Quantcast
Ρεύμα: Αυτό είναι το νέο μοντέλο επιδοτήσεων στους λογαριασμούς - Τι είπε ο Σκυλακάκης για την ρήτρα αναπροσαρμογής - enikonomia.gr
share

Ρεύμα: Αυτό είναι το νέο μοντέλο επιδοτήσεων στους λογαριασμούς – Τι είπε ο Σκυλακάκης για την ρήτρα αναπροσαρμογής

δημοσιεύτηκε:

Έρχεται και επισήμως το  τέλος των οριζοντίων  κρατικών  επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος των καταναλωτών. Όπως προκύπτει από όσα δήλωσε σήμερα ο  υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην τηλεοπτική εκπομπή του ΑΝΤ1 “Στούντιο με θέα”, μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους θα ισχύσουν οι πολιτικές των οριζόντιων κρατικών επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος, ενώ εντός των επόμενων εβδομάδων αναμένεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση τον σχεδιασμό της λιανικής αγοράς ενέργειας για την επόμενη μέρα.

Επίσης ο κ. Σκυλακάκης  επανέλαβε πως, το πλαίσιο με τις οριζόντιες επιδοτήσεις έχει ημερομηνία λήξης και πως αυτό θα αντικατασταθεί από ένα πιο στοχευμένο τρόπο ενισχύσεων. Διευκρίνισε δε πως εάν οι τιμές του ρεύματος  ξεφύγουν πάλι, τότε οι  καταναλωτές θα προστατευτούν και δεν θα πληρώσουν “φουσκωμένες” τιμές ανά κιλοβατώρα, όπως συμβαίνει τώρα καθώς υπάρχει η πάγια δέσμευση της κυβέρνησης για παρέμβαση.

Έρχεται μεγάλο “ενεργειακό” πακέτο

Την ίδια στιγμή άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ανακοινωθεί εντός του μήνα  ένα μεγάλο “ενεργειακό” πακέτο, όπου ο ένας βασικός πυλώνας που θα αφορά τους ευάλωτους πολίτες και το άλλο το θέμα των στρατηγικών κακοπληρωτών. Παράλληλα, θα υπάρξει μέριμνα για τους πολύτεκνους, που, όμως, όπως είπε δεν αντιμετωπίζονται ως ευάλωτοι.

«Θα παρέμβουμε με στόχο τους στρατηγικούς κακοπληρωτές και όχι τους ξεχασιάρηδες » είπε ο κ Σκυλακάκης.  «Είναι διαφορετικό εάν ξεχάσεις ένα λογαριασμό και διαφορετικό  ένα το κάνει κάποιος τακτικά» τόνισε ο κ. Σκυλακάκης, που προσδιόρισε ότι οι εν λόγω μπαταχτσήδες ανέρχονται σε έναν αριθμό “κάποιων χιλιάδων”. Παράλληλα, ανέφερε ότι υπόθεση των εταιρειών προμήθειας είναι η είσπραξη των χρεών που έχουν συσσωρεύσει οι “κόκκινοι” οφειλέτες.

Η ρήτρα αναπροσαρμογής

Σε σχέση με τη νέα μορφή των τιμολογίων, όπως τα παρουσίασε η Ρυθμιστική Αρχή, ο κ. Σκυάκάκης ανέφερε ότι οι καταναλωτές είναι εκείνοι που θα επιλέξουν στα τιμολόγια, εάν θα έχουν κάποια ρήτρα ή όχι, σημειώνοντας ότι μια συντηρητική κίνηση είναι για τον καταναλωτή να επιλέξει ένα τιμολόγιο με προαναγγελία της τιμής. Σημειώνεται ότι τέτοια, πέρα από τα σταθερά, που όμως, έχουν υψηλές τιμές, είναι τα κυμαινόμενα τιμολόγια που επισημαίνονται με πράσινο χρώμα.

Η συγκεκριμένη κατηγορία τιμολογίων υποδιαιρείται σε:

  • Κυμαινόμενα τιμολόγια με ανακοίνωση τιμής ex-ante. Πρόκειται για τιμολόγια με κυμαινόμενη χρέωση (€/KWh), η οποία: (α) είτε προκύπτει από υπολογιστικό τύπο ο οποίος συνδέεται με δείκτες της χονδρεμπορικής αγοράς οι οποίοι εκκαθαρίζονται πριν την έναρξη του μήνα κατανάλωσης, (β) είτε προκύπτει από συνδυασμό σταθερής χρέωσης προμήθειας και μηχανισμού διακύμανσης ο οποίος εκκαθαρίζεται πριν την έναρξη του μήνα κατανάλωσης.
  • Κυμαινόμενα τιμολόγια με ανακοίνωση τιμής ex post. Πρόκειται για τιμολόγια με κυμαινόμενη χρέωση (€/KWh), η οποία όπως και στην προηγούμενη περίπτωση προκύπτει από υπολογιστικό τύπο ο οποίος συνδέεται με δείκτες της χονδρεμπορικής αγοράς είτε από συνδυασμό σταθερής χρέωσης προμήθειας και μηχανισμού διακύμανσης ο οποίος εκκαθαρίζεται το αργότερο δύο μήνες μετά τον μήνα κατανάλωσης.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.