Quantcast
Ρεύμα: Αυτά είναι τα νέα δεδομένα για τους λογαριασμούς - Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις τιμές και την ρήτρα αναπροσαρμογής - enikonomia.gr
share

Ρεύμα: Αυτά είναι τα νέα δεδομένα για τους λογαριασμούς – Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις τιμές και την ρήτρα αναπροσαρμογής

δημοσιεύτηκε:

Διευκρινίσεις για το εάν θα υπάρξουν αλλαγές το επόμενο διάστημα στους λογαριασμούς ρεύματος των καταναλωτών έδωσε σήμερα ο ενεργειακός σύμβουλος Νικήτας Μακρίδης, μλώντας στην  ΕΡΤNEWS. «Δεν αλλάζουν τόσα πολλά πράγματα. Ουσιαστικά τον τελευταίο χρόνο είχαμε τιμολόγια τα οποία ο καταναλωτής μπορούσε να μάθει την τιμή τους ένα μήνα πριν. Δηλαδή είχαμε τιμολόγια σταθερής τιμής για έναν μήνα και την τιμή την ξέραμε την 1η του μήνα. Αυτά τα τιμολόγια θα συνεχίσουν να υπάρχουν», τόνισε με έμφαση ο κ. Μακρίδης.

Και υπενθύμισε πως μέχρι στιγμής «ήταν  υποχρεωτικό να υπάρχει σταθερή τιμή για 1 μήνα. Εφόσον λήγει αυτή η περίοδος, δεν λήγουν όμως και αυτά τα προϊόντα, θα συνεχίσουν να υπάρχουν. Μετά θα συνεχίσουν να υπάρχουν τα σταθερά τιμολόγια, τα οποία για όλη τη διάρκεια της σύμβασης ξέρεις πόσο πληρώνεις, που κι αυτά υπήρχαν αλλά δεν λάμβαναν επιδότηση. (..) Και τρίτον, επανέρχονται τα τιμολόγια μεταβλητής τιμής, με μορφή την οποία μπορεί να επιλέξει κάθε πάροχος πώς ακριβώς θα τα παρουσιάσει».

Δείτε παρακάτω το σχετικό ΒΙΝΤΕΟ

 

Ρεύμα: Οι 3 κατηγορίες τιμολογίων από την 1η Ιανουαρίου 2024 

Υπενθυμίζεται πως χθες η  ΡΑΑΕΥ ανέφερε σε απόφαση της πως προκρίνει από την 1η Ιανουαρίου 2024 τρεις κατηγορίες τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας (ρεύματος -φυσικού αερίου) με αντίστοιχη χρωματική επισήμανση για να τις ξεχωρίζουν οι καταναλωτές. Αναλυτικά, σύμφωνα με την απόφαση προβλέπονται οι εξής κατηγορίες τιμολογίων:

  • Σταθερά καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος της σύμβασης που θα επισημαίνονται με μπλε χρώμα.
  • Κυμαινόμενα με ανακοίνωση της τιμής είτε πριν την εφαρμογή της (π.χ. η τιμή του Ιανουαρίου θα ανακοινωθεί την 1η Ιανουαρίου), είτε απολογιστικά (στο ίδιο παράδειγμα η τιμή του Ιανουαρίου θα οριστικοποιείται έως δύο μήνες μετά το μήνα κατανάλωσης, δηλαδή έως το Μάρτιο) που θα επισημαίνονται με πράσινο χρώμα. Στο ίδιο πλαίσιο (θα επισημαίνονται επίσης με πράσινο χρώμα) εντάσσονται και τα προϊόντα μεικτής τιμολόγησης, η τιμή των οποίων θα ανακοινώνεται είτε την πρώτη μέρα του μήνα μετά τον μήνα εφαρμογής της είτε την πρώτη μέρα του τρίτου μήνα μετά τον μήνα εφαρμογής της.
  • Προϊόντα δυναμικής τιμολόγησης, τα οποία μπορούν να κυμαίνονται ακόμη και μέσα στην ημέρα και προσφέρονται μόνο στους καταναλωτές που έχουν έξυπνο μετρητή. Αυτά θα επισημαίνονται με πορτοκαλί χρώμα.

Πώς θα λειτουργήσει το νέο καθεστώς 

Το νέο καθεστώς διαδέχεται το έκτακτο πλαίσιο που ίσχυσε από πέρυσι λόγω της ενεργειακής κρίσης και περιελάμβανε πλαφόν στις τιμές αποζημίωσης των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής και ανακοίνωση των τιμών λιανικής που ισχύουν κάθε μήνα έως τις 20 του προηγούμενου μήνα. Το καθεστώς αυτό έχει παραταθεί και θα ισχύσει έως τις 31 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με την ΡΑΑΕΥ, η λήξη των έκτακτων μέτρων θα οδηγήσει σε ευρύτατη αλλά και ουσιώδη τροποποίηση των συμβάσεων προμήθειας, είτε αυτές συνήφθησαν πριν την εφαρμογή των εν λόγω μέτρων, είτε κατά τη διάρκειά τους. Η Αρχή αναφέρει ότι οι προμηθευτές οφείλουν να προγνωστοποιήσουν τους τροποποιημένους όρους στους πελάτες τους με διακριτή έντυπη ή ηλεκτρονική επιστολή:

  • της Σύμβασης Προμήθειας έως και την 1η Νοεμβρίου 2023 και φέρουν το βάρος απόδειξης
  • της εμπρόθεσμης εκπλήρωσης της ανωτέρω υποχρέωσής τους.

