Quantcast
Ρεύμα: Γιατί η ελληνική αγορά ηλεκτρισμού ήταν από τις πιο ακριβές στην Ευρώπη - Ποια είναι η εικόνα σήμερα - enikonomia.gr
share

Ρεύμα: Γιατί η ελληνική αγορά ηλεκτρισμού ήταν από τις πιο ακριβές στην Ευρώπη – Ποια είναι η εικόνα σήμερα

δημοσιεύτηκε:

Η Ελλάδα είχε την τέταρτη ακριβότερη τιμή χονδρικής ηλεκτρικού ρεύματος στην Ευρώπη κατά το πρώτο οκτάμηνο του 2023 (Ιανουαρίου-Αυγούστου), όπως αυτό προέκυψε από τα στοιχεία  που παρουσίασε η αρμόδια ρυθμιστική αρχή ΡΑΑΕΥ στη Βουλή, στο πλαίσιο ερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό έγκειται σύμφωνα με την  ΡΑΑΕΥ κυρίως στο γεγονός ότι η τιμή του ρεύματος στη χώρα μας ήταν αρκετά” τσιμπημένη” τον Ιανουάριο καθώς ανήλθε στα 201 ευρώ /MWh. Και αυτό είχε ως  αποτέλεσμα την μεταχρονισμένη εφαρμογή της τιμής του φυσικού αερίου στην ελληνική αγορά σε αντίθεση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές όπου η τιμολόγηση γίνεται άμεσα.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα είχε χθες την  8η ακριβότερη τιμή ρεύματος στην Ευρώπη με 76,98 ευρώ/MWh. Ενώ πιο ακριβές αγορές από τη χώρα μας ήταν αυτή  της Ιρλανδίας (102,01 ευρώ/MWh) της Πορτογαλίας (98,33 ευρώ/MWh) και της Ισπανίας (96 ευρώ/MWh).

Ρεύμα: Πώς διαμορφώνεται σήμερα η τιμή του στη χώρα μας

Καλύτερα είναι τα σημερινά  στοιχεία του euenergy.live για την τιμή του ρεύματος στη χώρα μας. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της  ιστοσελίδας, η Ελλάδα έχει σήμερα την 18η ακριβότερη τιμή ρεύματος στην Ευρώπη (με 104.38 ευρώ ανά μεγαβατώρα). Πιο πάνω στην λίστα βρίσκονται η Ουκρανία με 3847.74 ευρώ ανά μεγαβατώρα, η  Λιθουανία – Λετονία και Εσθονία με  149.27 ευρώ ανά μεγαβατώρα, η Πολωνία 119.45 ευρώ ανά μεγαβατώρα, η Σλοβακία με  118.37 ευρώ ανά μεγαβατώρα, η Δανία και Ουγγαρία με  118.15 ευρώ, η Τσεχία  με  118.25 ευρώ ανά μεγαβατώρα, η Oλλανδία 117.77 ευρώ ανά μεγαβατώρα, η  Ιταλία 117.16 ευρώ ανά μεγαβατώρα, η Γερμανία με 112.94 ευρώ  ανά μεγαβατώρα, η Ελβετία με  111.68 ευρώ ανά μεγαβατώρα, η   Αυστρία  με 111.54 ευρώ ανά μεγαβατώρα, η  Σερβία 110.37ανά μεγαβατώρα και η  Βουλγαρία και  Ρουμανία  104.94 ευρώ ανά μεγαβατώρα.  Ωστόσο τη χαμηλότερη τιμή ρεύματος σήμερα στην Ευρώπη την έχει η Νορβηγία με 2.68  ευρώ ανά μεγαβατώρα. 

Τι εξετάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Στο τραπέζι του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας φαίνεται πως βρίσκεται από τις αρχές του 2024 ένα  νέο μοντέλο κρατικών επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος   το οποίο θα εστιάζει κυρίως στους  ευάλωτους καταναλωτές και που θα έχει ως στόχο την αντιμετώπιση του φαινομένου του «ενεργειακού τουρισμού» αλλά και των ρευματοκλοπών . Το μοντέλο αυτό δεν αναμένεται να έχει οριζόντια λογική.

 

 

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.