Quantcast
Reuters: 30% πιο ακριβό φέτος το σουβλάκι - Μείωσαν την κατανάλωση οι Έλληνες, τι λένε οι τουρίστες - enikonomia.gr
share

Reuters: 30% πιο ακριβό φέτος το σουβλάκι – Μείωσαν την κατανάλωση οι Έλληνες, τι λένε οι τουρίστες

δημοσιεύτηκε:

Στις νέες ανατιμήσεις που έχουν γίνει στο πιο “αγαπημένο” φαγητό των Ελλήνων, το σουβλάκι αναφέρεται δημοσίευμα του Reuters.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η μέση τιμή στο σουβλάκι έχει αυξηθεί πολύ πιο γρήγορα από τις βασικές μετρήσεις του πληθωρισμού που κυμαίνονται σε υψηλό 28 ετών γύρω στο 10% στην Ελλάδα. Δηλαδή το κόστος για το κλασικό ελληνικό φαγητό με ψητό κρέας τυλιγμένο σε πίτα με σαλάτα και τζατζίκι στην Αθήνα έχει αυξηθεί κατά 30% από το περασμένο καλοκαίρι, καθώς η  μέση τιμή του “σκαρφαλώνει” στα  3,30 ευρώ.

Το κόστος των κύριων συστατικών του γνωστού σνακ -κρέας, λαχανικά και ηλιέλαιο- αυξάνεται απότομα μαζί με τις τιμές της ενέργειας καθώς ο πόλεμος και η πανδημία διαταράσσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού και το κύμα ακρίβειας αποκαλύπτει μερικές από τις κύριες πιέσεις που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία.

Τι λένε ιδιοκτήτες σουβλατζίδικων και καταναλωτές

 Για τις ανατιμήσεις στο σουβλάκια μιλούν οι επιχειρηματίες του κλάδου και καταναλωτές στο Reuters. Αναλυτικά:
 Επιχειρηματίες του κλάδου 
  • “Ο πόλεμος στην Ουκρανία μας έχει επηρεάσει πολύ”, λέει ο 79χρονος ιδιοκτήτης  σουβλατζίδικου στο Μοναστηράκι, Θανάσης Γκόλας. ” Οι Έλληνες πελάτες έχουν μειωθεί σημαντικά”, προσθέτει και σημειώνει ότι έως τώρα το σουβλάκι θεωρούνταν ως το πιο φθηνό σνακ για τους καταναλωτές ωστόσο τώρα  αυτό αρχίζει και γίνεται “είδος πολυτελείας ”  για τους καταναλωτές καθώς οι πολίτες με περιορισμένα budget  σκέφτονται διπλά πριν το αγοράσουν.
  • “Ελπίζω ο πόλεμος να τελειώσει σύντομα”, λέει  από την πλευρά του ο ιδιοκτήτης οικογενειακού εστιατορίου της Ακρόπολης, Σπύρος Μπαϊρακτάρης και προσθέτει ότι προσπαθεί να διατηρήσει την τιμή στο σουβλάκι στα επίπεδα κάτω των 3 ευρώ μετά την σημαντική αύξηση που έχει στον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος.
  • Η Ένωση Ψητοπωλείων και Εστιατορίων στην Αθήνα αναφέρει ότι η τιμή του χοιρινού κρέατος έχει αυξηθεί κατά 30% τους τελευταίους 12 μήνες λόγω του ότι η εισαγωγή του ηλιέλαιου από την Ουκρανία έχει αυξηθεί κατά 125% και οι λογαριασμοί ρεύματος έχουν αυξηθεί πάνω από 100%.
 σουβλάκια
Οι καταναλωτές 
Για τις ανατιμήσεις στο σουβλάκι μιλούν και οι καταναλωτές. Aναλυτικά:
  • “Παλιότερα αγόραζα 2 ή 3 σουβλάκια, ωστόσο σήμερα αγοράζω μόνο ένα διότι αυτό είναι πολύ ακριβό και οι μισθοί αυτή τη στιγμή είναι χαμηλοί”, λέει η 58χρονη καθαρίστρια Μαρίνα Ντότση που αμείβεται με 720 ευρώ μηνιαίως.
  • Ωστόσο δεν έχουν την ίδια άποψη για τις ανατιμήσεις στο σουβλάκι οι τουρίστες της χώρας .” Θα πλήρωνα 10 ευρώ γι’ αυτό το σουβλάκι, είναι νόστιμο” , είπε ο Ντέιβ Ντίσις  από την πολιτεία Τζόρτζια των ΗΠΑ.
Πηγή Πληροφοριών: Reuters 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.