Quantcast
Πώς θα στήσετε τη δική σας επιχείρηση με το νέο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ - enikonomia.gr
share

Πώς θα στήσετε τη δική σας επιχείρηση με το νέο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ

δημοσιεύτηκε:

Στη δημιουργία πολύ μικρών και μικρών, βιώσιμων επιχειρήσεων με έμφαση σε καινοτόμα σχέδια και στην ενίσχυση της απασχόλησης, στοχεύει το Πρόγραμμα “Νεοφυής Επιχειρηματικότητα” από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα – Επιχειρηματικότητα – Καινοτομία  του ΕΣΠΑ 2014-2020.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι προϋπολογισμού 120 εκατ. ευρώ και θα κατανεμηθεί σε δύο κύκλους (1ος κύκλος 2015: 40% και 2ος κύκλος 2016: 60%), οι επενδυτικές προτάσεις που θα υποβληθούν θα έχουν επιχορηγούμενο προϋπολογισμό έως 60.000 ευρώ και το ποσοστό ενίσχυσης ορίζεται στο 100%. Η συγκεκριμένη δράση στοχεύει στην ενίσχυση έως και 2.500 νέων επιχειρήσεων και στη δημιουργία 4.500 νέων θέσεων εργασίας.

Η προδημοσίευση του συγκεκριμένου προγράμματος που έχει τεθεί σε διαβούλευση προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να προετοιμαστούν έγκαιρα, αναρτήθηκε τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου στον διαδικτυακό τόπο του ΕΣΠΑ (www.espa.gr).

Όταν πραγματοποιηθεί η οριστική προκήρυξη του προγράμματος, η πρόσκληση που θα περιέχει τους τελικούς όρους και προϋποθέσεις, και τα δικαιολογητικά θα αναρτηθεί με όλα τα απαραίτητα συνοδευτικά αρχεία στον διαδικτυακό τόπο του ΕΣΠΑ www.espa.gr και της ΕΥΔ ΕΠΑνΕΚ www.antagonistikotita.gr.

Δυνητικοί δικαιούχοι της δράσης, για την ίδρυση νέας επιχείρησης, είναι φυσικά πρόσωπα που έχουν γεννηθεί πριν την 1.1.1991 ή ενώσεις αυτών, τα οποία:

είναι άνεργοι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ κατά την υποβολή της αίτησης ή
ασκούν επαγγελματική δραστηριότητα και δεν είναι έχουν σχέση μισθωτής εργασίας.
Σε περίπτωση σύστασης εταιρικού σχήματος πρέπει όλοι οι εταίροι να πληρούν τις προϋποθέσεις αυτές. Εισοδηματικά κριτήρια και για τις δύο κατηγορίες δικαιούχων θα τεθούν στην Πρόσκληση του Προγράμματος.

 

Προϋποθέσεις Επιλεξιμότητας

Οι επιχειρήσεις που θα συσταθούν στο πλαίσιο των επενδυτικών προτάσεων θα πρέπει:

* Να κάνουν έναρξη στη ΔΟΥ σε χρόνο και με νομική μορφή που θα ορίζονται στον Οδηγό του Προγράμματος (επισημαίνεται η μεταβολή ΚΑΔ στους ήδη ασκούντες επαγγελματική δραστηριότητα δεν συνιστά σύσταση νέας επιχείρησης)
* Κάθε επιλέξιμο φυσικό πρόσωπο να συμμετέχει στην υποβολή μίας και μόνο επενδυτικής πρότασης (είτε αυτοτελώς, είτε σε επενδυτικό σχήμα).
* Το επιχειρηματικό σχέδιο να αφορά στις επιλέξιμες κατηγορίες επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, καθ’ όλη τη διάρκεια της επένδυσης.
* το συνολικό ποσό των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας που έχει λάβει στο παρελθόν η επιχείρηση, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης από αυτή τη Δράση, να μην υπερβαίνει το ποσό των 200.000 ευρώ (ή 100.000 ευρώ για τον τομέα των μεταφορών) μέσα σε μία τριετία (τρέχον οικονομικό έτος και τα δύο προηγούμενα οικονομικά έτη) πριν από την ημερομηνία ένταξης της πρότασης.

 

Ενισχυόμενοι τομείς προτεραιότητας

Οι ενισχυόμενες δραστηριότητες θα πρέπει να αφορούν στους παρακάτω Τομείς Προτεραιότητας του «Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» (ΕΠΑΝΕΚ):

* Αγροδιατροφή
* Ενέργεια
* Πολιτιστικές και Δημιουργικές Βιομηχανίες
* Εφοδιαστική Αλυσίδα
* Περιβάλλον
* Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ)
* Υγεία – Φάρμακα
* Υλικά – Κατασκευές

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.