Quantcast
Προκαταβολές συντάξεων: Έρχεται νέα πληρωμή από τον e-ΕΦΚΑ - Πότε θα γίνει και ποιους αφορά - enikonomia.gr
share

Προκαταβολές συντάξεων: Έρχεται νέα πληρωμή από τον e-ΕΦΚΑ – Πότε θα γίνει και ποιους αφορά

δημοσιεύτηκε:

Έρχεται νέα πληρωμή προκαταβολών συντάξεων (του ν.4778/21) από τον e-ΕΦΚΑ. Η πληρωμή θα γίνει την Πέμπτη, 31 Αυγούστου και θα αφορά τον μήνα Σεπτέμβριο 2023, όπως έχει γνωστοποιήσει με ανακοίνωση του το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Επίσης επισημαίνεται πως την ημέρα αυτή θα καταβληθεί το ποσό των  5,6 εκατ. ευρώ 2023 σε 15.000 συνταξιούχους.

Υπενθυμίζεται πως το ποσό προκαταβολής της σύνταξης που χορηγείται στους δικαιούχους φτάνει μέχρι και τα 384 ευρώ και δίνεται κυρίως σε πολίτες που δεν έχουν λάβει ούτε οριστική αλλά ούτε και προσωρινή σύνταξη και έχουν μείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς εισόδημα λόγω της καθυστέρησης της έκδοσης των εκκρεμών συντάξεων.

Τα ποσά

Συνεπώς οι πολίτες που έχουν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης λόγω γήρατος δικαιούνται να πάρουν προκαταβολή σύνταξης και τα ποσά που δίνονται είναι τα εξής:

  • 360 ευρώ: Το ποσό αυτό δίνεται στους ασφαλισμένους που έχουν συμπληρώσει κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης το 62ο έτος της ηλικίας τους και 15 έτη ή 4.500 ημέρες ασφάλισης ή δεν έχουν συμπληρώσει το 62ο έτος της ηλικίας τους με την προϋπόθεση όμως να πληρούν τη στιγμή της αίτησης τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης σύμφωνα με τις διατάξεις των ενταγμένων στον e-ΕΦΚΑ τέως φορέων κύριας ασφάλισης.
  • 384 ευρώ: Το ποσό αυτό χορηγείται στους ασφαλισμένους που έχουν συμπληρώσει κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης το 67ο έτος της ηλικίας τους και 15 έτη ασφάλισης ή 4.500 ημέρες ασφάλισης (αυτοτελώς ή διαδοχικά) σε οποιοδήποτε ενταγμένο στον e-ΕΦΚΑ τέως φορέα κύριας ασφάλισης ή το 62ο έτος της ηλικίας τους και 20 έτη ή 6.000 ημέρες ασφάλισης (αυτοτελώς ή διαδοχικά) σε οποιοδήποτε ενταγμένο στον e-ΕΦΚΑ τέως φορέα κύριας ασφάλισης.

Σημείωση: 384 ευρώ παίρνουν και οι ασφαλισμένοι που υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας με την προϋπόθεση όμως  να πληρούν τις κατά περίπτωση οριζόμενες ελάχιστες χρονικές προϋποθέσεις συνταξιοδότησης αλλά έχουν και εν ισχύ γνωμάτευση της αρμόδιας Υγειονομικής Επιτροπής των ΚΕΠΑ που πιστοποιεί το ελάχιστο απαιτούμενο ποσοστό αναπηρίας.

 

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.