Quantcast
Ρεύμα: Έρχονται αυξήσεις στους λογαριασμούς από 1η Μαΐου - Οι χρεώσεις που θα τους... φουσκώσουν - enikonomia.gr
share

Ρεύμα: Έρχονται αυξήσεις στους λογαριασμούς από 1η Μαΐου – Οι χρεώσεις που θα τους… φουσκώσουν

δημοσιεύτηκε:

Έρχονται από την 1η Μαΐου αυξήσεις στις χρεώσεις λογαριασμών ρεύματος όλων των καταναλωτών, ύστερα από σχετική απόφαση που έλαβε η ΡΑΕ.  Υπενθυμίζεται πως στις 30 Μαρτίου η ΡΑΕ  προχώρησε σε αναπροσαρμογή των χρεώσεων που αφορούν στην ισχύ σύνδεσης και την ενέργεια.

Συνεπώς με τις νέες χρεώσεις το συνολικό κόστος που θα πληρώνει ένα νοικοκυριό με μονοφασική σύνδεση ισχύος 8 kVA θα αυξηθεί κατά 22%. Για παράδειγμα μία οικογένεια που ηλεκτροδοτείται με τριφασική σύνδεση ισχύος 25 kVA θα έχει μια επιβάρυνση της τάξεως σχεδόν του 77% ενώ στο συνολικό κόστος του λογαριασμού ρεύματος (μόνο οι ανταγωνιστικές και ρυθμιζόμενες χρεώσεις) για την πρώτη περίπτωση η συνολική επιβάρυνση θα είναι 2,5% και για τη δεύτερη περίπτωση 7,5%.

Τι σημαίνει αυτό στην πράξη

Ένας μέσος καταναλωτής (25 KVA ισχύ και 3.750 kWh ετήσια κατανάλωση) θα χρεωθεί με 174 ευρώ σε ετήσια βάση για τα τέλη δικτύου διανομής, από 98 ευρώ που χρεωνόταν μέχρι σήμερα,  όπως αυτό προκύπτει από τους υπολογισμούς των νέων χρεώσεων που έκανε το allazorevma.gr.

Έως τώρα, οι οικιακοί καταναλωτές της χαμηλής τάσης καταβάλουν ένα ποσό για το δίκτυο διανομής ρεύματος (ΔΕΔΔΗΕ) το οποίο προκύπτει με υπολογισμούς που βασίζονται στη μοναδιαία πάγια χρέωση που σήμερα είναι στα 0,52 ευρώ/kVA αλλά και στη μοναδιαία χρέωση ενέργειας που σήμερα είναι στα 0,02130 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Η απόφαση της ΡΑΕ

Η ΡΑΕ  αναφέρει στην απόφασή της πως «για τον υπολογισμό των χρεώσεων, θεωρώντας ότι αυτές θα εφαρμοστούν από 1.5.2023, ο Διαχειριστής του Δικτύου περιλαμβάνει προσαύξηση προκειμένου το Απαιτούμενο Έσοδο του 2023 να συλλεγεί εντός του έτους, λαμβάνοντας υπόψη την υποανάκτηση του Απαιτούμενου Εσόδου 2023 κατά το 1ο τετράμηνο, όταν και εφαρμόζονταν οι προηγούμενες χρεώσεις για την ανάκτηση του Απαιτούμενου Εσόδου ΔΕΔΔΗΕ για το έτος 2019 (744 εκατ. ευρώ). Η προσαύξηση λόγω υποανάκτησης Α’ Τετραμήνου 2023 εκτιμάται σε 15% περίπου, σε σχέση με τις μοναδιαίες χρεώσεις που υπολογίζονται θεωρώντας ανάκτηση ποσού ίση με το Απαιτούμενο Έσοδο 2023 σε 12 μήνες από την έναρξη εφαρμογής των χρεώσεων».

Γιατί αυξάνεται η χρέωση 

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση της ΡΑΕ, για την αύξηση του απαιτούμενου εσόδου του ΔΕΔΔΗΕ  ελήφθησαν υπόψη τα εξής:

  • Το μεγάλο χρονικό διάστημα για το οποίο Μοναδιαίες Χρεώσεις Χρήσης του ΕΔΔΗΕ δεν έχουν μεταβληθεί μετά την υπ’ αριθ. 2/2020 απόφαση ΡΑΕ, παρά τη σημαντική μεταβολή στο Απαιτούμενο Έσοδο που σημειώνεται ιδίως το 2021,
  • Την αναθεώρηση του Επιτρεπόμενου Εσόδου του ΔΕΔΔΗΕ για την περίοδο 2021-2024 λόγω της οποίας προκύπτουν πρόσθετες υποανακτήσεις Απαιτούμενου Εσόδου και
  • Τον περιορισμό δημιουργίας περαιτέρω σημαντικών υποανακτήσεων του Απαιτούμενου  Εσόδου.

Διαβάστε ολόκληρη την απόφαση της ΡΑΕ  εδώ

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.