«Η υποχώρηση του δείκτη της ανεργίας στο 10%, που αποτελεί το πιο χαμηλό επίπεδο από το 2009, επιβεβαιώνει την προσήλωση της κυβέρνησης και, φυσικά, της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) στην εφαρμογή των κατάλληλων πολιτικών, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος που είναι η ανεργία στη χώρα μας να πέσει κάτω από το 8%, όσο το δυνατόν πιο σύντομα και σίγουρα έως το 2027» δηλώνει ο διοικητής της ΔΥΠΑ, Σπύρος Πρωτοψάλτης, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Παράλληλα, ο κ. Πρωτοψάλτης εξηγεί τον λόγο που, παρά την πτώση της ανεργίας, παρατηρείται αναντιστοιχία μεταξύ των δεξιοτήτων που έχουν οι άνεργοι και των δεξιοτήτων που αναζητούν οι επιχειρήσεις, επισημαίνοντας ότι αυτό οφείλεται στη διαχρονικά ελλειμματική διασύνδεση των συστημάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης με τις ανάγκες της οικονομίας και πρόκειται για ένα ευρωπαϊκής διάστασης ζήτημα.
Στο πλαίσιο αυτό, όπως αναφέρει, η ΔΥΠΑ υλοποιεί τη μεγαλύτερη δράση κατάρτισης που έχει γίνει ποτέ στη χώρα μας, με στόχο την κατάρτιση 500.000 πολιτών σε ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες έως το 2025, με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Επιπλέον, ο κ. Πρωτοψάλτης σημειώνει ότι, μέσω των προγραμμάτων, που θα υλοποιηθούν το 2024, η ΔΥΠΑ αποσκοπεί στη δημιουργία 50.000 νέων θέσεων εργασίας, «με έμφαση στις πληθυσμιακές ομάδες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην ένταξή τους στην αγορά εργασίας. Κυρίως, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ, θα “τρέξουν” προγράμματα που θα επιδοτήσουν την απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας, τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων και, βέβαια, την πρόσληψη ανέργων σε νέες θέσεις εργασίας. Επίσης, θα ξεκινήσουν αιτήσεις για μία ολοκληρωμένη παρέμβαση (συμβουλευτική, κατάρτιση και απασχόληση) για 7.500 ανέργους, τέσσερις πιλοτικές δράσεις σε διαφορετικές περιοχές της χώρας για συνολικά 22.500 ωφελούμενους, καθώς και μία μεγάλη δράση για νέους, ώστε να διευκολυνθεί η πρόσβασή τους στην αγορά εργασίας».
Μεταξύ άλλων, ο διοικητής της ΔΥΠΑ υπογραμμίζει ότι σχεδιάζονται παρεμβάσεις, με στόχο τη δικαιότερη κατανομή και την ενίσχυση του ανταποδοτικού χαρακτήρα του επιδόματος ανεργίας, καθώς και τη διεύρυνση της στήριξης των ανέργων. «Με τεχνική βοήθεια από τον ΟΟΣΑ, εξετάζουμε ένα διαφοροποιημένο μοντέλο για μία δικαιότερη κατανομή του επιδόματος, μέσω της στενότερης διασύνδεσής του με το εργασιακό ιστορικό του ανέργου και, ταυτόχρονα, εξετάζουμε πώς θα μπορούσε το επίδομα ανεργίας να είναι υψηλότερο, κυρίως τους πρώτους μήνες ανεργίας, ώστε να μην είναι τόσο απότομη η μείωση εισοδήματος, ανάλογα με τον ασφαλιστικό βίο του ανέργου και να αποκλιμακώνεται σταδιακά» διευκρινίζει ο κ. Πρωτοψάλτης και προσθέτει ότι, στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης, έχουν εξασφαλιστεί πόροι άνω των 100 εκατ. ευρώ, για να υλοποιηθεί μία πιλοτική δράση αναπροσαρμογής του επιδόματος και, αυτή την περίοδο, «είμαστε ακόμη σε στάδιο μελέτης».
«Όταν ετοιμαστούν οι προτάσεις, θα τις εισηγηθούμε στον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, για να παρθούν αποφάσεις και να προχωρήσει το πιλοτικό, από το οποίο και θα αντλήσουμε πραγματικά στοιχεία για το αποτέλεσμα των αλλαγών» συμπληρώνει ο διοικητής της ΔΥΠΑ.