Αναφέρει ακόμη ότι η προγνωστοποίηση υποκαθιστά την απαίτηση του Κώδικα Προμήθειας για ρητή συναίνεση του καταναλωτή εφόσον ο τελευταίος δεν εναντιωθεί.

Τι θα γίνει με την ρήτρα αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ρεύματος

Το μέτρο της ρήτρας αναπροσαρμογής φαίνεται πως θα επιστρέψει από τις αρχές του 2024 στα τιμολόγια ρεύματος. Όπως ανέφερε χθες σε ανακοίνωση της η ΡΑΑΕΥ, με το πλαίσιο των νέων συμβάσεων που θα εφαρμοστεί από το νέο έτος στην αγορά, θα επανέλθει η ρήτρα αναπροσαρμογής και θα είναι υποχρεωτική η χρωματική σήμανση (πράσινη, μπλε, πορτοκαλί) προκειμένου να  μπορεί να το διακρίνει ο καταναλωτής.
Πάντως σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του ρυθμιστή, ο κάθε πάροχος θα είναι υποχρεωμένος να ενημερώνει τον πελάτη για τα νέα δεδομένα χρέωσης στο ρεύμα και αυτός με τη σειρά του θα πρέπει να συναινέσει / να διαφωνήσει και να δηλώσει το νέο τιμολόγιο που μεταφέρεται. Αν δεν απαντήσει μέσα σε 30 ημέρες εγγράφως τότε θα θεωρείται ότι συναινεί στην αλλαγή. Επιπλέον επισημαίνεται πως ο καταναλωτής που θα επιλέξει να ενταχθεί σε άλλο τιμολόγιο ρεύματος από αυτό που είναι , τότε θα πρέπει να συνάψει νέα  σύμβαση προκειμένου να μην ενταχθεί  στην καθολική υπηρεσία των  καταναλωτών με απλήρωτους λογαριασμούς, όπου το τιμολόγιο προσαυξημένο κατά 5%
Σημειώνεται πως το νέο καθεστώς για τους λογαριασμούς ρεύματος αφορά όλους τους οικιακούς καταναλωτές καθώς από την επόμενη χρονιά δεν θα εφαρμοστούν τα έκτακτα μέτρα στήριξης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και ξεπαγώνει η ρήτρα αναπροσαρμογής.

Θα αυξηθούν οι τιμές στους λογαριασμούς ρεύματος το επόμενο διάστημα;

Ο ενεργειακός σύμβουλος Νικήτας Μακρίδης εκτίμησε πως δεν θα αυξηθούν σημαντικά το επόμενο διάστημα οι τιμές ρεύματος στους λογαριασμούς των καταναλωτών. «Εφόσον διατηρούνται τα τιμολόγια όπως είναι αυτή τη στιγμή, δεν νομίζω ότι θα υπάρχουν μεγάλες διαφοροποιήσεις. Αυτό που θα πρέπει να κρατήσουμε είναι ότι επανέρχονται τα τιμολόγια μεταβλητής τιμής. Όσοι είναι αυτή τη στιγμή σε σταθερό τιμολόγιο ενός μήνα θα μεταβούν σε τιμολόγιο μεταβλητής τιμής, γιατί μέσα στη σύμβαση τους αυτό προβλέπεται (…) και σύμφωνα με αυτά που γράφει ΡΑΕ στο κείμενό της υπάρχει σχετική νομοθετική ρύθμιση που ισχύει ήδη, στην οποία εξακολουθεί να απαγορεύεται ένας πελάτης που είναι σε τιμολόγιο μεταβλητής τιμής να έχει πέναλτι αποχώρησης», σημείωσε με έμφαση και ανέφερε πως  «το πιο άμεσο όπλο του καταναλωτή είναι είτε να πάει σε ένα τιμολόγιο σταθερής τιμής και θα θεωρεί ότι είναι φθηνό, είτε να ελέγχει κατά τακτά χρονικά διαστήματα τις τιμές σε όλες τις εταιρείες και να επιλέγει». «Στο προηγούμενο καθεστώς που ήταν εύκολη η σύγκριση των τιμολογίων είδαμε ότι  ο κόσμος αντέδρασε θετικά  και υπήρχαν προϊόντα τα οποία ήταν πολύ φθηνότερα του μέσου όρου», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ.Μακρίδης.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.