φετινή τιμή ενσωματώνει έκπτωση –με σχετική επιδότηση από το κράτος- 0,25 ευρώ το λίτρο!

Πότε ανοίγει η πλατφόρμα myΘέρμανση  

Στην «σκιά» λοιπόν των «τσουχτερών» τιμών του πετρελαίου το Υπουργείο Οικονομικών επιδιώκει να καταβάλει στους δικαιούχους όσο πιο νωρίς το επίδομα θέρμανσης: Γι’ αυτό και προσανατολίζεται στο να ακολουθήσει το περσινό «μοντέλο» πληρωμών. Το πρώτο βήμα είναι να «ανοίξει» η πλατφόρμα myΘέρμανση για την υποβολή των αιτήσεων μέσα στο α’ 10ημερο του  Νοεμβρίου.

Από την ημέρα που θα ανοίξει η πλατφόρμα και έως το τέλος του Νοεμβρίου οι παλαιοί δικαιούχοι (δηλαδή όσοι πήραν επίδομα και πέρυσι) θα κληθούν να υποβάλουν αιτήσεις στην πλατφόρμα.

Εάν το πράξουν και ταυτόχρονα έως τις 15 Δεκεμβρίου καταχωρήσουν τα παραστατικά των αγορών θα λάβουν και την προκαταβολή.

Το επίδομα υπολογίζεται πως θα κυμαίνεται μεταξύ 150 με 850 ευρώ και το ποσό της προκαταβολής που θα δοθεί θα συμψηφιστεί στο τέλος με τις υπόλοιπες δόσεις που θα εισπράξουν οι δικαιούχοι.

Το χρονοδιάγραμμα των πληρωμών

Οι νέοι δικαιούχοι, τα νοικοκυριά δηλαδή που θα λάβουν για πρώτη φορά επίδομα θέρμανσης λόγω της διεύρυνσης των κριτηρίων, θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση έως τις 15 Δεκεμβρίου 2022 στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ και θα εισπράξουν την προκαταβολή έως τις 30 Δεκεμβρίου υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 15η Δεκεμβρίου 2021 και για αυτούς.

Πέρα από την προκαταβολή θα γίνουν άλλες τρεις πληρωμές ως εξής:

  • Έως την 28η Φεβρουαρίου 2023 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Ιανουαρίου 2023 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 15η Φεβρουαρίου 2023.
  • Έως την 29η Απριλίου 2023 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Μαρτίου 2023 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 15η Απριλίου 2023.

Ειδικά για το φυσικό αέριο θα καταχωρούνται έως την 31η Μαΐου 2023 δικαιολογητικά αγορών της περιόδου 1.10.2022 έως 31.03.2023 με ημερομηνία έκδοσης του παραστατικού πληρωμής έως την 16η Μαΐου 2023 και το αντίστοιχο ποσό επιδόματος θα καταβάλλεται έως την 15η Ιουνίου 2023.

 Ποιοι είναι οι δικαιούχοι του επιδόματος

Δικαιούχοι του επιδόματος είναι:

  • Φυσικά πρόσωπα άγαμα ή έγγαμα ή σε κατάσταση χηρείας ή πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή εν διαστάσει ή διαζευγμένα, τα οποία για τη θέρμανσή τους καταναλώνουν πετρέλαιο εσωτερικής καύσης θέρμανσης ή φυσικό αέριο ή υγραέριο ή καυσόξυλα ή βιομάζα (πέλετ). Ειδικά για τους έγγαμους ή τα πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, δικαιούχος είναι ο υπόχρεος σε υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ή ένας εκ των δύο σε περίπτωση υποβολής χωριστής δήλωσης.
  • Τα φυσικά πρόσωπα, για την κατανάλωση των επιδοτούμενων με την παρούσα ειδών καυσίμων θέρμανσης, για τα ακίνητα τα οποία χρησιμοποιούν ως κύρια κατοικία κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης, είτε αυτά μισθώνονται είτε είναι δωρεάν παραχωρούμενα ή ιδιοκατοικούνται. Ειδικά για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης στους καταναλωτές καυσόξυλων και βιομάζας (πέλετ) τίθεται ως πρόσθετη προϋπόθεση το ακίνητο να βρίσκεται σε οικισμό με πληθυσμό ίσο ή κατώτερο των 2.500 κατοίκων.

Εξαιρούνται του επιδόματος θέρμανσης όσοι:

  • κατείχαν το 2021 αυτοκίνητα άνω των 1.928 κυβικών εκατοστών, σκάφη άνω των 5 μέτρων και αεροσκάφη,
  • κατά τη διάρκεια του 2021 δήλωσαν «φιλοξενούμενοι»
  • διέθεταν το 2021 Ι.Χ. αυτοκίνητα περισσότερα των δύο.

Ποιοι παίρνουν επίδομα χαμηλότερο από το… κατώτατο

Εδώ θα πρέπει οι δικαιούχοι να προσέξουν κάτι ακόμη: Υπάρχει περίπτωση κάποιος να εισπράξει και χαμηλότερο ποσό από το κατώτατο των 150 ευρώ, εφόσον βεβαίως ισχύσουν ανάλογες με τις προηγούμενες χρονιές αποφάσεις:

Συγκεκριμένα, υπήρχε πρόβλεψη σύμφωνα με την οποία «Σε περίπτωση που η αξία αγοράς υπολείπεται του ανωτέρω ορίου, ο δικαιούχος λαμβάνει επίδομα ίσο με το ήμισυ (1/2) της αξίας των αγορών που πραγματοποίησε το ίδιο διάστημα».

Με άλλα λόγια, αν κάποιος δεν κάνει αγορές καυσίμων κόστους τουλάχιστον 300 ευρώ (ποσό που είναι διπλάσιο του κατώτατου ορίου) και προμηθευτεί για παράδειγμα πετρέλαιο αξίας 100 ευρώ, τότε θα εισπράξει ως επίδομα 50 ευρώ, χρήματα που αντιστοιχούν στο μισό του κόστους της προμήθειάς του.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.