Quantcast
Ψηφιακή εποχή και στον φόρο κληρονομιάς... αλλά όχι για όλους - Ποιες διαδικασίες γίνονται μέσω του myProperty - enikonomia.gr
share

Ψηφιακή εποχή και στον φόρο κληρονομιάς… αλλά όχι για όλους – Ποιες διαδικασίες γίνονται μέσω του myProperty

δημοσιεύτηκε:

Στην ψηφιακή εποχή περνούν πλέον και οι δηλώσεις φόρου κληρονομιάς, καθώς θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσα από την πλατφόρμα myProperty: Από την αρχή του έτους η πλατφόρμα  myProperty της ΑΑΔΕ έχει υποδεχθεί σχεδόν 150.000 δηλώσεις για μεταβιβάσεις ακινήτων, με τις περισσότερες να αφορούν αγοραπωλησίες και να ακολουθούν οι γονικές παροχές, ενώ δεν λείπουν και οι δηλώσεις για φόρο κληρονομιάς. Πάντως, αν και σε ηλεκτρονική εποχή κάποιες διαδικασίες πρέπει να γίνουν… χειρόγραφα.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Όσοι σπεύσουν να υποβάλουν ηλεκτρονικά τον φόρο κληρονομιάς θα πρέπει να προσέξουν και τα «ψιλά» γράμματα γιατί δεν γίνονται τα πάντα ψηφιακά: Υπάρχουν ακόμη περιπτώσεις οι οποίες απαιτούν ακόμη και σήμερα χειρόγραφες δηλώσεις.

Ποιες είναι οι περιπτώσεις που απαιτούν χειρόγραφες διαδικασίες

Ποιες είναι όμως οι περιπτώσεις που απαιτούνται ακόμα χειρόγραφες διαδικασίες;

δηλώσεις που αφορούν λοιπές περιπτώσεις επιβολής φόρου κληρονομιάς εξακολουθούν να υποβάλλονται σε έντυπη μορφή.

Ενδεικτικά σε έντυπη μορφή υποβάλλονται:

  • κάθε τροποποιητική δήλωση (είτε για νέο περιουσιακό στοιχείο είτε για ήδη δηλωθέν), εφόσον έχει ήδη υποβληθεί σε έντυπη μορφή άλλη δήλωση φόρου κληρονομιάς,
  • οι δηλώσεις που αφορούν ακίνητα εκτός Α.Π.Α.Α.,
  • οι δηλώσεις αναβολής φορολογίας,
  • οι δηλώσεις με αντικείμενο κινητά κάθε είδους ή μετρητά, για τα οποία, στην περίπτωση που δεν διασφαλίζεται η πληρωμή του φόρου από την περιουσία του υπόχρεου κληρονόμου, ο φορολογούμενος παρέχει ασφάλεια ή εγγυητική επιστολή τράπεζας, προκειμένου να βεβαιωθεί ο φόρος σε δόσεις,
  • οι δηλώσεις κληρονομιάς επικαρπίας, η οποία περιέρχεται λόγω θανάτου του επικαρπωτή στον ψιλό κύριο που έχει αγοράσει την ψιλή κυριότητα, για την οποία υπόκειται σε φόρο για τα υπόλοιπα δέκατα της αξίας της πλήρους κυριότητας.

Ακόμα, οι δηλώσεις που βρίσκονται στις Δ.Ο.Υ.: Για όσες δεν έχει εκδοθεί η πράξη προσδιορισμού του φόρου, διεκπεραιώνονται από τις Δ.Ο.Υ. χωρίς να απαιτείται η εκ νέου ηλεκτρονική υποβολή τους. Εφόσον ο υπόχρεος επιθυμεί να τις υποβάλει μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής, τότε υποχρεούται να ανακαλέσει τις υποβληθείσες δηλώσεις.

Επίσης, οι φορολογούμενοι οι οποίοι κληρονομούν ακίνητα ή κινητά περιουσιακά στοιχεία (χρηματικά ποσά, αυτοκίνητα κ.α.) πρέπει να γνωρίζουν ότι:

  • Για τις κληρονομιές δεν ισχύει το αφορολόγητο όριο των 800.000 ευρώ που ισχύει για γονικές παροχές και δωρεές προς του συγγενείς της Α΄ κατηγορίας ενώ από φέτος πολλοί φορολογούμενοι που κληρονομούν ακίνητα, θα κληθούν να πληρώσουν υψηλότερο φόρο καθώς από την 1η Ιανουαρίου 2022 έχουν ενεργοποιηθεί οι νέες αντικειμενικές αξίες οι οποίες σε περισσότερες από 7.000 περιοχές – ζώνες είναι αυξημένες.
  • Η κληρονομιά έως το ποσό των 150.000 ευρώ είναι αφορολόγητη. Από τις 150.000 ευρώ και πάνω εφαρμόζεται κλίμακα φορολόγησης, που προβλέπει φόρο 1% από τις 150.000 και μέχρι του ποσού των 300.000 ευρώ, από το ποσό των 300.000 ευρώ και μέχρι τις 600.000 ευρώ προκύπτει φόρος 5%, ενώ για τα ποσά που υπερβαίνουν τις 600.000 ευρώ προκύπτει φόρος 10%.
  • Ειδικά για την πρώτη κατοικία η απαλλαγή παρέχεται για αξία κατοικίας έως 200.000 ευρώ για κάθε ανήλικο ή άγαμο και μέχρι 250.000 ευρώ για έγγαμο, η οποία προσαυξάνεται κατά 25.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα και κατά 30.000 ευρώ για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα ανήλικα τέκνα, των οποίων την επιμέλεια έχει ο δικαιούχος. Στο ποσό της απαλλαγής περιλαμβάνεται και η αξία μιας θέσης στάθμευσης αυτοκινήτου και ενός αποθηκευτικού χώρου, για επιφάνεια εκάστου έως 20 τ.μ., εφόσον βρίσκονται στο ίδιο ακίνητο και αποκτώνται ταυτόχρονα. Επίσης, χορηγείται απαλλαγή για οικόπεδο αξίας μέχρι 50.000 ευρώ για κάθε ανήλικο ή άγαμο και μέχρι 100.000 ευρώ για κάθε έγγαμο, προσαυξανόμενη κατά 10.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα και κατά 15.000 ευρώ για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα τέκνα.
  • Ισχύει ειδικό αφορολόγητο φόρου κληρονομιάς 400.000 ευρώ για τον επιζώντα σύζυγο μετά από 5 έτη γάμου και τα ανήλικα τέκνα του.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.