Quantcast
Προσοχή στις ηλεκτρονικές απάτες: Έτσι σηκώνουν μεγάλα χρηματικά ποσά οι επιτήδειοι από τραπεζικούς λογαριασμούς - enikonomia.gr
share

Προσοχή στις ηλεκτρονικές απάτες: Έτσι σηκώνουν μεγάλα χρηματικά ποσά οι επιτήδειοι από τραπεζικούς λογαριασμούς

δημοσιεύτηκε:

Σημαντικά χρηματικά ποσά σηκώνουν το τελευταίο χρονικό διάστημα οι επιτήδειοι από τους τραπεζικούς λογαριασμούς θυμάτων ηλεκτρονικών απατών. Μερικά από τα e-mail, SMS κινητού τηλεφώνου που στέλνουν οι δράστες στους πολίτες αφορούν μεταξύ άλλων σε δήθεν επιστροφές φόρου από την Εφορία αλλά και για δήθεν αποστολή δεμάτων από εταιρείες ταχυμεταφορών, όπως ΕΛΤΑ προκειμένου να αποσπάσουν τους κωδικούς εισόδου στις υπηρεσίες ηλεκτρονικής τραπεζικής (e-banking) ή να αποκτήσουν τα πλήρη στοιχεία καρτών και  να προχωρήσουν στην εκτέλεση απατηλών συναλλαγών.

Οι απατές

Η απάτη με τις δήθεν επιστροφές φόρου

Το τελευταίο διάστημα οι δράστες ενημερώνουν μέσω e-mail-  που υποτίθεται προέρχεται από  το gov.gr (την Εφορία) – τους πολίτες  ότι δικαιούνται να πάρουν μετά την εκκαθάριση της δήλωσής τους ένα χρηματικό ποσό ως επιστροφή.

To μήνυμα αναφέρει τα εξής

«gov.gr

Σας γράφω για να σας ενημερώσω ότι η φορολογική σας δήλωση έχει υπολογιστεί από την Ελληνική Φορολογική Υπηρεσία και δικαιούστε επιστροφή φόρου ύψους 634,13 ευρώ. Παρακαλούμε  κάντε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο για να επιβεβαιώσετε τα στοιχεία σας προτού μπορέσουμε να επεξεργαστούμε την επιστροφή σας, διότι πρέπει να βεβαιωθούμε ότι η επιστροφή πιστώνεται στο σωστό λογαριασμό.

Επιβεβαιώσετε τώρα. 

Μόλις λάβουμε τα απαραίτητα στοιχεία από εσάς, θα ξεκινήσουμε την επεξεργασία της επιστροφής σας. Λάβετε υπόψη σας ότι μπορεί να χρειαστούν έως και 2 ημέρες για να εμφανιστούν τα χρήματα στο λογαριασμό σας. Σας διαβεβαιώνουμε ότι όλες oι πληροφορίες που παρέχονται θα παραμείνουν εμπιστευτικές και θα χρησιμοποιηθούν μόνο για σκοπούς της επεξεργασίας της επιστροφής  φόρου σας».

 

 

 

 

 

Εάν λοιπόν ο παραλήπτης  επικαιροποιήσει τα στοιχεία του τραπεζικού του λογαριασμού για να πιστωθεί το που δικαιούται και κλικάρει στο σύνδεσμο για την αποστολή των απαραίτητων στοιχείων, τότε το πρώτο λάθος μεταφέρεται σε μία ιστοσελίδα που προσομοιάζει με το e-banking κάποιας εκ των μεγάλων ελληνικών τραπεζών.

Ό,τι πληκτρολογεί ο πολίτης στη σελίδα αυτή, οι δράστες ενημερώνονται άμεσα και αυτόματα, αποκτούν τους κωδικούς και μπαίνουν στο αληθινό e-banking και  εν συνεχεία επιδιώκουν να μεταφέρουν χρήματα σε λογαριασμό τους.

Για να ολοκληρωθεί η διαδικασία της απάτης όμως το θύμα θα πρέπει να δώσει την επιβεβαίωσή του είτε μέσω ειδοποίησης στο m-banking είτε με την πληκτρολόγηση του κωδικού μίας χρήσης που λαμβάνει στο κινητό του τηλέφωνο. Εάν κάνει και αυτό το λάθος, τότε η διαδικασία της κλοπής ολοκληρώνεται.

Β. Η απάτη με την αποστολή δεμάτων από τα  ΕΛΤΑ

Μια άλλη απάτη που γίνεται από τους επιτήδειους αφορά τα SMS ή e-mails που στέλνουν για αποστολή δεμάτων από  δήθεν εταιρείες ταχυμεταφορών, όπως ΕΛΤΑ.

Το μήνυμα που λαμβάνουν τα θύματα αναφέρει τα εξής:

«Το δέμα σας έφτασε σήμερα στα ΕΛΤΑ.  Θέλουμε να σας ενημερώσουμε ότι λάβαμε τα στοιχεία της αποστολής σας για το δέμα και θα παραδοθεί στα Ελληνικά Ταχυδρομεία στην Αθήνα για εθνική παράδοση αύριο. Το θέμα σας θα αποθηκευτεί στο Κέντρο Διαλογής Θεσσαλονίκης μέχρι να επιβεβαιώσετε τα στοιχεία σας:

ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΤΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ 

Λάβετε υπόψη ότι έχετε μόνο 3 ημέρες αποθήκευσης και στη συνέχεια θα χρεωθείτε με επιπλέον 1,49 ευρώ για κάθε ημέρα αποθήκευσης. Με εκτίμηση, ΕΛΤΑ ».

 

 

 

 

Αν  λοιπόν το θύμα πληκτρολογήσει στη σελίδα που θα ανοίξει τα στοιχεία της κάρτας του, τότε αυτά θα χρησιμοποιηθούν για την εκτέλεση άλλης συναλλαγής, μεγαλύτερης αξίας.

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.