Quantcast
Μητσοτάκης: Οι δηλώσεις του για το πρόγραμμα στέγης των νέων - enikonomia.gr
share

Μητσοτάκης: Οι δηλώσεις του για το πρόγραμμα στέγης των νέων

δημοσιεύτηκε:

Το πρόγραμμα για τη στέγη των νέων είναι πολύ επεξεργασμένο και αύριο θα εξειδικευτεί από τους αρμόδιους υπουργούς, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο πλαίσιο της 86ης ΔΕΘ

Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε πάντως ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο αλλαγών. Όπως είπε χαρακτηριστικά  ο Πρωθυπουργός «το σχέδιο είναι πολύ επεξεργασμένο και επειδή αντιλαμβάνομαι ότι αποτελεί αντικείμενο συζήτησης και προβληματισμού σε όλα τα πολιτικά κόμματα οποιαδήποτε άλλη ενδιαφέρουσα πρόταση η οποία να είναι τεκμηριωμένη, στοιχειοθετημένη και επεξεργασμένη, θα έλεγα ότι  είμαι διατεθειμένος να την αξιολογήσω πολύ  σοβαρά.»

Και συνέχισε λέγοντας ότι «Θα δοθεί αύριο η ευκαιρία στους συναρμόδιους υπουργούς να παρουσιάσουν πιο αναλυτικά το πρόγραμμα το οποίο εκπονούμε για τη στέγη, ειδικά των νέων. Είναι ένα πρόγραμμα το  οποίο κινείται σε πολλούς διαφορετικούς  άξονες:

  • Κάποια μέτρα όπως το επίδομα στέγασης για τους φοιτητές εφαρμόζονται αμέσως,
  • Κάποια άλλα προγράμματα μπορεί να υλοποιηθούν πολύ σύντομα, όπως για παράδειγμα το καινούργιο δανειοδοτικό εργαλείο το οποίο θα δίνει τη δυνατότητα σε νέους να μπορούν να παίρνουν δάνεια με εξαιρετικά χαμηλό επιτόκιο,  πολύ χαμηλότερο από το ισοδύναμο επιτόκιο το οποίο θα πλήρωναν εάν νοικιάζανε σπίτι.
  • Θα είναι μέτρα  όπως για πχ η αύξηση του ορίου για τη Golden Visa ώστε να μην υπάρχει αυτός ο ανταγωνισμός σε κάποιες πόλεις  της πατρίδας μας ανάμεσα σε ξένους επενδυτές που διεκδικούν  σπίτια αυτής της αξίας για να αποκομίσουν τα οφέλη από τη συμμετοχή στο πρόγραμμα τους.  Αλλά προφανώς χρειάζονται πολύ περισσότερο χρόνο».

Το παράδειγμα με τις φοιτητικές εστίες

Εν συνεχεία παρέθεσε ένα παράδειγμα για τις φοιτητικές εστίες.  «Γίνεται μεγάλη συζήτηση πάντα και την καταλαβαίνω:  το πόσο δύσκολο είναι ένας  φοιτητής που αναγκάζεται να πάει σε μια άλλη πόλη να βρει σπίτι και πόσο ακριβό είναι στη παρούσα συγκυρία. Και δεν θα  έπρεπε στην παρούσα λύση να είναι μόνο η επιδότηση του ενοικίου. Η επιδότηση είναι  αυξημένη κατά 50% ή και 100%  για φοιτητές που συγκατοικούν. Να το εξηγήσω αυτό:

