Quantcast
"Ραντεβού" με την εφορία: Ποιες υποχρεώσεις πρέπει να τακτοποιηθούν έως τις 29 Ιουλίου - enikonomia.gr
share

“Ραντεβού” με την εφορία: Ποιες υποχρεώσεις πρέπει να τακτοποιηθούν έως τις 29 Ιουλίου

δημοσιεύτηκε:

 Έρχεται νέος “φορολογικός καύσωνας ” καθώς οι πολίτες θα  πρέπει να κλείσουν έως τις 29 Ιουλίου τέσσερα “ραντεβού” με την εφορία.

Αναλυτικά:  

Φόρος εισοδήματος: Πρώτη δόση 

Οι φορολογούμενοι (φυσικά πρόσωπα)  μπορούν να εξοφλήσουν τον φόρο εισοδήματος  για το φορολογικό έτος 2021 με δύο τρόπους:

  • είτε να τον εξοφλήσουν εφάπαξ στις  29η Ιουλίου και να επωφεληθούν της έκπτωση 3% επί του συνολικού φόρου.
  • είτε να  πληρώσουν έως τις 29 Ιουλίου την πρώτη δόση από τις 8 μηνιαίες ισόποσες δόσεις  με την τελευταία να πρέπει να καταβληθεί στις 28 Φεβρουαρίου 2023.

Όσοι δεν μπορούν να ακολουθήσουν τον προγραμματισμό του υπουργείου Οικονομικών για την καταβολή των δόσεων του φόρου,  έχουν την δυνατότητα να  εντάξουν την οφειλή τους στην πάγια ρύθμιση της εφορίας των έως 24 δόσεων. Οι τράπεζες δίνουν τη δυνατότητα αποπληρωμής μέσω πιστωτικής κάρτας σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις.

ΕΝΦΙΑ: τέταρτη δόση

Έως τις 29 Ιουλίου θα πρέπει οι ιδιοκτήτες ακινήτων να καταβάλουν την τρίτη δόση του ΕΝΦΙΑ από τις δέκα δόσεις, με τη τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ να πρέπει να καταβληθεί στα τέλη Φεβρουάριου του 2023. Επίσης σημειώνεται ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν τη δυνατότητα να  τακτοποιήσουν  την οφειλή του ΕΝΦΙΑ  μέσω της πάγιας ρύθμισης των 24 δόσεων. Ωστόσο, οι 24 μηνιαίες δόσεις επιβαρύνονται με ετήσιο επιτόκιο γύρω στο 5% ενώ υπάρχει και η λύση των 12 άτοκων δόσεων που προσφέρουν οι τράπεζες με τις πιστωτικές κάρτες.

Επιστρεπτέα προκαταβολή: οι οφειλές

Με δύο τρόπους μπορούν να εξοφλήσουν την ενίσχυση των κύκλων της επιστρεπτέας προκαταβολής οι υπόχρεοι. Αναλυτικά:

  • είτε εφάπαξ έως τις 29 Ιουλίου και να κερδίσουν έκπτωση 15% επί του συνολικού ποσού.
  • είτε έως τις 29 Ιουλίου και να καταβάλουν τη πρώτη δόση της ενίσχυσης των κύκλων της επιστρεπτέας προκαταβολής εφάπαξ . Στο πλαίσιο αυτό έχουν την δυνατότητα οι υπόχρεες επιχειρήσεις να πληρώσουν σε έως 96 άτοκες μηνιαίες δόσεις την οφειλή.

ΦΠΑ για ελεύθερους επαγγελματίες

Στις 29 Ιουλίου λήγει και η προθεσμία για την απόδοση του ΦΠΑ στο δημόσιο από ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.