Γίνεται γιατί με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να αυξήσουμε τη ζήτηση και για μεγαλύτερα σπίτια όχι μόνο για γκαρσονιέρες των 30,40 ή 50 τετραγωνικών μέτρων.   Εξάλλου η συγκατοίκηση των φοιτητών στο εξωτερικό είναι εξαιρετικά διαδεδομένη. Δεν βλέπω τον λόγο γιατί δεν μπορεί να συμβαίνει στη πατρίδα μας. Με αυτόν τον τρόπο όλοι εξοικονομούνε κάποια έξοδα. Αλλά οι φοιτητικές εστίες είναι πάρα πολύ σημαντικές. Τα Πανεπιστήμια έχουν χώρο. Υπάρχει η δυνατότητα μέσω σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα να  χτίσουμε φοιτητικές εστίες τις οποίες να διαθέτουμε στους φοιτητές με πάρα πολύ χαμηλό τίμημα και είναι ένα project το οποίο βγαίνει και οικονομικά. Όπως αποδίδω και πάρα πολύ μεγάλη σημασία σε αυτήν την έννοια της κοινωνικής αντιπαροχής. Το κράτος έχει πάρα πολλά αδιάθετα οικόπεδα ή παλιά οικόπεδα τα οποία αυτή τη στιγμή  δεν μπορεί να τα αξιοποιήσει ή και παλαιά κτίρια. Η  δυνατότητα και μόνο να μπορεί να τα δώσει σε κάποιον ιδιώτη κατασκευαστή χωρίς κατ’  ανάγκη τίμημα, να γλιτώσει δηλαδή το κόστος της γης και να τα επιστρέψει ως κοινωνική αντιπαροχή», είπε.

«Ένα ποσοστό των διαμερισμάτων που θα κατασκευαστούν ώστε να είναι υποχρεωμένος  αυτός ο οποίος θα αναπτύξει τα ακίνητα να τα νοικιάζει με πολύ χαμηλό τμήμα είναι  κάτι το οποίο γίνεται σε πάρα πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Και απορώ γιατί δεν έχει γίνει στη πατρίδα μας. Υπάρχουν περιοχές ολόκληρες των μεγάλων μας πόλων που μπορούν να αναπτυχθούν σε αυτήν τη κατεύθυνση. Και έχουμε και εργαλεία που θα μπορούσαμε να δώσουμε σε αυτήν την κατεύθυνση, για να μπορούμε να κάνουμε αυτή την ανάπτυξη ακόμη πιο ελκυστική. Μιλάμε για ένα πρόγραμμα το οποίο έχει πολλές εκφάνσεις. Κάποια μέτρα είναι άμεσης εφαρμογής,  πχ τα καινούργια μέτρα του Εξοικονομώ, τα μέτρα για το επίδομα στέγασης για τους φοιτητές και έχουν πολύ μεγάλη σημασία»,  πρόσθεσε.

«Έχουμε σήμερα πάρα πολλά διαμερίσματα τα οποία είναι κλειστά και τα οποία δεν μπορούν να μπουν στην αγορά  με αποτέλεσμα να μειώνεται η προσφορά, να αυξάνεται η ζήτηση άρα να αυξάνονται οι τιμές. Το ερώτημα είναι πως μπορεί κάποιος να έχει ένα ακίνητο, ένα κλειστό διαμέρισμα να πρέπει να το ανακαινίσει χωρίς να χρειαστεί να καταβάλει ένα πολύ μεγάλο ποσό ώστε να μπορεί στην συνέχεια να το διαθέσει στην αγορά για να αυξηθούν  τα σπίτια τα οποία βγαίνουν στη αγορά.  Να αυξήσουμε δηλαδή την προσφορά σπιτιών για να μπορέσουμε να συγκρατήσουμε τις τιμές. Σε κάθε περίπτωση επειδή το σχέδιο είναι πολύ επεξεργασμένο και επειδή αντιλαμβάνομαι ότι αποτελεί αντικείμενο συζήτησης και προβληματισμού σε όλα τα πολιτικά κόμματα οποιαδήποτε άλλη ενδιαφέρουσα πρόταση η οποία να είναι τεκμηριωμένη, στοιχειοθετημένη  και επεξεργασμένη, θα έλεγα ότι  είμαι διατεθειμένος να την αξιολογήσω πολύ σοβαρά»,  σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.